Oya Ersoy:Milli Eğitim Bakanlığı önergeleri okumuyor mu?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “farklı” iki soru önergesi yöneltti ancak “aynı” yanıt verildi. Bakanlık önergeleri okumuyor mu?

Vekil Haberleri 04.06.2020, 15:07
Oya Ersoy:Milli Eğitim Bakanlığı önergeleri okumuyor mu?

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a iki farklı önerge ile okullarda dini cemaat ve derneklere ait kitapların basılıp dağıtılması anayasaya aykırı değil midir dedik?Bakanlık önergelere“aynı”cevabı göndermiş!

Ersoy, 12 Şubat 2020 tarihindeki önergesinde,“Millî Eğitim Bakanlığının onayı ile okullarda bilgi yarışması ve birçok etkinlik düzenleyen Nakşibendi Tarikatına yakınlığı ile de bilinen Server Yaşam Vakfı’nın okullarda dağıtılması amacı ile hazırladığı “İletişim, Nezaket ve Adap” adlı kitabın bazı bölümlerinde kadınlar aşağılanmış ve ikinci sınıf vatandaş olarak gösterilmiştir. Ortaokul ve lise öğrencilerine verilmek üzere hazırlanan kitapta müziğin haram olduğu ve özellikle kadınları ön plana çıkaran filmlerin sakıncalı olduğuna dair birçok başlık kitap içerisinde yer almaktadır.” Bu nedenle kitapların okullarda dağıtılmasının derhal durdurulması gerektiğini ifade etmişti.

Ersoy, 25 Şubat 2020 tarihindeki önergesinde,“Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “kitap okuma alışkanlığı kazandırmak” için başlatılan proje kapsamında Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalanan protokol kapsamında Sezai Karakoç’a ait Diriliş Neslinin Amentüsü adlı kitabın okullarda dağıtılmasın hem eğitimciler hem de veliler tarafından tepkilere neden olduğunu bu durumun hem anayasaya hem de laik bilimsel eğitim ilkelerine aykırı olduğunu dile getirmişti.”

Okullarda dini cemaat ve dernek yapılanmasına zemin hazırlamak hem anayasaya hem de laik bilimsel eğitim ilkelerine aykırıdır!

Ersoy, “ancak Millî Eğitim Bakanlığı, önergelerimizde farklı içerik ve sorular olmasına rağmen aynı cevabı vermiştir. Verilen yanıtlar ise ne kamuoyunu ne de velileri tatmin etmektedir.Millî Eğitim Bakanlığı, ilk-orta-lise düzeyindeki okullarda farklı dini cemaat ve derneklerin basmış olduğu kitapların dağıtılmasına, panel ve etkinlik düzenlemesine izin vererek açıkça anayasayı ihlal etmektedir.Ayrıca okullarda verilecek eğitimin tüm ilkeleri “laik ve bilimsel eğitim” temellerine dayalı olmak zorundadır. Okullara ve günlük yaşamımıza dini cemaat ve derneklerin girmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)