Oya Ersoy: "Zırhlı araçların neden olduğu ölümler araştırılsın!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, zırhlı araçların şehir merkezlerinde ve mahalle aralarında kuralsızca ve limitlere uymadan geziyor olması 7 yaşından 70 yaşına kadar insanların hayatına mal olduğunu dile getirdi.

Vekil Haberleri 02.02.2022, 11:49
Oya Ersoy: "Zırhlı araçların neden olduğu ölümler araştırılsın!"

Ersoy; zırhlı araçların neden olduğu ölümlerin araştırılması, cezasızlık politikasının sona erdirilmesi ve bu kazaların tekrar yaşanmaması için TBMM'ye araştırma önergesi sunarak araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi. 

İşte o önerge:

GEREKÇE

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), son 4 yıllık süreçte güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 9’u çocuk biri engelli olmak üzere 18 kişinin öldüğünü açıklamıştır. Araçların çarpması sonucu ise 14’ü çocuk olmak üzere 50 kişi yaralanmıştır. 

TİHV’in verilerine göre; 2018 yılında gerçekleşen 17 ayrı olayda, güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 6’sı çocuk 31 kişi yaralanmış, 2’si çocuk, 1’i engelli 7 kişi hayatını kaybetmiştir. 2019 yılında ise 6 ayrı olayda, güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 2’si çocuk 3 kişi yaralanmış, 1’i çocuk 3 kişi hayatını kaybetmiştir. 2020 yılında gerçekleşen 2 ayrı olayda, güvenlik güçlerine ait araçların çarpması sonucu 1 kişi yaralanmış, 2 çocuk hayatını kaybetmiştir. 2021 yılında, güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 9 ayrı olayda, 4’ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirmiş, 6’sı çocuk 15 kişi yaralanmıştır.

Zırhlı araçların adeta ölüm saçmasının temel nedenlerinden biri olarak güvenlikçi politikaların neden olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Güvenlikçi politikalar sonucu şehir içlerinde, mahalle aralarında zırhlı araçlar gezmektedir. Mevcut iktidar tarafından yaratılmaya çalışan bu korku ve baskı rejimi mahallesinde oyun oynayan çocukların, gençlerin, yaş almış insanların ve bölge halkının yaşamına mal olmaktadır. 

Zırhlı araçların özel olarak üretilmeleri dolayısıyla şehir içindeki hız limiti bulunmaktadır. Zırhlı aracı kullanan güvenlik mensuplarının bu limitlere uyması gerekmektedir. Ancak güvenlikçi politikalar, korku ve baskı rejimi ve düşmanlaştırma siyaseti bu araçların kumandasında olan güvenlik güçlerinin bu limitlerden azade olduğu fikrini yaratmaktadır. Yalnızca ortaya çıkan bu fikir değil aynı zamanda bir insanın ölümüne sebebiyet vermenin cezasız bırakılması da bu fikri ve cesareti güçlendirmektedir. 

Bölgede zırhlı araç kazasında bir kerede en fazla kişinin hayatını kaybettiği kaza Diyarbakır Lice’de 2017 yılında yaşanmıştır. Özel harekat şubesine ait zırhlı araçla sivil bir aracın çarpışması sonucu, sivil araçtaki 5 kişi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili soruşturmada aracı kullanan polis hakkında takipsizlik kararı verilirken, İçişleri Bakanlığı kazada ölen Fikri Demirbaş’ın ailesine “zırhlı aracın zarar gördüğü” gerekçesi ile 250 bin Euro’luk tazminat davası açmıştı. 

Eylül 2021’de Şırnak İdil’de zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu, trafik polislerinin hazırladığı raporda “asli kusurlu” olarak gösterilmiştir. Zırhlı aracın çarptığı sırada bisiklet süren Miroğlu’nun bisikleti 3 parçaya ayrılmış, Mihraç’a ait terliğin birinin yerde, diğerinin ise yol kenarında bulunan ahıra benzer yapının üzerinde olduğu Jandarma Olay Yeri Görgü Tespit Tutanağında yer almıştır. Kazaya dair trafik polisleri tarafından tutulan raporda ise Mihraç Miroğlu’nun kavşak geçiş önceliğine uymamak, kavşağa yaklaştığı sırada kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamamak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermemek sebebi ile “asli kusurlu” olduğu söylenmiştir. 

24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada Cizre Belediyesi kayyumunun korumalarına ait sivil polis aracının çarpması sonucu Abdulgaffar Dayan yaşamını yitirmiştir. Abdulgaffar Dayan’ın yakınlarını ziyaret eden Cizre Emniyet Müdürü, Dayan’ın yakınlarından amcası Mehmet Sait Dayan’ın aracın hızlı olduğunu söylemesi üzerine, Abdulgaffar’ın ölümüne sebep olan aracın emniyete ait olduğu için için olayın başka taraflara çekildiği söylemiştir. Amca Dayan, aracın sokakta süratli şekilde geldiğini ve Abdulgaffar Dayan’ı 28 metre sürüklediğini ifade etmiştir. Ayrıca Abdulgaffar Dayan’ın hastaneye götürülmesi için, kazanın ardından 40 dakika boyunca ambulansın gelmesi beklenmiştir. 

Özellikle son dört yılda sayısı oldukça artan zırhlı araç sonucu insanların hayatını kaybetmesine ilişkin önlemlerin alınması gerekmektedir. Zırhlı araçların şehir merkezlerinde ve mahalle aralarında kuralsızca ve limitlere uymadan geziyor olması 7 yaşından 70 yaşına kadar insanların hayatına mal olmaktadır. Zırhlı araçların neden olduğu ölümlerin araştırılması, cezasızlık politikasının sona erdirilmesi ve bu kazaların tekrar yaşanmaması için araştırma komisyonu kurulmalıdır. 

Yorumlar (0)