Oya Ersoy: “Nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz!”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kadınların nafaka hakkına ilişkin Adalet Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 14.01.2022, 10:58
Oya Ersoy: “Nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz!”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kadınların nafaka hakkına ilişkin Adalet Bakanlığı’na soru önergesi verdi.


Dezenformasyon ile nafaka karşıtı kampanyalar yürütülüyor
Ersoy; bilimsel veriye dayanmayan tekil örneklerin, nafaka mağdurları adı altında kurulan derneklerin ve platformların nafaka ve kadın hakları karşıtı kampanyalar yaptığını ifade etmiştir. Ersoy; bu kampanyalarda gerçekliği kuşkulu "bir gün süren evlilikler“ ya da “eşlerin fiilen bir araya gelmedikleri evlilikler“ ile ömür boyu nafaka ödendiği ve erkeklerin mağdur edildiğinin iddia edildiğini belirtti.

Kadınların kazanılmış haklarına göz dikiliyor

Ersoy; toplumsal cinsiyet rollerinden, eşitsizlikten ve ayrımcılıktan dolayı kadınların ve erkeklerin ayı koşullarda yaşayamadığını dile getirip şunları ifade etmiştir:
“Erkek egemen sistemde, toplumsal cinsiyet rollerinden dolayı kadınlar erkeklerle eşit koşullarda yaşayamamaktadır. Devletin tüm kurumları ve özel sektörle kurduğunuz erkek ittifakı ile şiddetin, eşitsizliğin ve sömürünün hüküm sürdüğü toplum ve aile yapısını korumak uğruna kadınların yaşamlarına, emeklerine ve kazanılmış haklarına göz dikilmektedir. 
Bütün veriler kadınlar ekonomik, sosyal ve kültürel olarak güçsüz bırakıldığını, çoğu eşleri tarafından çalıştırılmayıp ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımını üstlenmek zorunda kaldığını, boşandıklarındaysa iş bulma ve çalışma imkânları olmadığını göstermektedir.”

Yoksulluk nafakası zenginleşme aracı değildir

Eroy; iddia edilenin aksine yoksulluk nafakasının kadınlar için zenginleşme aracı olmadığını ifade etti. Diğer bir meselenin ise hükmedilen nafakanın ödenmemesi olduğunu ifade eden Ersoy; nafaka yükümlüsü erkeklerin sigortasız çalışma ve mal devri yoluyla ekonomik durumlarını gizleyerek nafaka oranlarının düşürülmesi gibi türlü yollarla nafaka yükümlülüğünden kurtulmaya çalıştığını dile getirdi.

Nafaka hakkını gasp ederek boşanmalar engellenmeye çalışılıyor, kadınlar evin içine hapsedilmeye çalışılıyor!
Nafaka hakkının gasbı için bilimsel verilerden uzak, gerçekçi olmayan argümanlar kullanıldığını belirten Ersoy; kadınların nafaka hakkının gasp edilmesiyle boşanmaların engellenmesinin ve kadınların şiddete mecbur bırakılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Ersoy Adalet Bakanlığına şu soruları yöneltti:

1.    Adalet Bakanlığı verilerine göre 2002-2021 yılları arasında Türkiye’deki boşanma davası sayısı nedir?
2.    2002-2021 yılları arasında görülen boşanma davalarının sonucunda kaç erkeğin yoksulluk nafakası ödemesine hükmedilmiştir?
3.    2002-2021 yılları arasında görülen boşanma davalarının sonucunda kaç kadının yoksulluk nafakası ödemesine hükmedilmiştir?
4.    2002-2021 yılları arasında görülen boşanma davalarının ardından yoksulluk nafakası almayı hak etmiş kaç kadın yoksulluk nafakasını tahsil edememiştir?
5.    2002-2021 yılları arasında görülen boşanma davalarının ardından yoksulluk nafakası almayı hak etmiş kaç erkek yoksulluk nafakasını tahsil edememiştir?
6.    2002-2021 tarihlerini arasında bakanlığınızca kayıtlara geçen yoksulluk nafakası alamamış kaç kadın için hem kendi geçimi hem de çocukların geçimi devlet desteği (maddi destek-kreş desteği) sağlanmıştır.
7.    2002-2021 tarihlerini arasında bakanlığınızca kayıtlara geçen yoksulluk nafakası alamamış kaç erkek için hem kendi geçimi hem de çocukların geçimi devlet desteği (maddi yardım-kreş yardımı) sağlanmıştır.
 

Yorumlar (0)