Oya Ersoy: 17 yıldır AKP'nin “dindar nesil” projesi tutmadı. Şimdi puan puan dindar nesil!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Camiye koşuyoruz namazla buluşuyoruz” adlı proje ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için bir soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 21.01.2020, 10:01
Oya Ersoy: 17 yıldır AKP'nin  “dindar nesil” projesi tutmadı. Şimdi puan puan dindar nesil!

Ersoy vermiş olduğu önergede çocukların camilere gitme alışkanlığını kazandırmak için müftülüklere gönderilen talimatın derhal çekilmesi gerektiğini ifade ederek, toplumun korunması ve toplumsal ilişkilerin özgürce gelişmesi için laiklik ilkesinin temel ve vazgeçilmez olduğunu, din adamlarının siyasal ve toplumsal ilişkileri düzenleme gibi bir görev ve yetkilerinin olmadığını söyledi. 

17 yıldır AKP'nin  “dindar nesil” projesi tutmadı. Şimdi puan puan dindar nesil! 

Sözlerine şöyle devam eden Ersoy; “AKP iktidarı tarafından yaratılmak istenen dindar nesil projesi toplumda karşılık görmeyince türlü sistemlerle denemeye devam ediliyor. Sevap kartı, yok dua okuma karşılığında puan verilmesi gibi akıl ve mantık dışı yollara başvuruluyor”. 

Ersoy, bu uygulamanın Anayasaya aykırı olduğunu ve ülkede kim nasıl isterse ibadet edebileceğini, bunun için herhangi zorlamanın kabul edilemeyeceğinin ifade etti. Ancak anayasa da açıkça ifade edilmesine rağmen çocukların “puan” karşılığında ibatede zorlamasının bir devlet kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütüldüğüne dikkat çekti. 

Diyanet İşleri Başkanlığından yeni bir kampanya! Okudukça puan biriktir! Topla puanı al hediyeni!  

Ersoy, “bu projede inançların birer sömürü ve baskı aracı olarak kullanıldığı puanlama sistemi ile görülmektedir; çocuklara ezberlenen her sure ve dua başına 50 puan, beş vakit namazlarda; sabah 30, öğle 15, ikindi 15, akşam 15, yatsı 25 puan verilmesi, çocuğun kendisi ile birlikte cemaatle namaza katılan bir yakını için her vakit başına 5 ek puan verilmesi ancak kara mizaha konu olacak türden bir uygulamadır dedi.” 

Ersoy, bu projenin uygulanmasından derhal vazgeçilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade ederek Oktay’a şu soruları yöneltti; 

  1. Çocuklara puan karşılığında cami alışkanlığının kazandırılmaya çalışılması Anayasaya aykırı değil midir?   

  1. Anayasa’ya ve Laikliğe açıkça aykırı olan bu uygulamanın sona erdirilmesi ve yazının geri çekilmesi için herhangi bir talimat verdiniz mi? 

  1. Camilerin birer eğitim-öğretim mekânı olarak tanımlanmasına karşı önlem alacak mısınız? 

  1. Puan sistemi ile dinin öğretilmeye çalışılması çocuklar üzerinde bir baskı mekanizması değil midir? 

  1. Camilerde verilen bu eğitimin laik eğitime aykırı olduğunun farkında mısınız? 

Yorumlar (0)