Oya Ersoy:Savaşa ne zaman karar verilir?

Oya Ersoy, Dün Meclis genel kurulunda“Irak ve Suriye’ye asker göndermeye dair sürenin bir yıl daha uzatılmasına dair cumhurbaşkanlığı teskeresi” yani savaş teskeresi kabul edildi.

Vekil Haberleri 10.10.2019, 10:49
Oya Ersoy:Savaşa ne zaman karar verilir?

Savaşa ne zaman karar verilir? Bütün yollar tükendiğinde. Savaş, AKP iktidarının iflas eden Suriye politikasını, yıkımı daha da büyütecek şekilde aynen sürdürme ısrarıdır.

Savaşın nedeni belli; Suriye masasına girmek.Sonuçlarını ise tüm halka yaşatacaklar. 

Savaş kimin çıkarına hizmet ediyor?

“ulusal güvenliğimiz” için diyorlar. Kimin ulusal güvenliği? PYD Türkiye’ye mi saldırdı? Topraklarımıza işgal tehlikesi mi var? Hayır.

“ulusal güvenlik” dedikleri kendi iktidarlarının güvenliği.

“mülteci” dedikleri İŞİD çetelerinin güvenliği. Cihatçı çetelerle bizim ne işimiz var?

ABD’nin çıkarına hizmet ediyor. Çünkü;

Suriye’de kontrolü Rusya’nın ve Esad’ın tamamen ele alacağını anlayan Trump ve Netanyahu için tek bir yolu kaldı; İstikrarsız, içsavaşın devam ettiği bir Suriye. Bunun için en uygun araç; Türkiyeyi tuzağa çekmek.. Sonunda kazanan İsrail ve ABD olacak!

Yani bu savaş tam da emperyalizmin kontrolünde bir savaştır.

Ve bu savaş, Türkiye'ye yönelik bir güvenlik tehdidini bertaraf etmekten çok Türkiye'ye yönelik yeni güvenlik tehditleri açığa çıkaracaktır. Hiçbir dünya ülkesinin üstlenmek istemediği binlerce IŞİD'linin sorumluluğu Türkiye'ye verilecektir.

Bunu Trump açık açık söylüyor zaten. Ne diyor? ; “Amerika, yıllardır vatandaşlarının vergilerine büyük maliyetler getiren bu savaşçıları artık daha fazla tutmayacak. Bundan böyle bölgede geride kalan iki yıl boyunca yakalanmış olan IŞİD savaşçılarından da Türkiye sorumlu olacak.Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler artık ‘mahallelerinde’ yakalanan IŞİD savaşçılarıyla ne yapacaklarına kendileri karar verecek”

Peki bizim vergilerimiz? Bunu soran yok.

“güvenli bölge” adı altında sınırlarımıza İŞİD çeteleri yerleştirilecek. Yandaş mütahitler para kazanacak. Silah tüccarları kazanacak. 

Yine soralım Bu savaş kimin için?

Bu savaş halkın hangi sorununu çözecek?Ekonomik krizi mi çözecek? Neoliberal politikalarla yoksullaştırılan halkın insanca yaşam sorununu mu çözecek? Zamları mı engelleyecek? İşsizliğe mi çözüm olacak? Adalete ulaşma hakkımızı mı sağlayacak? Hukuksuzluğu mu giderecek? Memlekete demokrasi mi getirecek?

Hayır hiç birini çözmeyeceği gibi daha da derinleştirecek.

Bu savaş; Türklerle Kürtler arasındaki kardeşlik bağlarını bir kez daha zedeleyecek, kardeş kanı dökülecektir.

Bu savaşla; Komşu bir ülkenin egemenlik hakları ihlal edilecektir. “Ülke güvenliği” adına girildiği söylenen bu savaşla yıllar boyu, Bu iktidardan sonra da sürecek biçimde halklar arasında düşmanlık ve nefret tohumları ekilecek, bunun yarattığı sonuçlar hiç kimse için “güvenli” olmayacaktır. 

Bu savaşla İdlip yetmezmiş gibi bu kez de sınırlarımızda IŞİD çeteleriyle ÖSO'cuların harmanlandığı yeni bir cihatçı adası açığa çıkarılacaktır. Erdoğan’ın BM kürsüsünden haritasını gösterdiği İsrail işgalinden ne farkı var bunun?

Bu savaş, Kürt sorununda çözümsüzlüğü ve şiddet sarmalını daha da besleyecektir.

ABD Başkanı Trump'ın dengesiz açıklamaları, bir tek şeyi net olarak ortaya koymaktadır. ABD emperyalizmi ne Kürtlerin ne Türklerin ne Arapların çıkarlarını korumakta, kendi emperyalist çıkarları için halkları birbirine kırdırmaktadır. Kürdü sırtından vuran ABD, Türkü de tuzağa çekmektedir. Ortadoğu halklarının emperyalizme karşı ortak mücadelesinden başka çıkış yolu yoktur.

Meclisten tezkere çıkmış olabilir biz bu ülkenin sosyalistleri, solcuları, demokratları savaşa hayır demeye devam edeceğiz. Çünkü biz, halkın çıkarı dışında hiç bir hesap kitap bilmeyiz.

Türkiye'nin savaşa değil barışa, emperyalizm işbirlikçiliğine değil bağımsızlığa ihtiyacı vardır. Çözüm Türk, Kürt, Arap halklarının savaşa ve emperyalist işgale son vermek üzere el ele vermesiyle mümkündür.

Yorumlar (0)