Oya ERSOY:Bakanlığınız, yaşanan aşı ve ilaç sıkıntısına yönelik kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünmekte midir?

  İstanbul Milletvekili Oya ERSOY, Son dönemlerde başta Hepatit B ve Su çiçeği aşıları olmak üzere ilaç tedariğinde yaşanan sorunların nedenlerini Sağlık Bakanı, Sayın Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis gündemine taşıdık.

Vekil Haberleri 18.04.2019, 11:41 24.04.2019, 16:01
Oya ERSOY:Bakanlığınız, yaşanan aşı ve ilaç sıkıntısına yönelik kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünmekte midir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

            Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 16.04.2019

                                                                                                          Oya ERSOY

                                                                                                          İstanbul Milletvekili

Bilindiği üzere yaşam hakkı ve sağlık hakkı, Anayasa ve uluslararası hukuk belgeleri ile tanınmış ve güvenceye alınmış bulunan en temel insan haklarındandır.

Nitekim Anayasa m. 5 gereği; Devletin temel amaç ve görevleri arasında, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak yer almaktadır. Anayasa m. 56 gereği herkes, sağlıklı yaşama hakkına sahiptir ve Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü kılınmıştır. Öte yandan Anayasa m. 41 gereği Devlet, özellikle çocukların korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü tutulmuştur.

Hal böyleyken, sağlık meslek mensupları ile sağlık örgütleri tarafından da dillendirildiği, öte yandan kimi basın-yayın organlarında da yer aldığı üzere; özellikle çocuklara yönelik koruyucu tedavi kapsamında yer alan kimi ilaç ve aşıların bulunmadığı ve temininde güçlükler yaşandığı, topluma yönelik önleyici sağlık hizmeti sunumunun yapı taşı olan aile sağlığı merkezlerine bu ilaç ve aşıların yeterli ölçüde ve zamanında ulaştırılmadığı sıklıkla dile getirilmektedir. Nitekim İstanbul’daki ASM’lerde Hepatit B ve çocuk felci aşısının bulunmadığı ve bu nedenle bebeklere bu aşıların yapılamadığı ifade edilmektedir. Başka birçok ilde de benzer tespit ve yakınmalar söz konusudur.

Bu bağlamda;

1-)Şu an ülke genelindeki ASM’lere ve diğer sağlık kuruluşlarına, Hepatit B ve çocuk felci aşısı başta olmak üzere toplum ve çocuk sağlığı için ihtiyaç duyulan aşı ve ilaçlar, yeterli ölçüde ve zamanında temin edilebilmekte midir ?

2-)Sağlık meslek mensuplarının, sağlık örgütlerinin ve yurttaşların bu yoldaki tespit ve yakınmaları dikkate alındığında, Hepatit B ve çocuk felci aşısı başta olmak üzere ihtiyaç duyulan aşı ve ilaçların temin edilememesinin nedenleri nelerdir?

3-)Ülkemizde aşı ve ilaç üretimi yapan yerli tesislerimizin, mensubu olduğunuz partinin iktidarı döneminde kapatılmasının, geçmişte aşı ve ilaç ihraç eden bir konumda bulunan ülkemizin bu nedenle şimdi aşı ve ilaç konusunda tamamen dışa bağımlı kılınmasının, bu sorunun yaşanmasında etkili olduğunu düşünüyor musunuz ?

4-)Bakanlığınız; sülük tedavisi, kupa tedavisi gibi “geleneksel tıp” adıyla tanıtılan yöntemlerin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması yolundaki istek ve heyecanını; çağdaş bilimsel tıp alanında da sergilemeyi düşünmekte midir ? Anılan bu “geleneksel tıp” yöntemleri, çağdaş tıp biliminin öngördüğü, ancak görüldüğü üzere yaşama geçirilemeyen önleyici aşı ve ilaç uygulamalarının yerini tutacağını mı düşünüyorsunuz?

5-)Bakanlığınız, yaşanan aşı ve ilaç sıkıntısına yönelik kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünmekte midir?

6-)Bakanlığınız, yaşanan aşı ve ilaç sıkıntısının çözümü için hangi acil tedbirleri almış bulunmaktadır?

7-)Özellikle çocuklarımızın sağlığı için en temel aşı ve ilaçların dahi temin edilemediği bir ülkenin sağlık bakanı olarak, istifa etmeyi düşünüyor musunuz ?

Yorumlar (0)