ORHAN SÜMER'DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

1 Mayıs, alın teriyle geçinen işçi ve emekçilerin yoksulluğa, kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaya, işsizliğe karşı onurlu ve insanca bir yaşam için haklarını ve mücadelelerini dile getirdikleri birlik, dayanışma ve mücadele gündür.

Vekil Haberleri 30.04.2019, 10:24
ORHAN SÜMER'DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

Ülkemizde, özellikle de son 17 yılda; demokrasi ve hukuk düzeni büyük yara almıştır. Yanlış ekonomi politika ve uygulamaları nedeniyle ülkemiz derin bir krizin içerisine sokulmuştur. Yine aynı dönemde Cumhuriyetimizin yoktan var ederek kurduğu, ekonomimizin can damarı olan ve milyonlarca kişinin ekmek kapısı niteliğindeki limanlar, tersane, fabrika ve işletmeler özelleştirme adına gözden çıkarılmış, yok pahasına satılmıştır.

Bu dönemde, işçi sağlığı ve güvenliğini yok sayan, emekçilere iş güvencesinden yoksun, düşük ücretle ve güvencesiz çalışma koşulları dayatılmıştır. 2018 yılında en az bin 923 işçi iş kazalarında yaşamını yitirmiş, 2019 yılı içerisinde ise Ocak-Mart döneminde en az 392 işçi hayatını yitirmiş, pek çoğu da sakat kalmıştır. Yine sendikalı işçi sayısı da her geçen gün azalmaktadır.

Bugün ülkemizde tek adamlık sisteminin faturası; çalışan, dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımızdan çıkarılmakta, milletimiz her geçen gün fakirleşmektedir. Sanayinin çarkları durmuş, üretimin yerini ithalat, gelirin yerini ise borç almıştır. Ülkemizde her bir çocuk, 3 bin 500 dolar borçla dünyaya gözünü açmaktadır. Her dört üniversite mezunu gencimizden biri işsizdir ve gerçek işsizlerin sayısı 7.5 milyon kişiyi aşmıştır. Çiftçilerimizin malı para etmemekte; milletin alın teri ile faiz lobileri ihya edilmektedir. İşçilerin kıdem tazminatlarına göz koyulmuş, işsizlik fonu talan edilmiş, iğneden ipliğe her şeye zam yapılmıştır.

İşçilerin ve emekçilerin, milletimizin haklarına göz diken iktidara karşı; gün birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Bu krizden çıkış için, tepeden tırnağa yenilenme şarttır. Liyakat sistemi yeniden inşa edilmeli, tam demokrasi ile hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliği tesis edilmelidir. Üretim ve insan odaklı ekonomiye geçilmeli, herkesi kucaklayan güçlü sosyal devlet inşa edilmelidir. Benzersiz coğrafi konumu, genç, dinamik, yaratıcı nüfusuyla olağanüstü potansiyele sahip olan ülkemiz, iyi bir yönetimle en gelişmiş yaşam standartlarını rahatlıkla sağlayabilecek, bütün sorunların üstesinden gelecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye’nin aynası olan Adana başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanında ekmek kavgası veren işçi ve emekçilerimizi selamlıyor, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.

Aydınlık ve güzel yarınlar dileğiyle en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Orhan SÜMER

Adana Milletvekili

Yorumlar (0)