banner773

SEÇMEN ASKI LİSTELERİNDE YER ALAN KISITLILAR KONUSUNDA BİR KASIT MI VARDIR YOKSA İHMAL Mİ?

ADALET BAKANI VE İÇİŞLERİ BAKANI CEVAP VERMELİ SEÇMEN ASKI LİSTELERİNDE YER ALAN KISITLILAR KONUSUNDA BİR KASIT MI VARDIR YOKSA İHMAL Mİ?

Vekil Haberleri 23.04.2019, 14:19
SEÇMEN ASKI LİSTELERİNDE YER ALAN KISITLILAR KONUSUNDA BİR KASIT MI VARDIR YOKSA İHMAL Mİ?

Yurt genelinde 31 Haziran 2019 tarihinde Yerel Yönetimler seçimleri tamamlanmıştır. Seçim sonuçlarına göre ülkenin her ili ve ilçelerinde çeşitli zaman dilimlerinde YSK’nın resmi internet adresinde ve tüm partilerin ekranlarında eş zamanlı olarak açıklanmıştır. Seçim bölgem olan Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’nde de 31 Mart 2019 akşamı seçim sonuçlarına dair birleştirme tutanaklarına göre Millet İttifakı İyi Parti adayı Sayın Necati Alsancak toplam oyların yüzde 34.75’ini (1806 oy) alarak yedi oy farkla belediye başkanlığını kazanmıştır.

            AK Parti İl Başkanlığı tarafından yapılan itirazlar neticesinde ise 1 oyun iptaline karar verilerek fark altıya düşürülmüştür. İtiraz sürecinin bitmesiyle birlikte İlçe Seçim Kurulu tarafından 8 Nisan 2019’da mazbata teslim edilmiştir.

            Yüksek Seçim Kurulu’nun 12.04.2019 Tarih ve 2535 Sayılı kararında açıklandığı üzere; Kaya İçinak, Süleyman Kutluca, Cihan Aksan, İsa Batı, Döndü Sağlam, Güldane Akyaz, Mehmet Akyaz, Bekir Dağ isimli vatandaşların kısıtlılık kararı bulunmasına rağmen 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oy kullandıkları tespit edilmiş ve Keskin seçimlerinde farkın altı olması, kısıtlılık kararı bulunan ve oy kullanan vatandaş sayısının sekiz olması nedeniyle, seçimlerin sonucuna etki etmesi gerekçe gösterilerek Keskin seçimleri Yüksek Seçim Kurulu kararıyla iptal edilmiş ve 2 Haziran 2019’da seçimlerin yenilenmesine karar verilmiştir.

            İsmi geçen vatandaşların kısıtlılık tarihleri YSK’nın kararında görüldüğü üzere 24 Haziran 2018 seçimlerinden öncesindedir. Bu bağlamda;

 

1-    Yukarıda ismi belirtilen ve kısıtlılık kararı bulunan vatandaşların 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler, 16 Nisan Anayasa Referandumu, 1 Kasım 2015 ve son olarak 7 Haziran 2015 Genel seçimlerinde oy kullanmışlar mıdır?

2-    YSK’nın seçmen askı listelerinin seçim takvimi kapsamında 31.01.2019’da kesinleştirilmesine rağmen, ismi geçen sekiz yurttaşın kısıtlılık kararlarına rağmen mevzuat dâhilinde seçmen listelerinde yer almasının gerekçesi nedir ve neden askı listelerinde isimleri yer almaktadır?

3-    Belirtilen durumda bir kasıt mı vardır yoksa ihmal mi sözkonusudur?

4-    YSK’nın verileri Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden çekerken yaşanan bu usulsüzlük işleminin Keskin’de seçim sonuçlarına mal olması örneğinden hareketle; Türkiye’de kaç kısıtlı vatandaşımız seçmen askı listelerinde yer almış ve oy kullanmıştır?

Yorumlar (0)