Orhan Sümer: Kaynak var ama öğrenciye değil, yandaşa!

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, 2019 yılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sayıştay Raporları içersinde tespit edilmiş usulsüzlüklere dikkat çekti.

Vekil Haberleri 04.01.2021, 17:16 04.01.2021, 17:21
Orhan Sümer: Kaynak var ama öğrenciye değil, yandaşa!

Orhan Sümer, “Yaklaşık 6 Milyona öğrencinin ödeyemediği KYK borcu, Kamu Bankalarının yandaşa verip geri alamadıkları tek bir kredi ile ödenebilirdi.” dedi.

KAYNAK VAR AMA ÖĞRENCİYE DEĞİL YANDAŞA

Orhan Sümer, “Milyonlarca öğrenci okurken KYK’ya başvurmak zorunda kalıyor. Ancak ülkenin geldiği noktada iş bulmakta zorlanan üniversite mezunu gençlerimiz bu borçları ne yazık ki geri ödeme noktasında zorlanıyor. Defalarca dile getiridik. Kanun teklifleri verdik. Ne yazık ki iktidar bu sesleri duymazdan geldi. Kit Komisyonuna gelen 2019 yılı Kamu Bankalarının Sayıştay Raporlarında görüyoruz ki Milyonlarca dolarlık batık krediler, sürüncemede olan, mahkemelik olan alacaklar var. Bunlardan bazıları yandaşlara kredi puanı olmamasına rağmen verilmiş. Bu kaynaklar öğrencilerin KYK borçları için kullanılabilirdi. Aslında kaynak var ama öğrenciye değil yandaşa” dedi.

ÖĞRENCİ FAİZ YÜKÜNDEN KURTULSUN

Orhan Sümer, “ Öğrencilerin KYK borçları silinebilir, yapılandırılabilir istenirse bir çok kaynak bu alana aktarılabilir. En azından ana para uzun vadeli taksitler haline getirilmeli ve faizler silinerek öğrenciler bu durumdan çıkarılmalıdır. Milyonlarca öğrenci mezun olduktan sonra hem nasıl iş bulacağım hemde KYK borcumu nasıl ödeyeceğim derdine düşüyor. Yandaş şirketlere gelince tek kalemde milyonlarca liralık vergi borçaları silinebiliyorsa, öğrenciler içinde bu yapılabilir.” Dedi.

Yorumlar (0)