ÖMER FETHİ GÜRER; HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARINI İHBAR EDİYORUM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanların(EYT) mağduriyetinin AKP’ye rağmen giderilebileceğini belirterek, “Muhalefet partileri Meclis’te çoğunluğa sahip. Kanun Teklifi meclise geldiğinde, partilerin konuyla ilgili samimiyetini görmüş olacağız” dedi.

Vekil Haberleri 04.10.2018, 13:54 04.10.2018, 13:54
ÖMER FETHİ GÜRER; HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARINI İHBAR EDİYORUM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 27. Dönem 2. Yasama yılının ilk basın toplantısını TBMM’de yaptı.

Gürer, düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanların durumu, taşerondan kadroya geçen ve geçemeyen işçilerin sorunları, atanamayan öğretmenler, çiftçi ve esnafın yaşadığı mağduriyetin yanı sıra, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak artan enflasyon ve zam furyasının, vatandaşlar üzerindeki yansımalarını anlattı.  Lop et ithali ile çarşı pazarın durumuna değindi.

CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜ KALIN GÜNDEMİMİZDE YOK DİYOR AMA

CHP Niğde Milletvekili Gürer, AKP dışındaki muhalefet partilerinin TBMM’de çoğunluğa sahip olduğuna dikkat çekerek, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifi Meclis gündemine geldiğinde, AKP’ye rağmen bu kanunun çıkabileceğini ifade etti. 26 dönem sonrası 27. dönemde de Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili kanun teklifi verdiğini ve CHP Grup Başkan Vekillerinin kanun tekliflerinin görüşülmesi için ilgili komisyonu toplantıya çağırdığını anımsatan Ömer Fethi Gürer 45 gün içinde komisyonda konu ele alınmaz ise doğrudan Meclis gündemine gelebileceğini de belirtti. Emeklilik için gerekli 5000 gün sayısının 7000 güne çıkarılması ile ciddi bir mağdur kesim oluştuğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer “Teklif geldiğinde, konuyla ilgili olarak siyasi partilerin bu samimiyeti de görülmüş olacak. CHP olarak bu konunun bir an önce mecliste gündeme getirilmesini ve sorunun çözülmesini talep ediyoruz” dedi.

SARAYIN MALİYETİ 1.8 MİLYON LİRA

Emeklilerde Yaşa Takılanlar için Bütçe sorununun dile getirildiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı sarayının günlük harcamasının 1 milyon 800 bin TL olduğunun, Sayıştay raporlarında ortaya çıktı. Çankaya köşkü her türlü ihtiyacı karşılarken, böyle bir sarayın yapılmasının yarattığı durum, ülkemizde insafın göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözülmesi için gerekli kaynağın nereden bulunacağını soranlara, Çankaya köşkü varken, günlük harcaması 1 milyon 800 bin lira olan yeni bir saray yapılmamasının gerekçesi sorulmalıdır.  Personel gideri dahi Çankaya Köşkünün 7kat fazla olan Sarayı yaptıranlar iş işçi, çiftçi, esnaf memur hakkına gelincemi bütçe akıllarına geliyor” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR KENDİNİ YAKIYOR

Ücretli çalışanların ekonomik durumlarından yılbaşından bu yana sürekli kötüye gittiğini ve kazanımlarının sürekli eridiğini anlatan Gürer, “1603 Lira olara asgari üretin döviz kurları bazında sürekli erimesinin yanında yüzde 25 olarak açıklanan enflasyonla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlik ve bunalımlar sonucu insanlar kendini yakıyor, intihar ediyor. Yaşadıkları acılar katlanıyor. İşsizlerin yaşadığı sorunun yanında çalışan kesimler de artık açlık çekiyor” diye konuştu.

FABRİKALAR BİR BİR KAPANIYOR

Anadolu’da çok sayıda fabrikanın zorunlu olarak işçilerini ücretsiz izine çıkardığını, işçilerini ücretsiz izine çıkaran fabrikaların tekrar açılıp açılmayacağının, hükümetin alacağı ekonomik tedbirleri bağlı olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çok sayıda kuruluşun konkordato ilan etmesi düşündürücüdür. İşçinin memurun alım gücünün düşmesi, esnafın da iş yapamaz duruma gelmesi demektir. Sanayicinin de yaşadığı sorunlarla şu an ülke genelinde büyük bir ekonomik sıkıntı yaşanmaktadır” şeklinde konuştu

 

