banner773

Seçimden Önce 'Bulundu' Seçimden Sonra 'Planlanıyor'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TBMM 2020 Plan ve Bütçe komisyon görüşmelerinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yöneltmiş olduğu sorulara Bakan Dönmez’den yanıt geldi.

Vekil Haberleri 15.12.2019, 13:51
Seçimden Önce 'Bulundu' Seçimden Sonra 'Planlanıyor'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz günlerde tarafına gelen, “Niğde İlinde 2007-2010 yılları arasında kazılan kuyularda petrol ve gaz emaresine rastlanmış, ancak ekonomik bir keşif yapılmamıştır” şeklindeki önerge yanıtını hatırlatarak Bakan Dönmez’e şu soruları yönletti, “Sayın Bakan, Niğde Bor'da petrol araştırmaları MTA tarafından yapılmış Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol kayası saptandığını, vasıf ve miktar uygun olmadığı için çalışmanın sonlandırıldığını açıklamıştı. 2007-2010 arası yapılan "Çalışma bitti" açıklamasının ardından 2018 yılında bölgede açılan bir su kuyusunda doğal gaz akışı tespit edilmişti. Bölgede 3 boyutlu sismik veri toplandığı açıklanmıştı. Sonuç nedir? Yeni arama kuyusu açılacak mıdır? Her seçim öncesi Niğde'de petrol bulunur, haberler seçim bitince unutulur. "Niğde'de var." diye açıklamalar yapılıp seçim sonrası unutulan petrolün bölgede bulunma olasılığı nedir? Bu konuda net ve somut bir açıklama yapar mısınız?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Bakan Dönmez:

“MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında Niğde-Badak'ta yürütülmüş olan "Orta Anadolu Endüstriyel Hammaddeler Arama Projesi" kapsamında, endüstriyel amaçlı tuz arama sondajları sırasında gözenek ve çatlaklar arasında petrol bulgusu olan 57 metrelik zon geçilmiştir. 2007, 2008 ve 2010 yıllarında açılan kuyularda petrol ve gaz emaresine rastlanmış ancak ekonomik bir keşif yapılamamıştır. 2018 yılında bölgede açılan bir su kuyusundan doğalgaz akışı tespit edilmesi üzerine bölgede 3 boyutlu sismik veri toplanmış olup verinin yorumlanma çalışması devam etmektedir. Yorum sonuçlarına göre 2020-2022 iş planında Niğde/Bor baseninde bir arama kuyusu sondajının yapılması planlanmaktadır.” Şeklindeki ifadeleri kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu, “Niğde’de yirmi yıldır petrol hikayesi anlatılıyor. Seçimden seçime petrol bulundu açıklamaları geliyor. Seçim bitiyor “planlanıyor” ifadeleri başlıyor. TPAO Genel Müdürü yok diyor, Bakan tekrar kuyu açacaklarını belirtiyor ama ortada tarih yok. Sözde ifadeler var ama ortada sonuç yok. Artık vatandaş petrol ile ilgili açıklamalara gülüp geçiyor” dedi..

Yorumlar (0)