banner758

Oya Ersoy'dan, kadınların kullandığı, hijyen ürünlerinden KDV kaldırılması için kanun teklifi

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kadınların kullandığı, hijyen ürünlerinden KDV kaldırılması için Meclis'te bir kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 21.01.2022, 08:48
Oya Ersoy'dan, kadınların kullandığı, hijyen ürünlerinden KDV kaldırılması için kanun teklifi

İşte o kanun teklifi:

Ped gibi regl ürünleri bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 oranında zamlanmıştır. Son aylarda ise ped, tampon gibi menstrüel ürünler üzerindeki vergiler, regl olan kadınların bu ürünlere ulaşmasını engellemektedir.Halen ped ve tampon gibi hijyenik ürünlere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV)oranı yüzde 18’dir.Vergiye döviz kurundaki artışının da eklenmesiylehijyenik ped’infiyatları50-80 TLbandında olmuştur. Artan fiyatlar nedeni ile kadınlarbu ürünleri satın alamamış, birçok kadın enfeksiyon riski ile taşıyanyöntemler ile bu ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalmışlardır.

Derin Yoksulluk Ağı’nın yapmış olduğu araştırma sonucuna göre ülkede,hanelerin yaklaşık yüzde 82’sinin herhangi bir yardım olmadığı müddetçe hijyenik ped’e hiçbir şekilde erişimleri olmadığı ortaya çıkmıştır. Onun dışında mevsimlik tarım işçileri, mülteciler, işsizlik maaşı ile geçinmeye çalışanlar gibi sabit geliri olmayan gruplar regl yoksulluğundan en çok etkilenen gruplar arasında yer almaktadır.

Türkiye’de herhangi bir üründen alınabilecek en yüksek katma değer vergisi menstrüelürünlerden alınmaktadır.TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl aralık ayında birim fiyatı 0,6692 TL olan pedler, bir yılda yüzde 51,04 zamlanmıştır.26 ülkede vergi alınmayanpedler, ülkede lüks tüketim ürünleri kapsamında yer almanın yanında birçoklüks üründen daha fazla vergiye tabi tutulmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Irmak Saraç’ın yapmış oluğu açıklamada; “Geçici tarım işçilerinde, emicilik sağlamak için yaprağın üzerine toprak koyduklarını duyuyoruz. Bu ürünlerin normal şartlarda devlet tarafından karşılanması, yüzde 18 KDV ile bunların lüks tüketim gibi satılmıyor olması gerekiyor” demiştir. Bu bağlamda sosyal medya dan kadınlar "Ped lüks değil, ihtiyaçtır'' kampanyası başlatarak artan fiyatları protesto etmişlerdir.

Pandemi ile beraber en fazla işsiz kalan kadınlar, yaşanan yoksulluk ile de baş başa bırakılmıştır. Bugün yapılan zamlar ve artan vergiler nedeni ile kadınların yüzde 82’si hijyenik pedlere erişememektedir.Kadınların önemli boyutta bütçe ayırmak zorunda kaldıkları bu ürünlerden %18’lik vergi kaldırılmalı, ekonomik durumu bu ürünlere erişim için yetersiz olan kişilere regl ürünleri devlet ve yerel yönetimler aracılığıyla ücretsiz olarak ulaştırılmalıdır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-Bu kanunla kadınların kullanmak zorunda oldukları hijyenik ürünlerdeki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2-Yürürlük maddesidir.

MADDE 3-Yürütme maddesidir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLŞİKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 28-Katma değer vergisi oranı, kadın hijyen ürünleri için yüzde1, vergiye tabi diğer her işlem için %10’dur. Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1 'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar (0)