Oya Ersoy: "Halkın parası ile belediye başkanlarına çakma ödül"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; AKP’li belediyelerin UNESCO’dan ödül aldık diye servis ettiği ancak UNESCO tarafından verilmediği ortaya çıkan ödüller hakkında hem soru önergesi hem de araştırma önergesi verdi.

Vekil Haberleri 02.03.2021, 13:45
Oya Ersoy: "Halkın parası ile belediye başkanlarına çakma ödül"

Paris'te UNESCO'ya ait olduğu bildirilen bir binada düzenlenen törenden sonra AKP’li Belediyelerin sosyal medyadan yayınladıkları “UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülü” aldıklarına ilişkin paylaşımların ardından UNESCO bu şekilde bir ödül vermediğini açıklamıştır. Söz konusu belediyelerin tanıtımı yaptığı ödüllerin ise merkezleri Ankara Balgat’ta bulunan Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından verildiği ortaya çıkmıştır. Ensititü merkezi Ankara’da olmasına rağmen belediye başkanları ödül töreni için Paris’e gitmişlerdir.
Yalan ve manipülasyon siyasetlerini sürdürebilmek için halkın parasını harcıyorlar
Ersoy; "UNESCO ödülü" denilen ödüllerin Paris'te dağıtıldığı törenin organizasyonu Kent Araştırmaları Enstitüsü ile aynı adreste yer alan Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafından yapıldığını ve ödül töreni için Paris'e giden başkanların çeşitli tutarlarda şirkete para ödediğinin ortaya çıktığını belirtti. Şirket yetkililerinin BirGün’e “Paranın organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için sadece törene katılan başkanlardan alındığını, Paris’e gitmeyenlerden para alınmadığını” şeklinde yaptığı açıklama da önerge metninde yer almıştır.  Ersoy; ödül alan belediyeler arasında yer alan Osmangazi Belediyesi'nin şirkete 106 bin liralık ödeme yaptığının öğrenildiğini de dile getirmiştir.
Projelerin tanıtılması için organizasyon şirketine para ödenmiş
Ödülleri veren enstitünün açıklamasına yer veren Ersoy; ödül törenine katılmak ve proje tanıtımları için belediyeler tarafından şirkete ödeme yapıldığının açıkça kabul edildiğini belirtmiş ve şunları söylemiştir:
“Kent Araştırmaları Ensititüsü tarafından yapılan açıklamada ödül töreninin yapıldığı salonun UNESCO’ya ait olduğu ifade edilmiş ve Türkiye’deki projelerin tanıtımının yapılması amacıyla ödül töreninin yurtdışında yapıldığı savunulmuştur. Öte yandan ödül töreninin organizasyonunu yapan şirket olan Adamor Araş. Danış. ve Medya Organizasyon Ltd. Şirketi belediyelerin ödül alan projelerinin tanıtım filmleri, proje sahipleri ile röportaj yapılması ve projelerin lansmanları için belediyelerden ödeme aldığını ve sözleşme imzaladığını da Kent Araştırmaları Ensititüsü’nün yaptığı açıklamada açıkça ifade edilmiştir.”
Ödül alan belediyelerin bütçelerinden kendilerine çakma ödül, HDP'li belediye başkanlarına cezaevi, halka yoksulluk...
Ersoy; dünyanın salgın ile uğraştığı bu günlerde ekonomik kriz ve yoksulluk koşullarında Türkiye’de faaliyet gösteren bir enstitünün, yurtdışında gerçekleştirdiği ödül törenine belediye başkanlarının katılması ve organizasyon şirketine çeşitli kalemler için ödeme yapıyor olması kamu kaynaklarının boşa harcandığı anlamına geldiğini belirtti. Ersoy; yapılan ödemelerin proje tanıtımı için mi ödül alabilmek için mi yapıldığı şaibesini korduğunu ve bu konuya ilişkin detaylı araştırma yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirmiştir.
HDP’li belediyelerin kayyumlar ile ele geçirip başkanları cezaevine gönderenlerin, manipülasyon siyasetini sürdürmek için kendilerine halkın parası ile ödül verdiklerini ve kayyumların soygun düzeninin halkın sırtına yüklendiğini ifade eden Ersoy; halkın parası ile halkın seçme hakkının gasp edildiğini dile getirdi.
Ersoy; araştırma önergesinin yanı sıra verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:
1.      Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından ödül verilen belediyeler hangileridir?
2.      Paris’teki ödül törenine hangi belediye başkanları katılmıştır?
3.      UNESCO tarafından verilmemiş bir ödülün UNESCO tarafından verildiğine ilişkin gerçek dışı paylaşımlarda bulunmak kamuoyunu kandırmak değil midir?
4.      Belediye başkanları ödül almak için belediye bütçesinden söz konusu enstitüye ne kadar ödeme yapmıştır?
5.      Belediye başkanlarının Paris ziyareti için organizasyon şirketine ne kadar ödeme yapmıştır? Bu ödemeler belediyenin bütçesinden mi karşılanmıştır?
6.      Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe’nin Paris’teki ödül törenine katılması için şirkete herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Ödeme yapıldıysa bu ödeme ne kadardır ve Cumhurbaşkanlığı bütçesinden mi karşılanmıştır?
7.      Uluslararası pandeminin olduğu bu günlerde bu tarz bir organizasyon için belediyelerin para harcaması kamu kaynaklarının boşa harcanması demek değil midir?
8.      Kamu kaynaklarının boşa harcanmış olmasına ilişkin soruşturma başlatılacak mıdır?
9.      Salgın halen devam ederken belediye başkanlarının yurt dışına seyahat ediyor olması riskli bir durum değil midir?

Yorumlar (0)