Oya Ersoy: Polisin görevi yargısız infaz yapmak mı?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Çetin Kaya adlı yurttaşın polis tarafından öldürülmesini meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 02.12.2021, 11:10
Oya Ersoy: Polisin görevi yargısız infaz yapmak mı?

Ersoy, “30 Kasım akşam saat 22.00 sıralarında Kadıköy Göztepe Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'nde polisin dur ihtarına uymadığı iddiası ile Çetin Kaya adlı yurttaş polis tarafından öldürülmüştür” dedi.

Öldürülen Çetin Kaya'ya ters kelepçe takıldıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurulduğunu ve öldürüldüğü sırada ise polisin fail olduğu pek çok dosya gibi “Mobeselerin kayıt “almadığını söyleyen Ersoy, bu olayın üstünün örtülmemesi için takipçi olacaklarını söyledi.

Ersoy, Çetin Kaya isimli yurttaşın aracın içinden çıktıktan sonra yere yatırılarak ters kelepçe takıldığı ve polis tarafından ensesinden vurularak öldürüldüğü şeklindedir. Polis memurlarının yapmış olduğu açıklama ise “Kaya'nın dur ihtarını uymadığı, araçtan indikten sonra da direndiği ve yaşanan arbedede vurulduğu” şeklinde olmuştur dedi.

Son olarak Ersoy, “Polis şiddetinin artması, şiddet uygulayan polislerin değil şiddete uğrayan yurttaşların yargılanması, aracından indirilen silahsız yurttaşa üstelik ters kelepçe takılması sonrasında yakın mesafeden ateş edilmesi kabul edilemez” dedi.

Ersoy, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti.

1.Çetin Kaya isimli yurttaş, silahsız olarak ters kelepçe ile gözaltına alındıktan sonra, neden yakın mesafeden ateş edilerek öldürülmüştür?

2.Emniyet mensubu polislerin görevi yargısız infaz yapmak mıdır?

3.Olay anında Mobese kayıtları incelenmiş midir?  Kayıtların silindiği haberleri hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Hard disklere el konulup emniyet dışında tarafsız bir kurumun incelemesine sunulmuş mudur?

4.Mobese kaydı alınmamış ise sistemi devre dışı tutan memurlar hakkında idari işlem yapılmış mıdır?

5.Polisin fail olduğu dosyaların neredeyse tamamında Mobese ve karakol kamera kayıtlarının olmaması bir tesadüf müdür?

Yorumlar (0)