Nihat Yeşil: TOKİ ihaleleri rant alanına mı dönüştürüldü

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, son dönemde ülke genelinde TOKİ binalarında ve meskenlerde yaşanan zeminde toprak kayması, su baskını, duvar çatlakları vb durumlar oluştuğunu belirterek konu ile ilgili yurttaşların mağduriyetleri konusunda oluşan kamuoyunu gündeme taşıdı.

Vekil Haberleri 05.08.2020, 12:07
Nihat Yeşil: TOKİ ihaleleri rant alanına mı dönüştürüldü

Konu hakkında Çevre Şehircilik Bakanlığına soru önergesi veren Yeşil, “TOKİ tarafından yapılan konut projelerinin, meskenlerin kullanımı ve binalarda yaşanan sorunlara ilişkin mağduriyetler nedeniyle yapım aşamasında inşaat tekniğine ne düzeyde uygun yapıldığı hususu soru işaretleri oluşturmuş, gözle görülen teknik ihlallerle bu projelerin rant alanına dönüştürüldüğü kuşkusu doğmuş ve ihaleleri alan firmaların bu alanda yetkin olup olmadığı kamuoyunca sorgulandığını dile getirdi.

Yeşil’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergedeki sorular ise şöyle:

Son 10 yılda TOKİ bünyesinde Türkiye genelinde yapılan konut sayısı kaçtır? Son 10 yılda TOKİ bünyesinde Ankara ve ilçelerinde yapılan konut dağılımı nedir? Ülke genelinde inşaat durumunda olan TOKİ projesi konut sayısı kaçtır? Ankara ve ilçelerine göre dağılımı nedir? Son 10 yılda TOKİ yapım ihalesi verilen firmalar hangileridir? Firmaların bu alanda yetkin olup olmadığı hangi duruma göre belirlenmektedir? Teknik şartnamelere aykırı yapı tamamlayan firmalara karşı herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Bu firmalar teknik şartnameye aykırı yapılar bitirmesine rağmen yeni ihale almış mıdır? TOKİ tarafından yapılan binaların deprem risk analizi yapılmakta mıdır? Bu analizleri firmalar mı yaptırmaktadır? Ülkemiz genelinde TOKİ projelerinden konut alıp borcunu ödeyemediği için icralık olan, evi satışa çıkartılan yurttaş sayısı kaçtır?’

Yorumlar (0)