Ömer Faruk Gergerlioğlu: Fabrika yangınının bilirkişi raporunu ortaya çıkardı

Gergerlioğlu İş Kazası Değil Cinayet! Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikası yangını bilirkişi raporu faciaya nasıl davetiye çıkarıldığını gösteriyor!

Vekil Haberleri 11.09.2019, 11:45
Ömer Faruk Gergerlioğlu: Fabrika yangınının bilirkişi raporunu ortaya çıkardı

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan, 4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrikadaki yangında, yangın söndürme sisteminin vanalarının kapalı olduğu, itfaiyenin daha önce yaptığı uyarıya rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikasındaki yangına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. 4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrikadaki yangına ilişkin hazırlanan rapor,  facianın göz göre göre geldiğini  açığa çıkarıyor. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün Mecliste yaptığı basın toplantısıyla bilirkişi raporunu gün yüzüne çıkardı.

"Vanalar kapalı, işçiler sigortasız"

Rapora ilişkin Mecliste basın toplantısında konuşan Gergerlioğlu, uzmanlara göre havalandırma sisteminde, denetimlerde kontrolsüzlük olduğunu ve bu nedenle yangının çok hızlı bir şekilde yayındığını söylüyor. Önlenebilir bir yangın olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, heyet raporunda 1 ay öncesinde aynı yerde aynı sebepten ötürü yangın olduğunu, 3 ana vananın kapalı olduğunu hiçbir şekilde erken müdahale sisteminin bulunmadığının yer aldığını belirtiyor. Yine aynı şekilde raporda "Özellikle havalandırma sisteminde meydana gelen toz yangınları son derece hızla yayılan ve söz konusu materyalin cinsine bağlı olarak patlamalara neden olabilecek karakterdedir. Bu nedenle bakım ve temizlik faaliyetlerine son derece dikkat edilmelidir." yorumuna dikkat çeken Gergerlioğlu, "Yağmurlama sisteminin vanalar kapalı olduğu için çalışmasını engellemiş, ilgili aparatlardan kurtularak çökmesine neden olmuştur. Alt katlardan başlayan yangın, üst katlara çıkarak kontrol edilemez hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Baştan sona hataların olduğunu belirten HDP'li Gergerlioğlu, "Ne bakanlık denetim yapmış, birisi gelmiş fabrika kiralamış, yangın uyarı sistemi çalışmıyor, bir de başka yere kiralamış. Bunun mevzuata uygun olup olmadığı belli değil. Taşeron işçiler doldurulmuş, bunlara yangın eğitimi verilmemiş. Çalışma izni olmayan işçiler var" dedi. Hayatını kaybeden mülteci işçilerinin sigortasız çalıştırıldığını da bu raporda yer aldığını belirten Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Fabrika sahiplerinden Mahmut Genç, verdiği ifadede ustabaşı Mahmut Abdulal'ın bayram tatilinde olan fabrikaya mülteci işçileri tırdan malzeme indirmek için günü birlik getirdiğini öne sürdüğünü ve Mahmut Abdulal da 26 kişiyi iş yerine getirdiğini söyledi" şeklinde konuştu.

"Bu kişiler hatalı da, denetleyenler hatalı değil mi?"

Kocaeli Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na, fabrikaları denetlemeyen kurumların hatalı olup olmadığını soran Gergerlioğlu, neden açıklama yapılmadığı konusunda ilgili kurumları uyardı. Valilikten belgeleri konuşmak için randevu talep ettiğini söyleyen Gergerlioğlu, "Randevu talebimize cevap verilmedi. Milletin sorunlarını çözmekle görevlidirler, milletin sorunlarını örtbas etmekle görevli değillerdir. Milletin vekilinin randevu talebine cevap vermemeyle görevli değillerdir. Hata apaçık ortadadır. Bu belgelere verebilecek, savunulabilecek tek cevapları yoktur. 3 aydan fazla zaman geçmiş tek bir açıklama yok" dedi.

"Skandallara cevap vermiyorsunuz, Devleti yönetip götürüyorsunuz"

İşçilerin çalışma izni olmadan nasıl çalışabildiklerini soran Gergerlioğlu, konuya ilişkin bakanlığa soru önergesi verdiklerini belirtti. "Türkiye'de mülteci olanların, geçici ikamet belgesi olan kişilerin yüksek oranda çalışma izninin olmadığını gerekli istatistiksel verilerle bize açıklamışlardı. Bakanlık yetkilerine birebir sorular sorduk cevap verememişlerdi. Bize cevapları hazırlayalım size iletiriz dediler, 2.5 ay geçti hala ortada cevap yok. Skandallara cevap vermiyorsunuz, Devleti yönetip götürüyorsunuz. Bravo elinize sağlık diyorum" açıklamasını yaptı.

"Konu yeni belgeler ışığında tekrar Meclis gündeminde"

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soru önergesi ve Meclis Araştırma Önergesi veren Gergerlioğlu; konuyu titizlikle takip etmeye devam edeceğini belirterek "Ben inatçı birisiyim milletimin derdini sonuna kadar savunmaya devam ederim!" dedi.

Yorumlar (0)