banner773

Oya Ersoy: Covıd-19 “vazife malulü” olarak değil, meslek hastalığı olarak yasalaşmalıdır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, yüzlerce sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiği bu günlerde, başta Türk Tabipler Birliği olmak üzere birçok meslek örgütü tarafından çağrı yapılıyor olmasına rağmen, neden hala Covıd-19’un meslek hastalığı olarak kanunlaşmamasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sordu.

Vekil Haberleri 17.12.2020, 15:27 17.12.2020, 15:29
Oya Ersoy: Covıd-19 “vazife malulü” olarak değil, meslek hastalığı olarak yasalaşmalıdır!

TBMM’de Bakanlığının bütçesi görüşülürken Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, sağlık çalışanları için meslek hastalığı düzenlemesine ihtiyaç olmadığı, “vazife malulü” diye bir durumun olduğunu ifade etmesi üzerine sağlık emekçileri başta olmak üzere birçok meslek örgütü tarafından tepki ile karşılandığını ifade deden Ersoy; düşünün ki bugün, sağlık emekçileri bir yandan pandemi ile bir yandan da hakları için mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Olması gereken oldukça açık ve nettir, Bakanlık “Covıd-19’u meslek hastalığı” olarak kabul edip gerekli yasal düzenlemeyi hayata geçirecektir” dedi

Açıklanan meslek hastalığı verileri gerçek rakamlar değil!

Ülkemizde Bakanlık tarafından açıklanan meslek hastalığı rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ve Türk Tabipler Birliğinin yapmış olduğu açıklamada da ayrıntılı bir biçimde bunların yer aldığını söyleyen Ersoy; “bir ülkede beklenen meslek hastalığı sayısı aktif çalışan sayısının (2019 SGK İstatistik Yıllığı’nda 22 milyondan fazla aktif sigortalı çalışan nüfusun olduğu kayıtlıdır) çalışma koşullarındaki iyilik durumuna göre binde 4 ile binde 12 kadardır; dolayısıyla kayıtlı çalışanların sayısına göre dahi Türkiye’de yılda en az 88 bin ile 264 bin meslek hastalığı kaydı olması gerekmektedir” dedi.

Ersoy Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemi ile şu soruları sordu;

Bu bağlamda;

1.Covid-19’u meslek hastalığı saymamanızın amacı nedir?

2.2019 yılı SGK istatistiklerinde 422 bin 463 iş kazası, 1088 meslek hastalığı tanısı kayıtlıdır. Türkiye’de meslek hastalığı sayısı yalnızca 1088 midir? Yukarıda bahsedilen bilimsel projeksiyonların ve gerçekliklerin ışığında bu sayının doğru olma olasılığı var mıdır?

3.Rakamlarla oynanarak meslek hastalıkları sorununun bu şekilde çözülebileceğine inanıyor musunuz?

4.Sağlık çalışanları için Covid-19’u vazife malulleri kılıfına sararak meslek hastalıkları sorununun gizlenebileceğine inanıyor musunuz?

5.Bu ülkede meslek hastalığından ölenler kaç kişidir?

6.Covid-19’un meslek hastalığı sayılmaması için “illiyet bağı” gibi toplum vicdanını yaralayan bahaneler buna engel olmamalıdır. Sağlık çalışanlarının suç işlemiş gibi mahkeme kapılarında illiyet bağını kanıtlamalarını istemek, bugün her zorluğa göğüs gererek verdikleri emeklere haksızlık olmayacak mıdır?

Yorumlar (0)