banner754

Oya Ersoy'dan Diyanet'e sert tepki!

Ersoy, Erzurum'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda çocukların belletmen ve kurs görevlileri tarafından istismar ve şiddete uğramalarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının başvurusu üzerine konuya ilişkin getirilen haber yasağını meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 12.04.2022, 11:20
Oya Ersoy'dan Diyanet'e sert tepki!

İşte Oya Ersoy'un vermiş olduğu o soru önergesi:

Erzurum'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda, 2020'nin mayıs ayından 2021'in Ekim ayına kadar geçen süreçte yurtta resmi görevi olmayan bir hafızlık öğrencisinin 'Belletmen' olarak görevlendirildiği ve bu şahsın en az 2 çocuğa fiili tecavüz ettiği, 7 çocuğa da cinsel istismarda bulunduğu yönünde haberler basına yansımıştır. Haber sonrasında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başvurusu üzerine 8 Şubat 2022'de Erzurum'daki 4. Ağır Ceza Mahkemesi dosyada haber yapılmaması ve gizlilik yasağı kararı vermiştir. 


8 Şubat 2022 tarihinden sonra ise Halk TV'de bu konuya dair beş program hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an Kursu’ndaki istismarı gündeme getiren KRT ve Halk TV’yi “Diyanet’in küçük düşürüldüğü, aşağılandığı ve yayın yasağı ihlali” gerekçesiyle RTÜK’e ihbarda bulunmuştur. Ardından RTÜK, kuruluşlara Erzurum’daki Kur’an kursunda çocuklara tecavüz davasını haberleştiren Halk TV, KRT ve TELE 1’e yayın yasağı ihlali gerekçesiyle oy çokluğuyla %2 para cezası verdi ve RTÜK, TELE1’e de benzer yayınları nedeniyle para cezası yaptırımı uygulamıştır. 
Bu bağlamda;
⦁    Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda çocukların şiddete uğraması ve uğradıkları cinsel istismarın haber yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığını neden rahatsız etmiştir?
⦁    Diyanet İşleri Başkanlığı, 8 Şubat 2022'de Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak çocukların uğradığı şiddet ve istismarın, gizliliğin ihlali ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini gerekçe göstermiştir. Getirilen bu karar istismarcıların korunmasına yönelik değil midir?
⦁     Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an kurslarını denetlemek yerine, yaşanan istismarın haberleşmesinin engellenmesine yönelik girişimlerde bulunması çocukların üstün yararına karşı bir uygulama değil midir?
⦁    Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi Kur’an kurslarında yaşanan şiddet ve istismarın duyulmasını engellemek midir?
⦁    Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, her hafta başka bir dini cemaat yurdu ya da Kur’an kursunda çocuklara işkence ve istismar görüntüleri basına yansımaktadır. Bu kursların ve cemaatlere ait olan yurtların kapatılması için herhangi bir talimat verecek misiniz? 
⦁    Son on yılda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kaç kuran kursunda çocuklara yönelik şiddet ve istismar yaşanmıştır?
⦁    Şiddet ve istismara uğrayan çocukların ailelerinin, haber programında çocuklarının yaşadıklarını anlatması neden Diyanet İşleri Başkanlığını bu denli rahatsız etmiştir ve akabinde yayın yasağı için girişimlerde bulunmuştur?
 

Yorumlar (0)