Oya Ersoy, Nadira Kadirova'nın şüpheli ölümünü meclis gündemine taşıdı

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, AKP’li milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümünü meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 02.10.2019, 12:45
Oya Ersoy, Nadira Kadirova'nın şüpheli ölümünü meclis gündemine taşıdı

Ersoy; 24 Eylül 2019 tarihinde 23 yaşındaki Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın da evde bulunduğu sırada, milletvekiline ait tabancayla kalbinden vurularak hayatını kaybetmesi hakkında devam eden şüpheleri ve soruşturmanın üzerinin Emniyet Müdürlüğü tarafından hızlıca kapatılmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
Nadira Kadirova’nın ölümünün ardından gerek ailesinin gerek yakın arkadaşlarının basın yayın organlarında yer alan beyanları ve konuyla ilgili haberlerde; Nadira’nın cinsel tacize ve baskıya maruz kaldığı, kesinlikle intihar eğiliminde bir kişi olmadığı, öte yandan Nadira’nın ölümünden önce “konuşursam yer yerinden oynar” şeklinde beyanlarını olduğu vurgulandı.
Henüz soruşturma devam ederken “intihar” açıklaması yapıldı.
Ersoy; Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından henüz bu olay ile ilgili adli soruşturma süreci devam ederken bir basın bülteni yayınlanıp, Nadira’ya ait intihar eğiliminde olduğunu gösteren geçmiş tarihli notlar olduğunun söylenerek peşinen olayın intihar olarak nitelendirmesinin ve otopsi işlemlerinin bir gün içerisinde yaptırılıp Nadira’nın hızlıca Özbekistan’a gönderilmesinin ölüm olayının üzerindeki şüpheleri daha da arttırdığını ifade etti.
Ankara Emniyet Müdürlüğü hangi ihtiyaçtan kaynaklı bu olay hakkında “intihar açıklaması yapmıştır?
Ersoy’un Adalet Bakanı’nına şu soruları yöneltmiştir:
 
1-         Henüz soruşturması süren bir olay hakkında Ankara İl Emniyet Müdürlüğünün “intihar” açıklaması yapmasının nedeni nedir? Hangi ihtiyaçla açıklama yapmıştır? Ankara İl Emniyet Müdürlüğü hüküm verecek makam mıdır?
2-         Nadire Kadirova’ya yapılan otopsi sonucunda intihara ilişkin kesin bir rapor verilmiş midir?
3-         Nadire Kadirova’nın yaşamını yitirdiği Şirin Ünal’ın evinde bulunanların el swab örnekleri alınmış mıdır? İfadeleri alınmış mıdır? Evde arama yapılmış mıdır? Olayda kullanıla tabancaya el konulmuş mudur?
4-         Nadire Kadirova’nın kişisel eşyaları, tutmuş olduğu günlük, telefon ve bilgisayarı incelenmiş midir?
5-         Nadire Kadirova’nın tacize, cinsel saldırıya uğradığına ilişkin iddialar araştırılmakta mıdır?
6-         Bir şüpheli ölümü araştırması gereken savcılığın, bunun yerine tanık Leyla Niyazova’ya “Siz Nadira Kadirova’yı fuhuşa mı götürüp getiriyormuşsunuz?” şeklinde, Kadirova ile tanığı fuhuş yapmakla suçlayarak soru sorması “tanığı baskı altına alma” ve “hayatta olmayan Kadirova’ya suç atmak” değil midir?
7-         Şüpheli ölüm olayı ya da cinsel taciz iddiası ile savcılığın yukarıda değinilen bu sorularının ilgisi nedir? Olayı aydınlatmak yerine ölen/öldürülen kişi ve tanık arkadaşını suçlayıcı sorular yönelten savcılık hakkında bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
8-         Şüpheli ölüm ile ilgili Şirin Ünal’ın savcılık tarafından şüpheli ve/veya tanık olarak ifadesi alınacak mıdır?
9-         Nadira Kadirova'nın oturma ve çalışma izni var mıdır, sigorta girişi bulunmakta mıdır?

Yorumlar (0)