banner773

Oya Ersoy: “227 gündür direnen Ermenekli maden işçilerinin hakları derhal ödensin!”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Karaman Ermenek’te 227 gündür direnen maden işçilerini Meclis gündemine taşıdı. Direnişlerini sürdüren maden işçileri hakkında hem araştırma önergesi hem de soru önergesi veren Ersoy; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na işçilerin haklarının ne zaman ödeneceğini sordu.

Vekil Haberleri 15.04.2021, 07:33
Oya Ersoy: “227 gündür direnen Ermenekli maden işçilerinin hakları derhal ödensin!”

Karaman'da bulunan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçilerinin ödenmeyen ücretleri ve tazminatları ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığı için direniş başlattığını hatırlatan Ersoy; maden işçilerinin 227 gündür direnişlerini sürdürdüklerini belirtti.

Ersoy; Seba Madencilikten 7 aydır maaşlarını, ücret alacaklarını alamayan işçilerin İş Kanunu 34. Maddeye ve İSİG Kanunu’na göre İŞKUR, SGK ve kaymakamlığa başvuruda bulunarak üretimi durdurduklarını belirtti.

Madenciler KOD 29 ile işten çıkarıldı!

Ersoy; Karaman’da iş durduran madencilerin hem İş Kanunu 34. Maddeye, hem İSİG Kanunu’na, hem de pandemi döneminde uygulamaya konan işten çıkarma yasağına aykırı bir biçimde KOD 29’a göre “ahlaksızlık” bahanesi ile işten çıkarıldığını ifade etti.

Maden şirketi çeşitli isimler altında yıllardır sömürüyü sürdürüyor

İşçilerin ve sendikaların açıklamasına yer veren Ersoy; maden ocağının patronu değişik şirket adları altında yıllardır Ermenekli maden işçilerinin haklarını gasp ettiğini, ayrıca yine sendikanın açıkladığına göre işçilerin savcılığa yaptıkları suç duyurularının işleme konmadığı ve bu yolla işçilerin hukuki olarak haklarını aramalarının engellendiğini belirtti.

Ankara’ya yürüyen işçilere saldırı

Haklarını almak için eylem yapan işçilerin Ankara’ya yürüyüş yapmak istediklerinde ise jandarmanın engellemesi ve saldırısı ile karşılaştıkları, saldırı sonucunda bir işçinin hastaneye kaldırıldığı bir işçinin ise  gözaltına alındığı önerge metninde vurgulandı.

Maden şirketleri zenginleşirken, işçiler yoksullaşıyor.

Oya Ersoy ifadelerine şu şekilde devam etti: “Maden sahipleri bölgenin hem doğasını yerle bir ederek hem de emek sömürüsü ile yıllardır zenginliğine zenginlik katmaktadır. Özellikle pandemi döneminde yaşanan ekonomik kriz koşulları işçilerin yaşamını daha da zorlaştırmakta ve işçilerle birlikte aileleri de yoksulluğa mahkum edilmektedir.

Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir hakları ödenmeyen ve 227 gündür direnişlerini sürdüren işçilerin sorunlarının çözümünü sağlamak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve sorumluluğundadır.”

Oya Ersoy Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na şu soruları yöneltti:

1.      Karaman Ermenek’te ücretleri ve tazminat hakları için direnen işçilerin haklarını alabilmeleri için Bakanlığınızın bir girişimi bulunmakta mıdır?

2.      Karaman Ermenek’te söz konusu olan şirketin sürdürdüğü başka maden projeleri mevcut mudur? Mevcut ise hangi illerde faaliyet göstermektedir?

3.      Söz konusu şirket hangi isimler altında madencilik faaliyeti yürütmektedir?

4.      Maden işçilerine haklarını ödemeyen bu şirket hakkında Bakanlığınız tarafından bir soruşturma başlatılmış mıdır?

5.      Söz konusu şirkete Bakanlığınız tarafından cezai işlem uygulanmış mıdır?

6.      İşçilerin KOD 29 ile hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmalarına ilişkin Bakanlığınızın herhangi bir girişimi bulunmakta mıdır?

7.      Bakanlığınız söz konusu bu maden ocaklarını hangi sıklıkla denetlemektedir?

8.      Ermenekli maden işçilerinin hakları ne zaman ödenecektir?

Yorumlar (0)