'SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN EMSAL YANIT'

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri’nde seçim tutanaklarının Emniyet Mensupları tarafından kayıt edildiği iddiaları doğrultusunda ortaya çıkan şaibe algıları ile ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması isteğiyle 9 Ağustos 2018 tarihinde yazılı soru önergesi vermişti. Verilen soru önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 1 Kasım 2018 tarihinde yazılı bir yanıt gönderildi.

Vekil Haberleri 07.01.2019, 18:06 07.01.2019, 18:06
'SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN EMSAL YANIT'

2019 Yerel Seçimlerini de İlgilendiriyor!

 

CHP’li Yavuzyılmaz, verdiği yazılı soru önergesinde 24 Haziran Seçimleri’nde oy tasnifi yapan sandık kurulu üyelerinin sandık sonuç tutanaklarını hazırlamasının ardından; Emniyet Teşkilatına bağlı kolluk kuvvetlerinin sonuç tutanaklarının fotoğraflarını çektiği, tutanakların bir nüshasının aldığı veya sonuçları not olarak kaydetmek suretiyle topladığı iddialarının doğru olup olmadığını sorarken, bu uygulamanın yapıldı ise hangi yasaya dayandırılarak gerçekleştirildiğinin yanıtlarını istedi. CHP’li Milletvekili bu uygulama ile ne amaçlandığının da cevabını isterken, “2019 seçimlerinde de kolluk kuvvetleri seçim sonuç tutanaklarının fotoğraflarını çekecek midir, bir nüshasını alacak mıdır, not almak suretiyle vazifesi olmadığı halde seçim sonuçlarını toplayacak mıdır?” ifadelerini kullandı.

 

Ne Olmuştu?

 

24 Haziran Seçimleri sırasında Emniyet Mensuplarının sandık sonuç tutanaklarında yer alan sonuçları toplayarak kendilerine verilen kâğıtlara yazdığı, fotoğraflarını çektiği seçimin hemen sonrasında iddia edilmişti. Yetkililerce yalanlanan bu durum sosyal medya ve basın kuruluşlarına yansımış, konu ile ilgili çekilen video görüntüleri ortaya çıkmıştı. Yasal olarak seçim güvenliğini sağlamakla görevli Emniyet Mensuplarının görev yetkileri dışına çıktığı iddia edilmiş ve seçim güvenliği ile ilgili şaibeler ortaya çıkmıştı. Bunlara ek olarak Anadolu Ajansı(AA)’nın YSK’dan önce medyaya seçim sonuçlarını girmesi bu sebeplere bağlanmış, ‘Emniyet Mensupları seçim sonuçlarını toplayarak AA’ya veya başka mercilere mi aktarıyor?’ sorularını gündeme getirmişti. Bilindiği üzere; AA, 24 Haziran’da seçim sonuçlarını tek başına Türkiye genelinde takip eden ve medya kuruluşlarına aktaran kurum olmuştu.

 

Bakan Soylu İddiaları Kabul Etmedi!

 

Bakan Soylu’nun Milletvekili Yavuzyılmaz’ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta; “Soru önergesinde bahsi geçen konulara ilişkin yapılan tetkikler neticesinde iddiaların gerçeği yansıtmadığı tespit edilmiştir.” İfadeleri ile Emniyet Teşkilatına bağlı kolluk kuvvetlerinin sandık sonuç tutanaklarında yer alan sonuçları not aldığı, fotoğraflarını çektiği veya bir nüshasını aldığı iddiaları kabul edilmedi. Bakan Soylu imzalı yanıtta ayrıca “24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin 81 İl Valiliği ile koordineli bir şekilde gerekli güvenlik tedbirleri alınarak seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi sağlanmıştır.” İfadeleri kullanıldı.

 

Veri Akış Hızı Arasında Olağandışı Fark!

 

CHP’li Vekil konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “24 Haziran seçim günü oy kullanma süresinin tamamlanmasının ardından kolluk kuvvetlerinin sandık kurulu tarafından hazırlanan seçim sonuç tutanaklarının bir nüshasını topladıkları, fotoğraflarını çektikleri veya not almak suretiyle kaydettikleri yönünde şikâyetler ve iddialar bulunmaktaydı. Bu iddialarla ilgili olarak 9 Ağustos 2018 tarihinde İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdim. 24 Haziran seçim sonuçlarının televizyon kanallarında açıklanmaya başladığı saatlerden itibaren anlaşılmaktadır ki medya kuruluşlarına veri aktaran tek kuruluş olan Anadolu Ajansı’nın açıkladığı açılan toplam sandık sayısı yüzdeleri ile YSK’nın açıkladığı veriler arasında olağandışı bir fark bulunmaktaydı” ifadelerini kullandı. 

 

Bu Sonuçlar İçin On Binlerce Çalışan Gerekiyor

 

Açılan sandık oranları arasındaki farklılığın dikkat çekici boyutlarda olduğunu söyleyen Milletvekili Yavuzyılmaz; “Yaklaşık olarak saat 21.00 itibariyle Anadolu Ajansı verilerine göre toplam sandıkların açıklanma oranı %75 olarak ilan edildiğinde, Yüksek Seçim Kurulu’na girilen toplam açılan sandık oranı %25 seviyelerindeydi. 24 Haziran günü oy kullanılan yaklaşık sandıktan AA’nın nasıl bu kadar hızlı veri topladığı, ne şekilde bir veri toplama yapılanmasına sahip olduğu kamuoyuna bir türlü açıklanmadı. Kamuoyu bu konuda aydınlatılmadığı için, AA’nın seçim günü sahada, sandık başında 180 bin çalışanının da olmadığı bilinmekte olduğundan sandık sonuç verilerinin çok iyi bir ‘Teşkilat’ yapısına sahip ve on binlerce mensubu olan bir kurum toplanarak AA’ya aktarıldığı iddiasını gündeme gelmektedir. Bu verilerin AA’ya veya başka mercilere seçim günü sandık çevrelerinde sandık güvenliğini sağlamak için görevli olan kolluk kuvvetleri tarafından aktarıldığı iddialarına açıklık getirilmesini istedim. İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Eylül 2018 tarihinde verilen yanıtta kolluk kuvvetlerinin sandık sonuç tutanaklarının bir nüshasını topladıkları, fotoğrafını çektikleri veya kaydettikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığı söylenmiştir.” dedi.

 

Sandık Kurulu Görevlilerine Uyarı!

 

Emniyet Mensupları’nın görev ve yetkilerine vurgu yaparak sandık kurulu üyelerini uyaran CHP’li Yavuzyılmaz; “Yazılı sorulu önergesine Bakan Soylu imzasıyla verilen bu emsal niteliğindeki yanıttan hareketle 2019 yılı yerel yönetim seçimlerinde görev alacak sandık kurulu üyelerini uyarıyorum. Kolluk kuvvetlerinin sandık başına gelerek sandık sonuç tutanaklarının fotoğrafını çekmeleri, nüshalarını almaları veya not almak suretiyle sandık sonuçlarını toplamaları yasal olmayıp görev ve yetkilerinin dışındadır. Anadolu Ajansı’nın seçim günü 180 bin sandıkta kaç kişiyi görevlendirdiği ve YSK ile kıyaslandığında bu verileri hangi metotlarla olağandışı bir hızla toplayıp, medya kuruluşlarına aktardığı da hala bir soru işaretidir” dedi.

Yorumlar (0)