Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenlerinin sıkıntıları Meclis Gündeminde

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenlerinin sıkıntılarını Meclis Gündemine Taşıdı.

Vekil Haberleri 05.10.2019, 11:53
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenlerinin sıkıntıları Meclis Gündeminde

Öğretmenlerin yıllardır çalıştıkları kurumda özlük hakları yok!

Özel Gereksinimli öğrenciler özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitim almaktadırlar. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitim alan mezunları ve sertifika programıyla çalışmaya hak kazanmış sınıf öğretmenleri okul öncesi öğretmenleri ve çocuk gelişimi mezunları öğretmenlik yapmaktadır.

 

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenlerinin Özlük Hakları Bulunmamaktadır

Çelik’e iletilen bilgiye göre Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yıllardır çalışan öğretmenler mağduriyet yaşamakta, 2600 kurumda görev yapan 32000 Rehabilitasyon öğretmen atamalarda göz ardı edilerek çalıştıkları kurumlarda özlük hakları bulunmamaktadır.

5580 sayılı Kanun’un 9/4 üncü maddesinde, kurumlarda öğretmen olarak görev yapmakta olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon öğretmenleri 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) ile 4857 sayılı İş Kanunu’na tabidir. Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından ise 657 Devlet Memurları Kanunu ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ile fıkrada sayılan diğer kanunlar tabidir. Herhangi görevleri sırasında suç işlemeleri durumunda ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından ise Kamu görevlisi sayılmaktadır. Haftada 20 saat aylık karşılığı, Belirli Süreli İş Sözleşmesi imzalatılarak Asgari ücret verilmekte, bu kurumlarda herhangi bir sendika üyeliğine izin verilmemektedir.

 

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenlerinin Kıdem Tazminatı haklarından da yok sayılmaktadır

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9. Maddesinde belirtilen sözleşmenin Belirli Süreli İş Sözleşmesi olduğuna 23.02.2018 tarihinde Yargıtay İçtihad Birleştirme Kurulunun oy çokluğu ile aldığı kararla Kıdem Tazminatı haklarından da yok sayılmaktadırlar.

Bu bağlamda Mardin Mv. Tuma Çelik Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a aşağıdaki soruları iletmiştir;

 

  1. Devlet okullarındaki öğretmenler haftada 5 gün, günde en fazla 6 saat derse girerken rehabilitasyon öğretmenleri Haftanın 6 günü çalıştırılıp, haftalık 40 saat üzerinden derslere girilmesi ve 08:00-19:00 saatleri arasında çalıştırılıp günlük 8 saat derse girmeye zorlanılıyor olduğu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  2. İdari izinler rehabilitasyon merkezlerini neden kapsamıyor? Bakanlığınızın bu konuya ilişkin bir düzenlemede bulunacak mı?
  3. Öğrencinin gelmeme durumuna göre öğretmenler 6. Gün veya idari izinlerde neden çalıştırılmaktadır?
  4. Rehabilitasyon merkezlerince hazırlanan sözleşmelerin bir yıl gibi bir süreyle yenilenmesi ve bundan dolayı emekli olunduğu takdirde emekli ikramiyesi, kıdem tazminatından mahrum kalması ya da kıdem tazminatı vermemek için öğretmenlerin  istifaya zorlanması hakkında Bakanlığınız önlem almayı planlıyor mu?
  5. Rehabilitasyon merkezlerinde özlük hakkına sahip olmayan öğretmenler kademe derece ile ödüllendirilmediği gibi sadece ceza kısmında 657 ye tabi tutulup ağır ceza mahkemesinde yargılanılması önündeki engellerin kaldırılması için Bakanlığınızın çalışması mevcut mu?
  6. Yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri için verilen süt izni hakkı çocuk 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat olarak belirlenmiş olunup bu sürenin anne tarafından yönetilmesine dayanan bir izindir. Ancak rehabilitasyon merkezinde çalışan öğretmenlerin bu hakkı kullanamadıkları bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi?
  7. 1 Aralık 2006 tarihli 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ücretli öğretmenlerin en az 540 gün sigorta primini doldurmuş olması şartıyla yapılan atamanın rehabilitasyon öğretmenlerine de uygulanması talebi Bakanlığınızın gündeminde midir?
  8. Öğretmen meslek kanunu  rehabilitasyon öğretmenlerini de kapsayıp öğretmen kimliklerini ve vasıflarını verecek mi?
  9. Özel egitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan egitim personelinin branşlara dağılması nasıldır? Kaç emekli öğretmen çalışıyor?

Yorumlar (0)