ORHAN SARIBAL:ŞEHİR HASTANESİNİN MALİYETİ NEDİR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,Yapımları gündeme geldiğinden beri maliyetleri ve işlevleri tartışmalı olan Şehir Hastanelerine bir yenisi daha ekleniyor. Bursa Şehir Hastanesinin bu haziran ayında açılacağı iddia ediliyor.

Vekil Haberleri 28.05.2019, 11:12
ORHAN SARIBAL:ŞEHİR HASTANESİNİN MALİYETİ NEDİR?

apımları gündeme geldiğinden beri maliyetleri ve işlevleri tartışmalı olan Şehir Hastanelerine bir yenisi daha ekleniyor. Bursa Şehir Hastanesinin bu haziran ayında açılacağı iddia ediliyor.

Şehir Hastaneleri, hasta garantili yapıldıkları için açıldıkları illerde diğer devlet hastaneleri kapatılıyor. Bursa’da da aynı sürecin yaşanacağına dönük haberler geliyor. İddialara göre Şehir Hastanesinin açılmasıyla Bursa’daki çok sayıda hastanenin kapatılacağı öne sürülüyor.

 

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Şehir Hastanesinin açılması ile Bursa’da kaç hastane kapatılacak?” diye sordu.

Bursa Şehir Hastanesinin maliyetini de sorgulayan Sarıbal, hastanenin şehir merkezine 19 kilometre dışında yapıldığını hatırlatarak, “Hastaların, hasta yakınlarının, hastanede çalışanların ulaşımı nasıl sağlanacaktır? Hayati tehlikesi olan hastalar, yaşlılar, engelliler gibi dezavantajlı hastaların ulaşımı için önlem alınmış mıdır?” sorularını da yöneltti.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın önergesi şöyle:

 

 

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

27. 05. 2019

 

Orhan SARIBAL

Bursa Milletvekili

 

Nilüfer İlçesi Doğanköy mevkiinde yer alan 1.355 yatak kapasiteli olduğu söylenen Bursa Şehir Hastanesinin tamamlandığı, bayram sonrası Haziran ayı içinde hizmete gireceği, Şehir Hastanesinin hizmete girmesiyle de Bursa merkezde yer alan hastanelerin kapatılacağı iddia edilmektedir. Kapatılacağı söylenen hastaneler arasında 157 yıllık Memleket (Devlet) Hastanesinin olduğu da ifade edilmektedir.

Ancak, konuya ilişkin ne Türkiye’ye kamuoyuna ne de Bursa halkına herhangi bir bilgi verilmiş değildir.

Bu bağlamda;

1-      Şehir Hastanesinin açılması ile Bursa’da hangi hastaneler kapatılacaktır?

2-      Bursa’da sadece Şehir Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinin hizmet vereceği, diğer bütün hastanelerin kapatılacağı iddiası doğru mudur?

3-      1862’de temeli atılan, Yunan işgali sırasında işlevini yitirdikten sonra Milli Mücadele’den sonra tekrar hizmete sokulan ve 1947 yılında halktan toplana paralarla yeniden restore edilen ve 1952 yılında yenilerek hizmete sokulan Memleket Hastanesi ile birlikte Çekirge ve Muradiye Hastanelerinin ‘butik hastane’ haline getirileceği iddiaları doğru mudur?

4-      Butik hastaneden kasıt nedir? Nasıl bir hizmet vereceklerdir? Hastane isminin sadece tabelada kalacağı ve herhangi bir hizmet vermeyecekleri iddiaları doğru mudur?

5-      Bursa ülkemizin 4. büyük şehri olasına rağmen hem hekim, sağlık çalışanı sayıları hem de hasta yatağı sayısı ülke ortalamasının altındadır. Bu bilinmesine rağmen hastanelerin kapatılmasının gerekçesi nedir?

6-      Şehir hastanesi şehrin 19 km dışında. Hastaların, hasta yakınlarının, hastanede çalışanların ulaşımı nasıl sağlanacaktır?

7-      Hayati tehlikesi olan hastalar, yaşlılar, engelliler vb. dezavantajlı hastaların ulaşımı için önlem alınmış mıdır?

8-      Bursa Şehir Hastanesi kamuya yapım maliyeti nedir? Bursa Şehir Hastanesi için Sağlık Bakanlığı ne kadar kira ödeyecek? Bursa Şehir Hastanesi için % 70 doluluk oranı, hasta sayısı garantisi verilmiş midir?

Yorumlar (0)