Oya Ersoy Jandarma Şiddetini Bakan Soylu'ya Sordu

Oya Ersoy Jandarma Şiddetini Bakan Soylu'ya Sordu

Vekil Haberleri 27.08.2019, 16:54
Oya Ersoy Jandarma Şiddetini Bakan Soylu'ya Sordu

Değerli Basın Emekçileri;

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 26.08.2019 Pazartesi günü Manisa Salihli Hacıbektaşlı köyünde yapılması planlanan JES projesine karşı yaşlı, çocuk ve aralarında Salihli Çevre Derneği Başkanı da olan Manisa Barosu’na kayıtlı Av. Seçil Ege Değerli’nin yer aldığı gruba jandarma kolluğu tarafından zor kullanılarak müdahale edilmesine ilişkin İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla bir soru önergesi verdi.

Jandarma görevlilerinin kadın yurttaşlara “orospu” şeklinde hitap etmesi, bakanlığınızın bilgi ve talimatları dahilinde olağan bir uygulama mıdır?

Ersoy, Jandarma görevlilerinin ise bir kadın yurttaşa “orospu” şeklinde hitapta bulunduğu ve “orospunun elinden telefonu alın içinde görüntüler var gerekirse kıralım” şeklinde görüntülerin basın yayın ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alması üzerine Bakan tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi.

Bu bağlamda;

  1. Doğal çevreye ve yöre insanlarının tarımsal üretimine ciddi zararlar vereceği bilinen, üstelik ilgili mevzuata aykırı biçimde “ÇED gerekli değildir” kararı ile aceleyle yaşama geçirilmek istenen JES projesine ve bu kapsamda idari makamlarca sergilenen keyfiyete karşı; Anayasal güvenceye sahip düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri hakkını kullanan, yürütme erki ve kamuoyu nezdinde bir farkındalık ve duyarlılık yaratmayı amaçlayan yurttaşlara yönelik keyfi müdahale ve uygulanan ağır şiddet, bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  2. Jandarma görevlilerinin kadın yurttaşlara “orospu” şeklinde hitap etmesi, bakanlığınızın bilgi ve talimatları dahilinde olağan bir uygulama mıdır?
  3. Benzer şekilde yurttaşların cep telefonlarının, keyfi biçimde el konulup kırılması, bakanlığınızın bilgi ve talimatları dahilinde olağan bir uygulama mıdır?
  4. Kadın yurttaşlara alenen hakaret eden, keyfi el koyma ve mala zarar eylemlerini alenen sergileyen, öte yandan demokratik haklarını kullanan yurttaşlara keyfi müdahalede bulunarak aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yurttaşlara ağır bir şiddet uygulayan sorumlu jandarma görevlileri hakkında idari ve adli soruşturma başlatılacak mıdır?
  5. Bizzat devletin kolluk görevlilerinin, kadınlara karşı alenen hakaret ve şiddet içeren ayrımcı uygulamalarının kurumsallaştığı bir ülkede, kadınlara yönelik şiddet olaylarının, kadın cinayetlerinin önlenmesi mümkün müdür?

Yorumlar (0)