Sağır sultan bile duydu ama Tarım Bakanlığının haberi yok!

Domateste son 5 yılda baş gösteren hastalıklar ciddi oranda ürün kaybına ve ekim alanlarının azalmasına neden oldu

Vekil Haberleri 12.12.2018, 09:12 12.12.2018, 09:12
Sağır sultan bile duydu ama Tarım Bakanlığının haberi yok!

Bakanlığa göre, ise domateste ürün kaybı yokmuş!

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domateste hastalık nedeniyle meydana gelen ürün kayıplarını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım Bakanı Pakdemirli, Bakanlıklarına hastalık ve zararlılar nedeniyle ürün kaybı yaşandığına dair bilgi ulaşmadığını açıkladı.  Domateste hastalık nedeniyle ciddi oranda ürün kaybı ve ekim alanlarının sürekli azalması sık sık basına da yansımasına rağmen Bakanlığın bu konudan haberdar olmaması dikkat çekti. 

 

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde domatesin çok tüketilen bir sebze olduğunu belirterek, “Ülkemizde yerel olarak saptanan ve korunan domates ürün türleri kaç adettir? Gelişimi için çalışma sağlanmakta mıdır? Yerel ülke genelinde üretim sağlayan üretici sayısı kaçtır, sağlanan destek var mıdır? Bu kapsamda Niğde Sazala kasabası Sazala Domatesi korunmakta ve üretici desteklenmekte midir?

2017 yılında domates ürününde hastalık nedeni ile ürün kaybı nedir, toplam üretimin ne kadarına tekabül etmektedir? Zarar gören üretici sayısı kaçtır, sağlanan destek miktarı ne kadardır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise sebze üreticilerine önemli destekler sağlandığını belirtti. Desteklemelerle ilgili açıklamada bulunan Pakdemirli, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Programı) kapsamında AB hibe fonlarından yararlanan 42 İle proje bazlı yatırımlara destek verildiğini, verim ve kalite yönüyle öne çıkacak yeni yerli sebze çeşitleri başta olmak üzere tohumculuğa yönelik AR-GE çalışmaları ve desteklerinin artırılacağını açıkladı. 

 

Yaş sebzelerin taşınmasındaki kayıpların en aza indirilmesi ile hasat sonrası miktar ve kalite kayıplarının önlenmesi için Araştırma Enstitülerince çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Pakmedirli, “Bakanlığımızca tarımsal ürünlerin pazarlanması, üreticilerin pazar paylarının artırılması amacıyla, kooperatif ve üretici birliklerinin kurulması teşvik edilmekte olup, bu kapsamda gerek eğitim, bilgi ve teknik destek, gerekse de kredi desteği sağlanmaktadır” dedi. 

 

Pakdemirli, “ 2017 yılında domates hastalık ve zararlıları nedeniyle ürün kaybı yaşandığına dair Bakanlığımıza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir” açıklamasında bulundu. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  Niğde gibi IPARD kapsamında olmayan illerde sorunların artığını ve gerekli desteğin üreticiye sağlanmadığını söyledi.

Gürer yaptığı açıklamada, “Domateste son 5-6 yıldır hastalık ve zararlılar nedeniyle ciddi problemler yaşanmaktadır.Domates mildiyösü, tuta hastalığı, solgunluk hastalığı, domates güvesi ve kurt hastalıkları gibi onlarca çeşit hastalık nedeniyle son yıllarda domateste verim kaybı  oluşmaktadır. 'Hastalık ve zararlılar nedeniyle verim kaybı konusunda bakanlıklarına ulaşan bir bilgi olmadığı' yönünde açıklama yapması şaşılacak bir durumdur” dedi. 

 

Gürer, ayrıca üreticiler için sağlanan desteklerin pek çoğunun kâğıt üzerinde kaldığına da dikkat çekerek, “Sayın Bakan 42 ilde uygulanan Avrupa Birliği Hibe Desteğinden (IPARD) bahsediyor. Kendine has bir domates çeşidinin yetişen Sazlıca beldesi ve domates üretimi yapılan Niğde’nin pek çok köy ve kasabası bu destekten faydalanamıyor. Çünkü, yıllardır talep edilmesine rağmen Niğde ili maalesef IPARD kapsamına alınamadı” diye konuştu. 

Yorumlar (0)