Ömer Faruk Gergerlioğlu: Arkeoloji bölümü mezunları atanmayı bekliyor!

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu Bütçe Görüşmelerinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Yüzüne Söyledi: " Ak Parti vekili olunca korumanız altında olan bu tarihî eserleri yıkıp yerine aile apartmanı yapabiliyor mu?"

Vekil Haberleri 18.11.2022, 11:14
Ömer Faruk Gergerlioğlu: Arkeoloji bölümü mezunları atanmayı bekliyor!

İşte Gergerlioğlu'nun o konuşması:

Ak Parti vekili olunca korumanız altında olan bu tarihî eserleri yıkıp yerine aile apartmanı yapabiliyor mu?

Bakın, bir başka olay, Ak Parti Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı -sosyal medyaya da yansıdı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de açıklama yaptı- bir tarihî eseri yıkıp oraya aile apartmanı yapmış, daha sonra oraya yapay bir şekilde bir tarihî eser görüntüsü vermiş sanırım. Bu nasıl oluyor anlamak mümkün değil Sayın Bakan. Bu konuda bir açıklamanız var mı? Bu konuda sosyal medyada da bir tartışma yaşandı. Biz bu yapının eski fotoğraflarını da gördük. Yani bir kişi Ak Parti vekili olunca korumanız altında olan bu tarihî eserleri yıkıp yerine aile apartmanı yapabiliyor mu ya, Allah aşkına, bunun bir cevabını vermenizi isterim. Sultan I. Mahmut'un vakıf çeşmesiymiş ve böyle bir yıkıma uğramış ve bu konuda Bakanlık tarafından hâlâ tatminkâr bir açıklama yok. Ben bunları son derece vahim buluyorum.    

Mersin'in Tarsus ilçesinde 2017'de bir kazı, bir yıl sürdü, 3 Kasım 2017'de durduruldu. MİT, Özel Harekât bu kazının başında bekledi uzun namlulu silahlarla.

Sayın Bakana şunları soru sormak ve eleştirmek isterim: Gizemli bir olay yaşandı Sayın Bakan, Mersin'in Tarsus ilçesinde 2017'de bir kazı, bir yıl sürdü, 3 Kasım 2017'de durduruldu. MİT, Özel Harekât bu kazının başında bekledi uzun namlulu silahlarla. Üniversite veya Müze Müdürlüğü yetkilileri yoktu sanırım. Milletvekili ziyaretleri yapılmak istendi, engel olundu. Burada bir şey bulundu mu, bulunmadı mı, o da belli değil. Doğru dürüst bir açıklama yapılmadı, gizemli bir hava oluşturuldu. Neden bu uzun namlulu silahlarla beklenildi? Neden şeffaf bir açıklama yapmıyorsunuz Sayın Bakan? Burada önemli bir şey bulunmadığına dair bir inanç yok kamuoyunda, sizden bir açıklama bekliyorum.


Fehime ve Hatice Sultan Yalıları meselesinde Kamuoyu tatminkâr bir açıklama bekliyor!

İstanbul'da Fehime ve Hatice Sultan Yalıları meselesi... 2009 yılında yirmi beş yıllığına Türk Hava Yolları ve DO&CO Şirketi ortaklığına verildi biliyorsunuz. Sözleşme hükümleri yerine getirilmedi. Üç yılda bitirilecekti, ne oldu? 13'üncü yılda sözleşme hükümleri yerine getirilmediği için belediyenin elinden alındı. Tarihî saray perişan bir durumdaydı, poşetlerdeki tarihî eserler çürütülmüş bir hâldeydi ve inanılmaz bir yağma görüntüsü vardı. 4.500 metrekarelik alan 39 bin metrekareye çıkarılmıştı ve bir inşaat vurgunu yapıldığı, otoparklar ve diğer birtakım müştemilat vardı. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle de bir ihtilafınız oldu. Kamuoyu tatminkâr bir açıklama bekliyor, bu tarihî eserlerin hâli nedir böyle?


    

Asker için büyük bir talihsizlik yani iki bin-iki bin beş yüz yıl geçtikten sonra sizin iktidarınız döneminde ortaya çıkmış!

Aynı zamanda, Vekili olduğum Kocaeli'de bir lahit bulundu Nikomedia kazılarında, Diocletianus Dönemi'ne ait bir asker lahdi olduğu düşünülen bir lahit. Bu kadar tarihî eserlerin perişan edildiği, poşetlerde çürütüldüğü bir dönemde herhâlde o asker için büyük bir talihsizlik yani iki bin-iki bin beş yüz yıl geçtikten sonra sizin iktidarınız döneminde ortaya çıkmış. Yani büyük bir talihsizlik lahit adına da o asker adına da, böyle görüyorum. Bu konularda açıklama bekliyorum.


    

Arkeoloji bölümü mezunları atanmayı bekliyor!

Arkeoloji bölümünde binlerce mezun var, genç mezunlar bize ulaşıyorlar ve kadro açılmıyor, çok çok az kadro açıyorsunuz Sayın Bakan. Sizin sözünüz, 700 personel alınacaktı ama sözünüzde durmadınız; gençler bize ulaşıyor ve sizden bir açıklama bekliyorlar Sayın Bakan.

Sayın Bakandan açıklama bekliyorum!

Ben burada bu konuda bir yağma ve talan olduğunu görüyorum, Sayın Bakandan da bunun başka örneklerini de sordum. Fehime ve Hatice Sultan Yalıları skandalı var ya, apaçık. Yani buradaki tarihî eserler perişan olmuş durumda. Olmadı diyebilir misiniz Sayın Bakan? Poşetler içinde tarihî eserler çıkarıldı ya. Burada tam bir tarih katliamı yapılmış. Yirmi beş seneliğine veriliyor, üç senede bitecek iş on üçüncü senede bitirilemeyince belediyenin elinden alınıyor yani burada bir skandal var. Ben de buna ithafen diğer skandallara da vurgu yapıyorum ve sizden bir açıklama bekliyorum yani bekleyeceğim ve açıklamanızı da dinleyeceğim Sayın Bakan. Çok önemli meseleleri burada gündeme getirdim. Gizli birtakım kazılar yapılıyor, gizemli kazılar yapılıyor; bir tane vekil bakıyorsunuz aile apartmanı dikiyor. Bunları anlamak mümkün değil gerçekten.


Aynur Doğan konseri ve Don Kişot tiyatro oyunun yasaklanmasına ne dediniz?

Derince Belediyesinin yasakladığı Aynur Doğan konseri ve Çayırova Belediyesinin yasakladığı Kürtçe Don Kişot tiyatro oyununa tepki gösterdiniz mi, ne dediniz Sayın Bakan?


Oğlunun kemiklerini taşıdığı haberinden dolayı mı RTÜK basına ceza verdi?

Oğlunun kemiklerini taşıdığı haberi yapıldığı için, Halk TV'ye bundan dolayı mı RTÜK ceza verdi? Ve TV5'e yine verilen RTÜK cezaları hakkında bilgi istiyorum.

RTÜK üyelerine ifade özgürlüğü eğitimi veriliyor mu? Bunu soruyorum. Kapadokya'da izinsiz yapılara izin veriliyor...

İzinsiz yapıları ne yaptınız?

Ak Parti'li Uçhisar Belediye Başkanının izinsiz yapısına müsaade edildi ve yine MHP Göreme Belde Başkanı Ömer Eren'in oğlu Mert Eren'in izinsiz yapısı hakkında suç duyurusunda bulundunuz. Son durum nedir Sayın Bakan?

Yorumlar (0)