Oya Ersoy: Salgın sonrası son bir yılda kadın işgücü 763 bin, kadın istihdamı yarım milyon kişi azalmıştır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ülkemizde kadın istihdamının zaten hali hazırda az olduğunu ve pandeminin yaşanması ile beraber bu oranın artış göstermesi sonucunda işsiz kalan kadınların sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 03.03.2021, 15:10
Oya Ersoy: Salgın sonrası son bir yılda kadın işgücü 763 bin, kadın istihdamı yarım milyon kişi azalmıştır!

Ersoy, “Ülkemizde Covıd-19’un etkileri mart ayından beri ağır bir biçimde yaşanmaktadır. Sosyal ve ekonomik olarak ülke üzerinde ölümcül sonuçlara neden olan salgın ile mücadelede gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından alınan önlemler hem halk sağlığının korunması açısından hem de istihdam politikaları açısından etkin olmamış ve bunun sonucunda binlerce yurttaş işsiz kalmış ya da salgın koşullarında kalabalık çalışma ortamlarında çalışmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

Salgın sonrası son bir yılda kadın işgücü 763 bin, kadın istihdamı yarım milyon kişi azalmıştır!

Ersoy, tüm ülkeyi etkisi altına alan işsizlik, hali hazırda istihdamda yer bulamayan ve işe alım süreçlerinden itibaren ayrımcılığa maruz kalan kadınları işsizlik ile yüz yüze bıraktığını ve salgın döneminde kadınların işgücü piyasasında ki yerinin daha da azalarak kadın istihdamının daraldığını söylemiştir.

Ersoy, DİSK’in salgının kadın istihdamı üzerindeki etkisini ele aldığı rapordan bahsederek; “son bir yılda kadın işgücü 763 bin, kadın istihdamı yarım milyon kişi azalmıştır. Kadın işsizliği ise resmi rakamlara göre 1,5 milyona yaklaşmıştır, geniş tanımlı kadın işsizliği 4,3 milyonu geçmiş ve Covid-19 döneminde kadınların iş ve istihdam kaybının toplamda yüzde 45’i aştığı yönünde olmuştur” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bütçesinden kadınlar için ne kadar harcama yapmıştır!

Ersoy, bu ülkede kadınlar için bir bütçe ayrılmadığını, işsiz olan ve iş bulamayan kadınların nafaka yardımları ile ayakta kaldıklarını vurgulayarak, bu kadınların herhangi bir nedenden kaynaklı nafakaları kesildiğinde bakanlığın buna dair bir bütçesinin olup olmadığını merak ettiklerini söyledi ve işsiz kalan ve istihdam edilmeyen kadınlar için bakanlığın bütçesinden bir pay ayrılarak buna yönelik çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)