Oya Ersoy "Milli Eğitim Bakanlığı dinci gerici vakıf ve cemaatlerle protokollerini iptal etmeli"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığının dini vakıf ve cemaatler ile okullarda eğitim amacıyla yaptığı protokolleri, iptal etmemesini meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 04.03.2021, 11:55
Oya Ersoy "Milli Eğitim Bakanlığı dinci gerici vakıf ve cemaatlerle protokollerini iptal etmeli"

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığının Ensar Vakfı ile imzaladığı eğitim protokolüne iptal kararı verdi!

Milli Eğitim Bakanlığı yargı kararlarını uygulamayarak protokolü iptal etmedi!

Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığının dini vakıf ve cemaatlerle son 10 yılda okullarda değerler eğitimi ve dini amaçlı eğitimler vermesi amacı ile yapmış olduğu anlaşmaların hukuka uygun olmadığını söyledi ve verilecek olan eğitimin bilimsel ve laik eğitim esaslarına göre yapılmadığının altını çizdi. Bu ülkede okullarda, öğrencilere eğitim verecek olan dernek ve vakıflar arasında hele ki yurtlarında çocuklara tecavüz eden Ensar Vakfı gibi kuruluşların hiç olamayacağını söyledi.

Çocuklarımızı Ensar Vakfı’na teslim etmeyeceğiz!

Ersoy, Danıştay kararını hatırlatarak, Ensar Vakfı ile yapılan protokole Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı “Anayasa ve yasalar gereği ulusu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak teknik, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişme alanlarında iyi bireyler yetiştirilmesi ve bunun için ülke çapında etkin önlemler alınmasının devletin devredemeyeceği görevler arasında olduğu” şeklindedir dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı son 10 yılda vakıf ve dernek adı altında 13 gerici cemaat ve tarikatla neden okullarda protokol yapmaya ihtiyaç duymaktadır?

Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı neden tüm protokollerini Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’yla (TÜRGEV), Nur Cemaati’ne yakın Hizmet Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı(İHH), Türkiye Diyanet Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Maarif Vakfı, Koru-Der, Hayrat Vakfı, İnsan Eğitimi Kültür Yardımlaşma Vakfı, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İYİLİKDER), Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı gibi dini vakıflar ile yaptığını, neden aralarında temel eğitimi laik ve bilimsel esaslara dayanan derneklerin olmadığını sordu.

Son olarak Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığını yargı kararlarını uygulamaya çağırarak, okullardan dini gerici dernek ve vakıfların çıkartılması ve yapılan tün anlaşmaların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Eğitimin asıl sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu söyleyen Ersoy, adı geçen vakıf ve cemaatlerin okulların önünden dahi geçemeyeceğini söyledi.

Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti;

1.Bakanlığınız ile Ensar Vakfı arasında imzalanan eğitim protokolüne ilişkin Danıştay’ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı neden uygulanmamaktadır?  Bakanlığınız Ensar Vakfı ile neden hala okullarda eğitim faaliyetini sürdürmektedir?

2.Milli Eğitim Bakanlığı olarak son 10 yılda vakıf ve dernek adı altında 13 gerici cemaat ve tarikatla imzaladığınız protokolü iptal edecek misiniz?

3.Milli Eğitim Bakanlığı neden hep aynı vakıflarla protokol imzalamaktadır? Bakanlığınız laik bilimsel eğitimi esas almış dernekler ile neden protokol imzalamamaktadır?

4.İstanbul Ataşehir’de Ensar Vakfı tarafından basılan “İkra-3 el’Vera, Tanı Kendini” isimli kitap okullara dağıtılmış ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürünün giriş yazısı da kitapta yer almıştır. Millî Eğitim Bakanlığı olarak okullarda laik ve bilimsel eğitim karşıtı olan gerici dini vakıf ve cemaatlerin faaliyette bulunmasının yargı tarafından da iptal edilmesine rağmen neden hala faaliyetlerine izin vermektesiniz?

5.Milli Eğitim Bakanlığı neden tüm protokollerini Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’yla (TÜRGEV), Nur Cemaati’ne yakın Hizmet Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı(İHH), Türkiye Diyanet Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Maarif Vakfı, Koru-Der, Hayrat Vakfı, İnsan Eğitimi Kültür Yardımlaşma Vakfı, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İYİLİKDER), Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı gibi dini vakıflar ile yapmıştır?

6.Milli Eğitim Bakanlığı okullarda öğrencilerin akademik başarılarının yanında “bilim”, “sanat”, “kültür”, “spor” ve “toplum hizmeti” gibi faaliyetleri kendisi üstlenmeyip dini vakıf ve cemaatlerden yapmasını istemektedir?

Yorumlar (0)