TAŞERON SORUNU ÇÖZÜLEMEDİĞİ GİBİ KATLANDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında çalışan kesimlerin sorunlarına da değindi. Taşeron yasası adıyla çıkarılan KHK’nın 696 sayılı düzenlemesinin taşeron işçi sorununu çözmek yerine sorunları daha da çoğalttığını vurgulayan Gürer, “Bu yasayla personel çalıştırılmasına dayalı alım sözleşmesi kapsamında olanlar, anahtar teslimi ilahe yoluyla işe alınanlar, kamuda şoför olanlar, hastanede bilgi işlemde çalışanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bazı bakanlıklarda hizmet verenler, ile ihaleyle personel giderleri yüzde 70’in altında olan şirketlerde çalışan taşeron işçiler kadroya alınmadı. Emekli olup taşeron olarak çalışanlar işsiz kaldı. Güvenlik soruşturması nedeniyle çok sayıda işçi işinden edildi. KİT’e bağlı ortaklıklarda çalışanlar kadro alamadı. 36 özel bütçeli kuruluştan sadece 8’i kapsama alındı. Yerel yönetimlerde çalışan taşeron işçiler de kadroya alınmadı. Bu işçiler için belediyeler kendi bünyesinde şirket kurdu ve bu işçiler belediye şirketlerinde yine taşeron olarak çalışmaya devam etti. Bunlar, belediyelerde kadrolu olarak çalışanlarla aynı işi yapmasına rağmen, onlardan daha az ücretle çalıştırılmaya devam ediyor. Böylece ikinci sınıf kamu işçisi yaratıldı. Eşitli sağlanamadı. Kamuya alınanlar, eski işçiler gibi toplu sözleşme hakkına sahip değil. 2020 yılına kadar yüzde 4 zamma mahkum edildiler. Bunların 2019 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesinden faydalanmaları gerekiyor. Kadroya alınanlar da mağdur, alınmayanlar da mağdur. Taşeron düzenlemesinde kısmı bir iyileştirme yapılmış olsa da sorunlar ortadan kaldırılmadı. Kamu da şoförler, Hastane de bilgi işlem çalışanları MEB ve Sağlık Bakanlığı çalışanları kadro olamadı. Eşit işe eşit ücret ve eşit kadro ile taşeron sorunu ortadan kaldırılmalıdır. Mevcut hal tam bir ucubedir. Daha çok mağduriyet yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

4 ARALIK MAĞDURLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Gürer, 4 Aralık mağdurları adı altında kendilerini ‘Joker’ olarak tanıtanların yaşadığı mağduriyetin daha da vahim olduğuna dikkat çekerek, “sözleşmeleri bu tarihten önce sona erenler, o tarihte raporlu ve izinli olanlar kadroya giremedi. Neden 4 aralık? Neden yıl sonu değil? Bu tarih neye göre seçildi?” diye sordu.

CHP Milletvekili Gürer, belediyelerde ve il özel idarelerinde 5 ay 29 gün çalıştırılan mevsimlik işçiler için 9 ay 29 güne çıkarılan çalışma süresine uyulmadığını, bu konuda insifyatifin kamu yöneticisine bırakıldığını da hatırlattı.

400 BİN ÖĞRETMEN ATAMAMADI

Türkiye’de 400 bin öğretmenin atama beklerken, 117 bin öğretmen açığı bulunduğunu anımsatan Gürer, buna rağmen bu yıl sadece 20 bin öğretmen ataması yapıldığını, atanamayan öğretmenlerin mağduriyetinin devam ettiğini vurguladı.

Toplumun tüm kesimlerinin yaşadığı bu sorunlar için kanun teklifleri ve soru önergeleri verdiklerini ifade eden Gürer, muhalefet milletvekilleri olarak üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmeye gayet gösterdiklerini belirtti.

ZORUNLU HARCAMA 13 YILDA 5 KAT ARTTI

2005 yılında 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması 527 lira iken bugün 1715 liraya yükseldiğini, zorunlu harcamanın ise 1717 liradan 5 bin 588 liraya çıktığını anlatan Gürer, bu tablonun bile ülkemizdeki ekonomik durumun vahametini ortaya koyduğunu ifade etti.

RANTİYECİYE VAR, İŞÇİYE MEMURAYOK

Gürer, bakkalda satılan ürünün fiyatındaki 1 liralık artışı vatandaşa ihbar ettirerek sorunun çözülemeyeceğini de belirterek, “İşçi, memur, esnaf için veremediğinizi rantiyeciye, faizciye aktarıyorsunuz. İşçiye, esnafa, memura geldi mi mevzuat hazretleri karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’LI UZMANLARIN AKLIYŞLA BU SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ

Ülkemizdeki sorunların ABD’den gelecek uzmanların aklıyla çözülemeyecek kadar çok olduğuna da dikkat çeken Gürer, şunları söyledi:
“Taşeron işçilerin sorununu çözün, emeklilikte yaşa takılanların beklentilerini yerine getirin. Çiftçiye köyden göçü engelleyecek destekler verin. Esnafın kredi borçlarını silin. Dar gelirliyi destekleyin. Ülkemizin geleceği güzel olsun…”

