Ömer Faruk GERGERLİOĞLU:Dilovası Halkı aylardır yıllardır feryat ediyor duyan yok!

Dr. Gergerlioğlu: TBMM'de AKP, MHP ve İyi Parti Oylarıyla Reddedilen Sadece Araştırma Önergesi Değildir; Reddedilen Dilovası Halkımızın Sağlıklı Yaşam Hakkıdır!

Vekil Haberleri 30.11.2018, 10:49 30.11.2018, 10:49
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU:Dilovası Halkı aylardır yıllardır feryat ediyor duyan yok!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Dilovası ilçesindeki sanayi tesislerinin çevreye ve insan sağlığına etkilerinin tespit edilmesi amacıyla, Meclis'e sunduğu Araştırma Önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin ret, İyi Parti'nin çekimser oylarıyla reddedilmiştir. İlgili önergeyi ve Meclis konuşma metnini bulabilirsiniz.

 

TBMM'de AKP, MHP ve İyi Parti Oylarıyla Reddedilen Sadece Araştırma Önergesi Değildir; Reddedilen Dilovası Halkımızın Sağlıklı Yaşam Hakkıdır! 

 

Dilovası'ndaki çevre felaketine iktidarın bir çözümü yok! Dilovası ile ilgili Fuat Oktay’a 2 soru önergesi verdik cevap yok!

Değerli arkadaşlar, Dilovası konusunda yıllardır mücadele ediyoruz, çok büyük bir çevre felaketi yaşanıyor ve maalesef çözümsüz durumda. Biz milletvekili olarak, Kocaeli milletvekili olarak Millet Meclisinde bulunduğumuz süre içinde iki ayrı yazılı soru önergesiyle bu sorunu Cumhurbaşkanı Yardımcısına sorduk, ayrıntılı bir şekilde sorduk. Bunu nasıl sorduk? 2006'da yine yüce Meclisimizin yapmış olduğu bir çalışmaya istinaden sorduk. 2006'da Dilovası Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu ve etraflı bir araştırma yapıldı, hakikaten değerli bir araştırmaydı, 200 sayfalık bir araştırmaydı, teknik araştırmaydı; a'dan z'ye okudum, not aldım ve bu önerilerin değerli öneriler olduğunu gördüm ancak bu öneriler yapılmış ve uygulanmamış. 29 çok değerli öneri önerilmiş ve bunlar yapılmadığı gibi, Dilovası halkının başına bir de Kömürcüler OSB açılmış, adeta bir bela olmuş Dilovası halkının başına. 

 

Dilovası Halkı aylardır yıllardır feryat ediyor duyan yok!

Değerli arkadaşlar, şu anda, aylardır, biliyorsunuz, Dilovası halkı, feryat ediyor; Osmangazi Köprüsü'nde eylem yapıyor, iktidar görmezden geliyor; Dilovası'nda etkinlik yapmak istiyor, kaymakamlık engellemeye çalışıyor; en sonunda, bu engellemeler sonrasında eylemini yaptı ve açıklamalar yaptı.

Değerli arkadaşlar, Dilovası, aslında, son derece güzel, zamanında çavuş üzümlerinin yetiştiği, deniz kenarında, çok şirin bir ilçemizdir ancak bu ilçenin yüzde 40'ı şu anda sanayiyle kaplıdır ve hâlen çözüm de bulunmamaktadır çevre kirliliğine. 

Şimdi ben size bazı fotoğraflar göstereceğim. Mesela, bakın, Diliskelesi'nin hâli; fabrika atıklarıyla berbat bir hâlde ve bu atıklar denize gidiyor. Kömürcüler OSB'den kömür tozları karışıyor ve deniz kapkara bir hâle geliyor. Basında da fotoğraflarını gördünüz, kapkara bir ortamda çocuklar denize giriyor. 

 

Artık gece gizlice değil fabrikalar atıklarını gündüz de atıyor ve Dilovası halkı tamamen zehirlerin içinde!

