OYA ERSOY: Elektriğe yapılan %127 zammı geri çekin!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Isparta'da yaşanan elektrik kesintisini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez' e sordu.

Vekil Haberleri 10.02.2022, 10:15
OYA ERSOY: Elektriğe yapılan %127 zammı geri çekin!

İşte o soru önergesi:

Isparta’da 3 Şubat’ta başlayan kar yağışı, elektrik tellerinin kopmasına ve sonucunda elektrik kesintisine neden olmuştur. Haftalardır Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından ülkenin birçok yerinde yoğun kar yağışının olacağı haberine rağmen, zamanında alınması gereken önlemlerin alınmaması sonucu, kentte elektrik kesintileri başlamış ve günlerce tamir edilmeyen trafolar ve alt yapı nedeni ile halk mağdur olmuş hasta olan yurttaşlar ise sağlık hizmetlerine ulaşamamıştır. Isparta’da 3 günü aşkın süre elektriksiz kalınması halkın sağlığını ve yaşamını tehdit etmiştir. En temel ihtiyaçlar arasında yer alan elektrik, yapılan zamlar nedeni ile halkı mağdur etmesinin yanı sıra yaşanan kesintiler ile de ulaşılması daha da güç olan bir ihtiyaca dönüşmüştür. Yılbaşından itibaren elektriğe %52 ve %127 aralığında yapılan zamların geri çekilmesi gerekirken özelleştirme politikaları elektrik ile halka daha da pahalıya satılmaya başlanmıştır. 

Devletin elinde olan kamu kurumları özelleştirildikten sonra halk daha önce kaliteli ve ucuza aldığı mal ve hizmetleri bugün hem pahalıya hem de kalitesiz almaya başlamıştır. Buna en iyi örnek ise ülkedeki hemen hemen tüm ihaleleri alan şirketler topluluğunun halka sattığı mal ve hizmetlerdir. Isparta’da yaşanan asıl krizin nedeni “hava olayları” değil “özelleştirmenin” sonuçlarıdır. Isparta’da elektrik dağıtım faaliyetini üstlenen Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığının sahibi olduğu Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin elektrik dağıtım şebekeleri ve tesisatlarının denetlenmediği ve yapılması rutin olan bakımların zamanında yapılmamasından kaynaklandığı öne sürülmektedir. Gerek Isparta Valiliği gerekse şirket yetkilileri açıklamalar da bulunsun, yaşanan gerçekler, üç gün boyunca halk elektriksiz kalmış, binlerce yurttaş soğuk hava nedeniyle ısınma ve iletişim sorunları yaşamış, halk çocuklarını ısıtmak için muma sığınmış, oksijen makinesine bağlı hastalar ise ölüm kalım savaşı vermiştir. Yapılması gerekenler Isparta ilinde elektrik kesintisinin olduğu süre boyunca elektrik faturalarının tahsil edilmeyerek halkın zararlarının karşılanmasıdır.

Bu bağlamda; 

Isparta’da elektrik kesintisi sonrası yaşananlar, elektrik dağıtımından sorumlu olan Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığının sahibi olduğu Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin, yapması gereken bakım onarım faaliyetlerini yerine getirmediği iddiaları doğru mudur? Şirket hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? 

Elektrik kesintisi nedeniyle Isparta halkının yaşadığı mağduriyetler nasıl giderilecektir? Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. üstlenecek midir?

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin elektriği kamudan 32 kuruşa alıp Ispartalılara 137 ile 206 kuruş arasında sattığı doğru mudur?

Bakanlığın, Isparta halkının elektrik faturalarının tahsilatının bir ay boyunca ertelenmesi yerine tahsilatından vazgeçilmesi için herhangi bir çalışması var mıdır? 

Cengiz-Limak-Kalyon ortaklığının sahibi olduğu Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin faaliyetleri en son ne zaman denetlenmiştir? 

Kamu tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin kar amacı ile şirketler tarafından sunulması ile beraber yaşanan sorunlar gün geçtikçe daha da kötü örnekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Elektriğe yapılan %125 zamla beraber halk artık temel ihtiyaç olan enerjiye ulaşamamaktadır. Bakanlık olarak elektriğe yapılan zamların geri çekilmesi ve enerji de şirketlerin kar etmesi için uygulanan politikalardan vazgeçilmesi için herhangi bir adım atacak mıdır? 

Yorumlar (0)