PANCAR FİYATI YİNE UNUTULDU!

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, iktidara şeker pancarını hatırlatarak ‘üreticinin bin bir emekle ürettiği şeker pancarının hasat zamanı geldi ancak fiyatı yine unutuldu’ diye konuştu.

Vekil Haberleri 14.09.2020, 14:55
PANCAR FİYATI YİNE UNUTULDU!

Keven, “Şeker pancarı ülkemiz için stratejik bir ürün ancak geldiğimiz noktada iktidarın izlediği tarım politikası sonucu şeker pancarı üretimi sorun yumağına dönüşmüştür. Şuan Eylül ayı içindeyiz ve ülke genelinde şekerpancarı hasadı yakında başlamış olacak ama 2020 yılı şeker pancarı fiyatı belli değil! Üretimde ikinci olan Yozgatımın emektar çiftçileri adına soruyorum bu sene ne kadar fiyat vereceksiniz diye maalesef Türk Şeker A.Ş.’ den ve bakanlıktan bir cevap yok. Siz bilmeyeceksiniz de hangi kurum bilecek? Bugüne kadar ne yazık ki miting alanlarına hapsedilmiş, siyasete malzeme yapılmış bir ürün fiyatı açıklama anlayışı var” dedi.

Şeker pancarı fiyatının her sene hasat ortasında açıklandığını hatırlatan Keven, minimum 400-450 TL arasında bir fiyatın umutla beklediğini söyledi.

''Şeker pancarı çiftçisi salgın koşullarında bir umut yetiştirdiği ürünün fiyatını bekliyor. COVID19 salgını ülkemizi ekonomik olarak zor durumda bıraktığı bu dönemde tatmin edici bir fiyat acil açıklanmalıdır. Mazotu gübresi işçiliği bütün girdi maliyetleri artarken sattığı şeker pancarının fiyatı önce ki yıllar TL olarak bir miktar artıyor gibi görünürken hem enflasyon artışına hem de doların artışına yenik düştü. Ortalama hasat dönemi olan 15 Eylül tarihinde ki kur dikkate alınırsa, 2017 yılında ton başına fiyatı 210 TL fiyatla 61 dolar iken 2018 yılında 235 TL fiyatla 38 dolara gerilemişti. 2019 yılı fiyatı ise 300 TL ile 53 dolara denk gelmektedir. Bu sene çiftçi örgütleri minimum 400 TL istiyor. Bu da şuan ki kurla 53
dolar demektir. Eğer çiftçinin giderlerini karşılamak istiyorsanız minimum 400-450 TL arasında bir fiyat açıklanmalıdır. Şeker pancarı üreticisinin yüzünün gülmesi demek esnafın gülmesi, işçinin gülmesi, nakliyecinin gülmesi demektir'' diye konuştu.

Yorumlar (0)