Ömer Fethi Gürer: “AKP yerli değil yabancı çiftçiye destek veriyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin tarım ve kredi kooperatiflerine olan borçları yapılandırılmalıdır. Sıkıntı içindeki çiftçiler kredilerinin yapılandırılmasını ve faizlerin silinmesini istiyor. Tarım kredi kooperatifleri kredi veriyor ama Ziraat Bankası’ndan ‘ticari işletme statüsünde’ kredi alıp çiftçiye daha yüksek faizle veriyor. Çiftçi zor durumda, çaresizlikten toprağını ekip üretim yapmaya çalışıyor. Ciddi destek şart” diye konuştu.

Vekil Haberleri 27.11.2020, 13:00
Ömer Fethi Gürer: “AKP yerli değil yabancı çiftçiye destek veriyor”

Tarımda yeterli ve gerekli önlem alınmadığı için ithalata dayalı bir çözümle sorunların çözülmeye çalışıldığını anlatan Gürer, “Pandemi döneminde dağı, taşı ekin, ürettiğiniz her şeyi alacağız diyenler hasat döneminde ortadan kayboldular. Çiftçi ürettiği ürünü maliyetine bile satamazken ilaç, mazot, gübre, tohum ve elektriğe gelen zamlar çiftçinin belini büktü” dedi.

Ülkemizde çiftçilere sağlanan desteklerin, ithalat yoluyla yabancı çiftçilere sağlanan destekler kadar bile olmadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Yerli çiftçiye ekmeklik buğdayda 1650 lira taban fiyat verilirken, yabancı çiftçiden ekmeklik buğday tonu 1800 liraya getirildi, Yerli çiftçiye 1800 lira makarnalık buğday için ton fiyat verilirken, makarnalık buğday 25 Ağustos’ta ithal edilerek yabancı çiftçiden 2450 liradan alındı” diye konuştu.

7 LİRALIK FASULYE MARKETTE 18 LİRA

Üreticinin 7 liraya sattığı fasulyenin marketlerde 18 liraya tüketiciye satıldığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun aracılık sisteminin ülkemizde ne kadar kazanç elde ettiğinin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti. Gürer, üreticinin sattığı fiyatla tüketicinin aldığı raf fiyatı arasındaki uçurumun kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

ET VE SÜT SORUNU

Et, süt, yumurta ve tohumda da sorunların yaşandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Çiğ süt bir yıldır üreticiden 2 lira 30 kuruşa alınıyor. Ancak marketlerde 40 lira ila 100 lira arasında değişen fiyatlarla peynir satılıyor. Yem fiyatları 1 ayda 6 kez zamlandı. Üreticiye sahip çıkılmıyor. Üretim maliyeti artıyor, üretici kazanamıyor, tüketici yüksek fiyatla ürün alıyor, aracı kazanıyor. Üreticiden 34 liraya et alınıyor. Piyasada ciğer ve sakatat fiyatları bile bu fiyatın üzerinde. Üreticiden 34 liraya alınan et, piyasada farklı hayvanın farklı yerlerine göre 100 liraya kadar satılıyor. Üretici para kazanamadığı için süt ineğini bile kesime göndermek zorunda kalıyor. Bu olumsuz tabloyu siyasi iktidar çözmek yerine, seyretmekle yetiniyor” diye konuştu.

1 YIL ARAYLA ALINAN ALIŞERİŞ FİŞİ KIYASLAMASI

Beyaz ette 2020 yılının ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış olduğunu, üreticinin 40 kuruşa mal ettiği yumurtayı 35 kuruşa satmak zorunda kaldığını ifade eden Gürer, basın toplantısına geçen yıl 22 Kasım’da bir marketten aldığı yumurtanın ve aynı marketten dün aldığı yumurtanın alışveriş fişlerini de getirerek kıyaslama yaptı. Gürer, geçen yıl 10 yumurtaya 10 lira 90 kuruş, dün ise aynı sayıdaki yumurtaya 15 lira 95 kuruş ödediğini belirterek, yumurtadaki raftaki bir yıllık fiyat artışının yüzde 50’yi geçtiğinin görüldüğünü, ancak üreticinin bu bağlamda maliyetine ürün satamadığını anlattı. Aracıların kazandığı düzen üreticiyi tüketiciyi tüketiyor, birileri emeksiz büyük kazanç sağlıyor” dedi.

Yorumlar (0)