Fabrikalar, atıklarını gece on birden sonra salıyordu, iktidarı hiçe sayıyorlardı; zaten o da denetlemiyordu, umurunda değildi. Şimdi, artık iş iyice çığırından çıktı, gündüz de atıklar atılıyor ve Dilovası halkı tamamen zehirlerin içinde. Bunun için biz fabrika önlerine birçok kez gittik ve korkunç kokular salan fabrikaların önünde eylemler yaptık Dilovası halkıyla, açıklamalar yaptık ve çok az cezalarla bu fabrikalar cezalandırıldı. Onların umurunda değildi bu cezalar. Halkı katleden fabrika atıkları ve kokular salıyorlar ama onlar için çok değersiz cezalarla cezalandırılıyor ve o cezaları ödeyip aynı işlemleri yapmaya devam ediyorlar; çok yakinen bunları biliyoruz. 

 

 

 

Muhtar Mehmet Şirin Barış yıllarca hava kirliliğiyle mücadele etti, sonunda kendisi kanserden vefat etti!

Bunları nereden biliyorum? Bakın, 2006 yılında ben bir sivil toplum kuruluşu başkanıydım, MAZLUMDER'in Başkanıydım, aynı zamanda da göğüs hastalıkları uzmanıyım. Benim ana konum astım, bronşit konusu uzmanlık alanım. 2006'da Dilovası halkı üzerinde bir sağlık taraması yaptım; gerçekten sağlık tablosu çok kötüydü, inanın ki gördüğüm tablo çok üzücüydü. Şu an 2018 ve gördüğüm çok çok daha kötü bir tablo değerli arkadaşlar. İşte, Dilovası halkı iyi tanır, Muhtar Mehmet Şirin Barış yıllarca hava kirliliğiyle mücadele etti, sonunda kendisi kanserden vefat etti; Allah rahmet eylesin. 
Yine bakın, Dilovası evlerinin çoğunda oksijen tüpleri, oksijen konsantratörleri var. İsmet Umuç oksijen maskesiyle nefes alamıyor; görün, bakın, birçok kişi bu durumda.

 

Dilovası Halkı size ne yapacak, bu kadar polis, TOMA'yı yığıyorsunuz!

Bu pazar günü Dilovası Belediyesinin önünde halk toplandı ancak halktan çok polis, TOMA vardı. Sanki halk ne yapacak yani, bu kadar polis, TOMA'yı yığıyorsunuz buraya? Halk derdini anlatmaya çalışıyor, sağlık konusunda çözüm bulmaya çalışıyor. Bakın insanlar feryat ediyor değerli arkadaşlar. Değerli arkadaşlar, biz şimdi neyi 2006'da Dilovası Meclis Araştırma Komisyonunun yapmış olduğu 29 önerisinin tekrar yerine getirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bakın, bunların arasında özetle söyleyeyim. Bakın "Kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik, krom indikatör olarak kullanılarak bir bio izleme çalışması gerçekleştirilmeli." denilmiş, yapılmamış. "Sağılık tarama merkezi ivedilikle kurulmalı." denilmiş, yapılmamış. "Pilot bölge ilan edilmeli." denilmiş, yapılmamış. 

 

Dilovası Kömürcüler OSB kaldırılmalıdır! AK PARTİ'lilere söylüyorum- gelin, tekrar bu Dilovası Meclis Araştırma Komisyonunu kuralım. Bu konuya bir çözüm getirelim.

29 önerimiz var ve şunu çok net söylüyorum: Dilovası Kömürcüler OSB kaldırılmalıdır. Mevzuata aykırı yapılmış olan ve çalışan mevcut OSB'ler için yeni düzenleme getirilmeli. OSB'lerin denetimi kendi denetim kurullarından alınıp ehil ve bağımsız kurumlara verilmeli. Denetimler periyodik olarak yapılmalı. Baca filtrelilerin temizliği, gerektiğinde değişimi mutlaka sağlanmalı. Her işletmenin kendi özel atık su tesisi olmalı. 

Değerli arkadaşlar, bugün, burada, bakın, bu siyasetüstü bir konudur, tüm partililere -en başta da AK PARTİ'lilere söylüyorum- gelin, tekrar bu Dilovası Meclis Araştırma Komisyonunu kuralım. Bu konuya bir çözüm getirelim.

 

Yorumlar (0)