Oya Ersoy: 106.750.366,578,96 TL’lik Bakanlık bütçesinin ne kadarı kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için kullanılmıştır?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Anayasada yapılan değişikliklere uyum sağlanması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının birleşmesi ile oluşan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan tespitlerini kamuoyu ile paylaşmaktadır.

Vekil Haberleri 13.10.2020, 11:52
Oya Ersoy: 106.750.366,578,96 TL’lik Bakanlık bütçesinin ne kadarı kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için kullanılmıştır?

Ersoy, özellikle pandemi döneminde kadınların ev içi şiddete maruz kaldığını ve bu süreçte en çok kadınların olumsuz etkilendiğini, başlangıçta şiddete uğrayan kadınlar doğrudan ŞÖNİM’e başvurabiliyorken sonrasında, Covid-19 riski taşımadıklarına dair rapor almaları ön koşulu getirilerek kadınların mağdur edildiğini söyledi. Ersoy, teste erişimin zor olması ve sonucun hemen alınamaması nedeniyle kadınların bu süre zarfında şiddete uğramaya devam
ettiklerini ve ŞÖNİM tarafından sağlanacak yardıma ulaşmada güçlük çektiklerini ifade etti.Ersoy, “bunlar yaşanıyorken, Bakanlık tarafından kadın ve çocuklara götürülmesi gereken hizmetler yerine getirilmemiş ve birçok kadın yaşadığı şiddet sonucu yaşamını yitirdi ya da ağır yaralı olarak hastanelerde tedavi gördü” dedi.

Ersoy, 2019 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına tahsis edilen ödeneğin nerelerde ve hangi amaçla kullanıldığının, yapılan sosyal yardımların kimlere ve hangi kriterler kapsamında yapıldığının açıklanması için Sayıştay raporlarında geçen şu bilgilerin incelenmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bakanlık giderinin %98’ini oluşturan sosyal yardım ödemeleri kimlere aktarılmıştır? Hangi hesap üzerinden bu ödemeler yapılmıştır?
2019 yılı itibari ile 49.547 personeli olan Bakanlığa 2019 yılı içerisinde ödenek ekleme ve çıkarmalar sonunda toplam tahsis edilen ödenek tutarı 106.750.366,578,96 TL’, bütçe geliri ise 1.010.377.807,56 TL gerçekleşmiştir. Verilen bu ödeneğin 106,421.282.769,14 TL’si bütçe gideri olarak gerçekleşmiş olup en fazla gider kalemi ise bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırması kapsamında %94,8’i yani 100.879.611,464,98 TL ile cari transfer harcamaları yer tutmaktadır. Cari transfer harcamaları Bakanlık tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere gıda, yiyecek, nakit yardımı şeklinde gerçekleştirilen sosyal yardımlardır. Ancak Sayıştay tarafından düzenlenen Denetim Raporu’nda; sosyal yardım ödemelerinde kullanılan Yönetim Bilgi Sistemi’nin ödemenin dayanağını oluşturan koşul ve belgelerin teyit edilmesini sağlamakta yetersiz kaldığı ve bu durumun önemli ölçüde risk içerdiği kanaatine
varılmıştır. Yani bu durumda “sosyal yardım” yardımı yapılan k*işilerin kimlerden oluştuğu yardımı alabilmek için gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığı konusunda herhangi bir geçerliliğin olmadığını göstermektedir.

Ayrıca Ersoy, harcama birimlerince açılan banka hesaplarının muhasebe birimleri tarafından neden takip edilmediğini, yapılan yardımların kimlere yapıldığının bilinmesinin neden bilerek güçleştirildiğini ifade etti. Sayıştay’ın hazırladığı raporda (EK-1, EK -2) bakanlığa ait kimi birimlerde yapılan incelemelerde, harcama birimleri tarafından bankalarda açılan çok sayıda mevduat hesabı olduğu, ancak bu hesapların muhasebe müdürlüklerince sistem üzerinden takip edilmediği söyleyen Ersoy, “Bu hesaplar neden takip edilmemiştir?” dedi.

Yorumlar (0)