Oya Ersoy:Rusça, Almanca, Farsça dillerinde hizmet var ancak Kürtçe dilinde yok!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, anadili Kürtçe olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden etkin bir biçimde yararlanamıyor olmasını meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 25.02.2021, 10:32
Oya Ersoy:Rusça, Almanca, Farsça dillerinde hizmet var ancak Kürtçe dilinde yok!

Anadili Kürtçe olan, yurttaşlara Türkçe sağlık hizmeti nasıl verilmektedir! Bu durum yurttaşların sağlık problemini çözmekte midir?

Ersoy, “özellikle ülkemizde yaşanan pandemi ile beraber hastanelere başvuran yurttaşların sayısında artış olduğu bilgisi, bakanlığınızın açıklamalarında da yer almaktadır. Başvuran hastaların içerisinde özellikle Türkçe bilmeyen ve anadilleri Kürtçe olan yurttaşların gerek 112 Acil görevlileri ile gerekse hastanede muayene olmaları esnasında dertlerini anlatamadıkları, yönünde bir dizi sorunla karşılaştıkları haberleri hem basına yansımış hem de ailelerin bizzat bakanlığınıza başvuruları olmuştur” dedi.

Sağlık Bakanlığı çağrı merkezinde yabancı hastalar için Fransızca, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca, Farsça dillerinde hizmet var ancak Kürtçe dilinde yok!

Ersoy, yine basında tanıtımı olan,  Sağlık Bakanlığının Sağlık  Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüttüğü, Uluslararası Hasta Destek Birimi ve Çağrı Merkezi biriminde yurtdışından gelen hastalar için Fransızca, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Farsça olmak üzere 6 dilde hizmet verilirken aralarında ülkemizde birçok yurttaşın ana dili olan Kürtçe dilinin neden yer almadığını sordu. 

Ersoy, “ayrıca pandemi döneminde dahi bakanlık tarafından anadili Kürtçe olan yurttaşların kendilerini salgından nasıl koruyacaklarına dair bir afiş dahi hazırlanılmamış olmasının, salgın yönetiminde bir krizdir “dedi.

Son olarak Ersoy, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir’in açıklamalarını hatırlatarak anadilde sağlık hizmeti almanın hayati önem taşıdığını söyledi ve yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi sağlık alanında da anadilin öneminin kaçınılmaz, yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu, bu durumun tanıyı zorlaştırdığını ve tedavinin gecikmesine neden olarak  acil vakalarda daha büyük sorunlara neden olduğu ve olmaya devam edeceğini bu sorunun görmezden gelinemeyerek,  bakanlık tarafından bu konuya dair acil çözüm üretilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemi ile şu soruları sordu;

Bu bağlamda;

1.Ülkemizde anadili Kürtçe olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden etkin faydalanması amacı ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Kürtçe bilen kaç personel istihdam edilmektedir?

2.Ana dili Kürtçe olan yurttaşların acil sağlık hizmetlerinden faydalanması için ilk etapta ambulans hizmeti talep ettiği 112 Acil servisinde, hastayı doğru yönlendirmek amacı ile Kürtçe bilen kaç personel istihdam edilmektedir? Personel istihdam edilmiyorsa iletişim nasıl sağlanmaktadır?

3.Özellikle pandemi sürecinde anadili Kürtçe olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden etkin faydalanması amacı ile Kürtçe afişler çıkartılarak hastane ve birçok yerde asılması için bir çalışma yapılmamasının nedeni nedir? Bundan sonra yapılması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

4.Ana dili Kürtçe olduğu için hastaneye gittiğinde kendisi ve ailesine etkin tanı konulmadığı gerekçesi ile Bakanlığınıza şikâyet başvurusu yapan yurttaş sayısı kaçtır?

5.Covıd-19 tanısı olup anadili Kürtçe olan yurttaşların filyasyon ekibi ile iletişimi nasıl sağlanmıştır? Hastaları bilgilendirme işi kendi ana dilleri ile yapılmış mıdır?

6.Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan, Uluslararası Hasta Destek Birimi ve Çağrı Merkezi biriminde yurtdışından gelen hastalar için Fransızca, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Farsça olmak üzere 6 dilde hizmet verilirken bu diller arasında Kürtçe dili neden yer almamaktadır?

Yorumlar (0)