banner773

PATRON İŞÇİNİN SENDİKAL MÜCADELESİNDEN ÜRKÜYOR

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Yenice’de maaşlarını alamayan ve çalışma koşulları her geçen gün kötüye giderken sendika üyesi oldukları için işten çıkarılmalarını protesto etmek ve ödenmeyen ücretlerini almak amacıyla kendilerini madene kapatan işçileri gündeme getirdi.

Vekil Haberleri 29.02.2020, 12:24
PATRON İŞÇİNİN SENDİKAL MÜCADELESİNDEN ÜRKÜYOR

Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, “Patron, sömürünün derinleştiği madencilikte işçinin sendikal mücadeleyi keşfetmesinden korkmaktadır. Şu anda yer altında direnen 40 maden işçisi yalnız değildir” diye konuştu.

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldığı ileri sürülen 11 arkadaşları için kendilerini bakır madenine kapatan 40 işçiyi gündeme getirdi. Özgür Ceylan yaptığı açıklamada, “Çanakkale NESKO Madencilikte işçiler aylardır emeklerinin karşılığını alamıyor. Çalışma koşullarının kötülüğü, ücretlerin düşüklüğü, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin eksikliğinden ötürü Dev Maden-Sen'de örgütleniyorlar” diye konuştu. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, sömürünün her geçen gün daha da derinleştiği madencilik sektöründe patronların, işçinin sendikal mücadeleyi keşfetmesinden ürktükleri için baskıyı artırdığını ifade ederek, “İşçiler 'Ya sendika ya da iş" tehdidiyle sendikadan istifaya zorlamış ancak işçiler buna karşı koymuştur” diye konuştu. İşverenin ücretsiz izin ve toplu işten çıkarma girişimlerinin Çalışma Yasası'ndan bihaber olduklarının göstergesi olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Eğer böyle değilse işveren, arkalarında var olan bir iradeye güvenmektedir” diye konuştu.

Madende Ambulans Var, Aküsü Yok
Özgür Ceylan, 90'ın üzerinde işçinin çalıştığı madendeki işçilerin çalışma koşullarının yetersizliğini dile getirirken, “Ambulans var bir tane ama aküsü dahi yok, çalışmıyor” diye konuştuğunu ifade ederek, Çalışma Bakanlığı’nın konuyla ilgili incelemeleri en kısa sürede başlatması gerektiğini söyledi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan yaptığı açıklamada Yenice’de bulunan madenle ilgili olarak, işçilerin emeklerinin karşılığını alamadığı bu çalışma düzeninin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, “Bu maden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenmiş midir?” diye sordu. Özgür Ceylan, yerin 140 metre altında işçilerin direndiğini ifade ederken, “Şirket, işçilerle iletişimin sağlandığı diafonu kapatmayı, kumanyalarını göndermeme girişiminde bulunmuş. Girişimlerimiz sonucu bu tavrından vazgeçmiştir. Direnen maden işçisi hiçbir zaman yalnız değildir” diye konuştu.

Madencilerin Eşlerine Yasak
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Genel Kurul sonrası yaptığı açıklamada da, işverenin madenci eşlerini maden sahasına almadığını duyurdu. Özgür Ceylan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dev Maden İş Sendikasından aldığımız bilgiye göre, madenci eşlerinin direnen madencilere erzak getirme girişimleri, işveren tarafından maden sahasına alınmama şeklinde engellenmeye çalışılmış. Yapılan görüşmeler sonrası beş madenci eşi erzakları teslim etmiştir. Bu tavır kabul edilemez” diye konuştu. Özgür Ceylan maden ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, direnişe katılan bir işçinin sağlık kontrolü için gittiği hastane sonrası madene alınmadığını duyururken, “İşçimizin kronik bir sağlık problemiyle ilgili olarak hastaneye başvurmak üzere eyleme son verdiğini biliyoruz. İşçimizin direnişe tekrar katılma talebi ise işveren tarafından kabul edilmemiştir. Şu an 39 işçimiz direnişe devam etmektedir” dedi. İşçilerin bir maaşlarının ödendiği yolunda da bilgiler aldıklarını ifade eden Özgür Ceylan, “İşçiler yasal zeminde direnişlerini sürdürmektedir ve tek amaçları haklarını almaktır. Haklarını alana dek eyleme devam edeceklerini ifade ediyorlar. Biz de sonuna kadar yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)