Oya Ersoy: “128 Milyar dolar ile kaç sığınma evi, kaç kreş yapılabilir?”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verdiği önergede Merkez Bankası rezervinden kaybolan 128 milyar dolar ile kaç kreş, kaç sığınma evi kaç ŞÖNİM kurulabileceğini sordu.

Vekil Haberleri 21.04.2021, 07:50
Oya Ersoy: “128 Milyar dolar ile kaç sığınma evi, kaç kreş yapılabilir?”

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verdiği önergede Merkez Bankası rezervinden kaybolan 128 milyar dolar ile kaç kreş, kaç sığınma evi kaç ŞÖNİM kurulabileceğini sordu.

Sığınma evleri kadınların yaşamını yeniden kurmanın yeridir

Ersoy; sığınma evlerinin erkek şiddetine maruz kalan kadınların, şiddetten uzaklaşmak ve bağımsız yaşamlarını kurmalarını sağlayan destek merkezleri olduğunu ifade etti. Ersoy; kadına şiddetin neredeyse kadınlara yönelik katliama dönüştüğünü ve sığınma evlerinin kadınların yaşam güvencesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de yalnızca 145 sığınma evi mevcut

5393 Sayılı Belediyeler Kanununa göre nüfusu 100.000’i geçen yerlerde sığınma evi açılması gerektiğini hatırlatan Ersoy; Bakanlık verilerine göre halihazırda 145 adet sığınma evi olduğunu ve bu merkezlerin toplam kapasitesinin 3482 ile sınırlı kaldığını belirtti. Ersoy: “ Ülke nüfusu 83 milyona ulaşmışken 145 sığınma evinin şiddet gören kadınlar için yetersiz olduğu ortadadır.” dedi.

ŞÖNİM’ler yetersiz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Şiddet Önleme Merkezlerinin 81 ilde her ilde bir tane olmak üzere hizmet verdiği önerge metninde belirtilmiştir. Ersoy ŞÖNİM’lerin sayısının az olmasına ilişkin şunları ifade etti: “Bir kadının şiddete, tacize maruz kaldığında başvuracağı ilk kurumlardan biri olacak ŞÖNİM’lerin illerin nüfusuna oranla bu kadar az sayıda olması ve ŞÖNİM’lere ilişkin bilgiledirmenin yaygın olarak yapılmaması bu kurumun işlevli olarak çalışmasını imkansız kılmaktadır. Örneğin yaklaşık 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da tek bir ŞÖNİM olması bu şehirde şiddete maruz kalan kadınların bu kuruma ulaşması ve diğer bir taraftan bu kurumun başvurucu tüm kadınlara koruma ve çözüm yolları sağlaması mümkün değildir.”

Ülkemizde Tecavüz Kriz Merkezi bulunmuyor

Kadınların hergün sokaklarda taciz ve tecavüz tehdidi ile yüzyüze yaşadığını belirten Ersoy; taciz ve tecavüzün yarattığı tramvanın ve sağalma sürecinin bir kadın açısından ağır ve zor bir süreç olduğunu dile getirdi. Tramva sürecinin profesyonel destek ile giderilmesinin kadınların yaşamları açısından kritik bir noktada olduğunu ifade eden Ersoy, uzun yıllardır kadın örgütleri de talep ettiği halde Tecavüz Kriz Merkezleri veya Cinsel Şiddet Kriz Merkezlerinin halen kurulmadığını vurguladı.

Kreşlerin yaygın olmaması kadınları eve hapsediyor

Ersoy; kadına yönelik şiddet ile mücadelede kadının yaşamı yerine aileyi koruyan, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan politikaların, çocuk bakımını toplumsal bir sorumluluk olarak tariflemek bir yana yalnızca kadınların görevi olarak tanımlandığını belirtti. Önergede okul öncesi eğitimde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 32554 resmi ve özel okul öncesi eğitimi veren anaokulu ve anasınıfı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığına bağlı 1771 kreş bulunduğuna yer verildi. Ersoy; çalışma hayatı içinde olan kadınlar ise okul yaşı gelmemiş çocuklarını ya özel kreşlere göndermek ya da yine başka bir kadına yani aile üyelerinden birine teslim etmek durumunda kaldığını, öte yandan kreşlerin yaygın olmamasının kadınlar çalışma yaşamına dahil olamamasına sebep olduğunu dile getirdi.

128 Milyar Dolar; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bütçesinin 6 katı, Kadının Güçlenmesi projesi bütçesinin 2431 katıdır

Son dönemde Merkez Bankası rezervinde bulunan 128 milyar doların akıbetinin açıklanmamasına ilişkin sıkça tartışmalar yaşandığı ifade eden Ersoy; söz konusu rezervin 1.033.216.000.000,00 (döviz kuruna göre günlük olarak değişiklik gösterebilir) Türk Lirasına tekabül ettiğini ve bu miktarın  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 2021 yılı için belirlenen 155.011.061.000 Türk Lirasının yaklaşık 6 katı büyüklüğünde olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Ersoy; yine söz konusu rezervin Bakanlığın kadına şiddetle mücadele için çalışmalar yürüten “Kadının Güçlenmesi” projesinin 2021 yılı için belirlenen 424.983.000 Türk Lirasının ise 2431 katı büyüklüğünde olduğunu da kaydetti.

Oya Ersoy Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına şu soruları yöneltti:

1.      Türkiye’de hizmet veren sığınma evi sayısı kaçtır?

2.      Türkiye’nin her ilinde sığınma evi bulunmakta mıdır?

3.      128 milyar dolar ile kaç sığınma evi açılabilir?

4.      81 ilde her ilde bir tane olmak üzere hizmet veren ŞÖNİM’lerin şiddet gören kadınlar için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

5.      128 milyar dolar ile kaç adet ŞÖNİM kurulabilir?

6.      Bakanlığınıza bağlı olarak hizmet vermek üzere Tecaviz Kriz Merkezi veya Cinsel Şiddet Önleme Merkezi kurulması planlanmakta mıdır?

7.      128 milyar dolar ile kaç adet Tecavüz Kriz Merkezi kurulabilir?

8.      Bakanlığınıza bağlı kaç adet kreş ve gündüz bakım evi bulunmaktadır? Bu kurumlarda eğitim gören kaç adet çocuk bulunmaktadır?

9.      128 milyar dolar ile kaç adet kreş ve gündüz bakım evi kurulabilir?

 

Yorumlar (0)