 

ET İTHALATINA DİKKAT

CHP Niğde Milletvekili TBMM düzenlediği Basın toplantısında Sığır eti ithali konusuna değindi. Et ve Süt kurumu yansıra özel sektöre de verilen yetki ile  kemiksiz et olarak bilinen lop et  ithalinin yapılmasının  yolunun açıldığına dikkat çeken Gürer, geçen yıl ithal edilen lop etlerde sorunlar yaşandığını hatırlattı. Gürer, bu konuda basın toplantısı yaparak uyarıda bulunmalarına rağmen, ağustos ayında gelen ve sorunlu olduğu belirlenen etlerdeki sorunun raporlarının 6 ay sonra açıklanmasının da manidar olduğunu belirtti.

ET SORUNU İTHALATLA ÇÖZÜLEMEZ

Gürer, Türkiye’de et sorunun ithalatla çözülemeyeceğini yineleyerek, “Hükümet belki de etlerde sorun olduğunu gündeme getirerek, ‘et tüketimi azalsın ben de paçayı yırtayım’ mantığında olabilir. Ancak sorun bu şekilde çözülmez. Besici desteklenmeli, artan yem fiyatları düşürülmelidir. Meraları tükendi. 12 ay boyunca hayvanlar bazıları GDO’lu yemlerle besleniyor. Bu yemlerle de fiyatlar uçup gidiyor. Maliyet artıyor. Bunun sonucu olarak sıkıntılı süreç yaşanıyor. Yem fiyatlarına müdahale etmek gerekiyor. Meraları geri kazanmadan, yem fiyatlarını düşürmeden bu işin üstesinden gelinemez” dedi.

LOP ET MENŞEİ SORUN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kemiksiz et olarak tanımlanan lop etlerin menşeinin saptanmasının sorunlu olduğunun uzmanlarca ifade edildiğini anımsatarak lop et için resmi gazete düzenleme yayınlandı. Geçmişte de vardı ama sorunlu etler ülkemize girdiği yine resmi makamlarca açıklandı. Halka dağıtımı olmamışta kaynağında bu etler incelenmedimi de gümrüğe kadar geldi. Geçen Yıl kasım ayında bu etlerle ilgili şüpheleri mecliste dile getirdim. Bir ay sonra etler bozuk olduğu açıklandı iyide Ağustosta gümrüğe gelen bir et durumu 6 ay sonramı açıklanmalı? Hayvan hastamı değil mi? Bunun incelemesi kim yapıyor. Sığır girişinden çok lop et sorunlu” dedi. 

GÜRER; “HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARINI İHBAR EDİYORUM.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de düzenlediği Basın toplantısında Cumhurbaşkanına seslendi. Gürer, Cumhurbaşkanının, “Haksız fiyat artışlarını ihbar edin” şeklinde vatandaşa çağrıda bulunduğunu da hatırlatarak, “Elektrik ve doğalgazda son 3 ay içinde 3 kez haksız zam yapıldı. Bu konuda ihbarda bulunuyorum, Sayın Cumhurbaşkanı gereğini yapsın” diye konuştu. 

Gürer, “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı, Serbest Piyasa ekonomisinden yana olduklarını söylüyor. Fiyat artışı içinde vatandaşa ihbar çağrısı yapıyor. Elektrik ve doğal gaza üç ayda üç kez yüzde 9 oranlarında zam geldi, elektrik, doğal gaz, su gideri aylık 500 liraya ulaştı. İhbarda bulunuyorum, elektrik doğal gaz zamlarını iktidarın başı olarak durdurun” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan enflasyon ve zamlarla ilgili değerlendirmelerde yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Serbest piyasa ekonomisinden vazgeçmeyeceğiz” şeklindeki açıklamasına ve “Haksız fiyat artışı yapan fırsatçıları bize bildirin, gereğini yaparız” şeklindeki sözlerine atıfta bulunan Gürer, “Evet ben ihbarda bulunmak istiyorum; Elektrik ve doğalgaza 3 ayda 3 kez haksız zam yapıldı. Sayın cumhurbaşkanı bununla ilgili gereğini yapsın. Vatandaşın yalnızca elektrik, doğalgaz ve suya ödediği para aylık ortalama 500 lirayı buldu. Zamlar vatandaşın belini büktü. Bunları bir fırsatçı anlayışıyla değerlendirin ve zamları geri alın. Sorunun kaynağı sizin iktidarınızın uyguladığı yanlış ekonomik politikalardır” diye konuştu.

Yorumlar (0)