Oya Ersoy: " ILO 190 Sayılı Sözleşmeyi ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nı imzalayın!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın imzalanmasına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına soru önergesi yöneltti.

Vekil Haberleri 03.02.2022, 12:37
Oya Ersoy: " ILO 190 Sayılı Sözleşmeyi ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nı imzalayın!"

Çalışma yaşamında şiddet ve tacize ilişkin ilk uluslararası sözleşme, Uluslararası Çalışma Konferansı (UÇK) tarafından kabul edilmesinden iki yıl sonra, 25 Haziran 2021’de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz dâhil, çalışma yaşamında şiddet ve taciz için ilk kez uluslararası bir tanım getirmiştir. 190 sayılı Sözleşme, tüm ILO Üye Devletlerini, çalışma yaşamında her türlü şiddet ve tacizi ortadan kaldırmaya çağırmaktadır. Tüm ülkeleri Sözleşme’yi onaylamaya, işçi ve işveren örgütleriyle birlikte, herkes için onurlu, güvenli ve sağlıklı bir çalışma yaşamının olması için katkı sağlanmasını istemiştir.

Ersoy; iş yerinde şiddet ve tacizin, çeşitli biçimlerde yaşandığını, sözleşmenin kabulünden bu yana, COVID-19 küresel salgını ile bu sorunun daha da büyük ölçüde yaşandığını ifade etmiştir. 

Salgının başlamasından beri birçok ülkede, özellikle kadınlara ve kırılgan gruplara yönelik işle ilişkili şiddet ve tacizin birçok biçimi rapor edilmiştir. 

Ersoy, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına yönelik kampanya başlattığını ve DİSK’in de Türkiye’nin 190 sayılı sözleşmeyi imzalamasına ilişkin çağrısını dile getirmiştir. 

Ersoy; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ve 6284 sayılı kanunun etkin bir biçimde uygulanmamasının nedeni ile kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde artış yaşandığını belirtmiştir. Bununla beraber kadınlar iş hayatında da güvenli bir ortam da çalışamamaktadır. Ersoy; Türkiye’nin “ILO 190 sayılı Sözleşmesi ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın onaylanmasının çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağını ifade etmiştir. 

Ersoy Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e şu soruları yöneltti:

Bakanlığın, ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın imzalanmasına yönelik bir çalışması var mıdır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir proje yapmak için harekete geçti mi?

Kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılacak mıdır?

Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınacak mıdır?

Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına yönelik bakanlık işyerlerinde nasıl bir düzenleme yapmaktadır? İşyerlerinde şiddete ve tacize uğrayan kadın sayısı kaçtır?

Yorumlar (0)