Oya Ersoy: Yargı mensupları tüm dernek açılışlarına katılmakta mıdır?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Adalet ve Medeniyet Derneği’nin” Adalet Bakanlığı bünyesinde belirleyici bir pozisyonda yer aldığı iddialarını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu;

Vekil Haberleri 03.06.2020, 15:12
Oya Ersoy: Yargı mensupları tüm dernek açılışlarına katılmakta mıdır?

Bakanlığı kim yönetiyor? Mayıs ayında alınan bin 379 hakim ve savcının evinde ev sohbetleri yapıldı mı?  Terfi ve işe alımlarda Adalet ve Medeniyet derneği mi görevli?

Ersoy, Adalet Bakanlığı çalışanı İ.O,’nun (Türkiye İnsan Hakları Kurumu) TİHEK’e başvuru yaparak, “Bakanlık bünyesinde ‘Adalet ve Medeniyet’ isimli bir yapılanmanın olduğu, bu grubun taleplerinin diğer kişilere göre daha kolay yerine getirildiği ve grup üyelerinin keyfi hareket ederek tasarrufta bulundukları” ifadesini hatırlatarak bakanlığı yönetenlerdini cemaat ve dernekler midir? dedi.Sözlerine şöyle devam eden Ersoy, Adalet ve Medeniyet Derneği’nin mayıs ayında yapılan bin 379 hakim ve savcının bazılarının evlerinde, dernek üyelerinin ev sohbetleri yaptığı haberlerinin de bakanlık tarafından kapsamlı bir biçimde araştırılması gerektiğini söyledi.

Yargı mensuplarının Anadolu ve Medeniyet Derneğinin açılışına katılmaları ülkemizdeki “yargının bağımlılığının” resmini vermişlerdir!

Ülkemizde maalesef yargı mensupları bağımsız olmayıp bu tür dini cemaatlerin güdümündedir diyen Ersoy şu hatırlatmayı yaptı. Konya Valiliği Anadolu ve Medeniyetler derneğinin açılışını resmi sitesinden yayınlıyor ve yargının yüksek düzeyde görevlileri de açılışta boy gösteriyor. Dernek açılışınakatılan yargı üyeleri, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Adalet Komisyonu Başkanı Nuri Koçer, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kuku hangi görevlendirme ile gitmişlerdir.  Adalet Bakanlığının, Adalet ve Medeniyet Derneği ile nasıl bir hukuki ilişkisi vardır? araştırılması gerekiyor dedi.

Ersoy, Adalet BakanıAbdulhamit Gül’ e yanıtlanması amacı ile şu soruları yöneltti;

Bu bağlamda;

1)  İ.O’nun Adalet Bakanlığı’nda müdür yardımcısı olarak görev yaparken bir üniversiteye şube müdürü olarak atanmamasının nedeni Adalet ve Medeniyet Derneği üyesi olmaması mıdır?

2) Adalet ve Medeniyet Derneği, mayıs ayında ataması yapılan bin 379 hâkim ve savcının bazılarının evlerinde ev sohbetleri yapmış mıdır? Bu sohbetlerin, sohbete katılanların atanmalarında etkisi olmuş mudur?

3) Adalet Bakanlığı, bakanlık personeli olan İ.O’nun  şikayetlerinin araştırılması için herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

4)  Konya Valiliğinin sitesinde Adalet ve Medeniyet Derneği’nin Konya şubesi açılışına Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Adalet Komisyonu Başkanı Nuri Koçer, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kuku’nun katıldığı ilan edilmiştir.  Açılışa katılanları Adalet Bakanlığı veya kurum temsilcileri tarafından mı görevlendirmiştir? 

5) Adalet Bakanlığının, Adalet ve Medeniyet Derneği ile nasıl bir hukuki ilişkisi vardır? Adalet ve Medeniyet Derneği ile bakanlığınız veya kamu kurumları arasında ortak yürütülen projeler/etkinlikler bulunmakta mıdır?

6) Yargı mensupları tüm dernek açılışlarına katılmakta mıdır? Cumhuriyet Savcısı ve Bölge İdare Mahkemesi başkanı hangi derneklerin açılışlarına katılmaktadırlar?

7) Adalet ve Medeniyet Derneğinin bakanlık içerisindeki bu faaliyetleri yargı bağımsızlığını ihlal etmemekte midir?

8) Adalet ve Medeniyet Derneği ile ilgili bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir denetim veya soruşturma mevcut mudur?

Yorumlar (0)