Necati Tığlı:Atatürk'ün Muhafızlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Mustafa Kemal Atatürk’ün Muhafızlarını Sordu.

Vekil Haberleri 15.03.2019, 11:36 15.03.2019, 11:36
Necati Tığlı:Atatürk'ün Muhafızlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Milletvekili Necati Tığlı verdiği önergede; kurtuluş mücadelesinde Giresunlu kahramanların büyük rol oynadığına dikkat çekerek, “Türkiye’de düşman işgaline uğramamış ve kurtuluş günü olmayan tek il Giresun’dur. Kurtuluş mücadelesine katılan 42’nci ve 47’nci alaylar Giresunlu gönüllüler tarafından meydana gelmiştir. 

 

Afyonkarahisar Giresunlular Şehitliği ülkemizde kendi dışında şehitliği bulunan tek kent olma gururunu Giresun’a yaşatmaktadır. İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilince, Anadolu’da Yunan işgaline karşı ayaklanıp sokaklara dökülen ilk kentin Giresun olduğu da unutulmamalıdır.

 

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasında iki gönüllü alayı ile yer alan Giresunlular,  burada gönüllü askerlerinin tamamına yakınını şehit vermiştir. Sakarya Meydan Muharebesi’nde en çok şehit verme onuruna sahip Giresun Uşakları tarih sahnesinde yerini almıştır.

 

Giresun halkının hala kıvançla, gururla taşıdığı bir başka büyük onur da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün güvenliğinden sorumlu yakın koruma fedailerini, muhafızlarını çok güvendiği Giresun Uşaklarından oluşturmasıdır.” dedi.

 

ATA’NIN ECELİYLE BİLE ÖLÜMÜNE İZİN VERMEYECEK MUHAFIZLAR

 

Milli Mücadele kahramanı Osman Ağa’nın, 12 Kasım 1920’de Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği doğrultusunda Muhafız Bölüğü’nü kurduğunu ve tamamı Giresunlu’lardan oluşan bu birliğe Giresun Gönüllü Maiyet Müfrezesi adı verildiğini hatırlatan Tığlı, bu zor süreçte Atamızı koruyan, en yakınında yer alan, tehlike anında göz kırpmayı günah sayan ve Osman Ağa’dan “Ata’nın eceliyle bile ölümüne izin vermeyin” diye talimat alan on kişilik Giresunlu muhafızların ve fedailerin tanıtılması, hatırlatılması ve isimlerinin yaşatılması gerektiğini dile getirdi.

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sorduğu sorular şu şekikde:

 

·Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez” Atatürk’ün hayatını emanet edeceği kadar güvenine mazhar olmuş bu kahramanlarımızın, hatırasını yaşatmak üzere Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı herhangi bir çalışma yürütmeyi düşünmekte midir?

 

·Tarihin akışını değiştirip, yeni tarihler yazdıran Ulu Önder’in ilk muhafızları, yakın korumaları olarak tarih sahnesinde yer alan, kitaplara konu olan, ebediyete intikal eden, her biri Giresun’un farklı köylerin de ki kabristanlarda yatan Giresunlu on kahramanın kabirlerinin düzenlenmesi ve bakımı için bir çalışma yapılacak mıdır?

 

·Bu kahramanların isimlerini, aziz hatırasını yaşatmak üzere Giresun Kalesi içinde bulunan, Topal Osman Ağa Anıt Mezarının etrafına bu kahramanalar için yeni bir anıt mezar yaptırılması konusunda bir çalışma düşünülmekte midir?

 

·Giresun ili sınırları içinde ya da ülkemiz toprakları içinde bulanan askeri birimlerden birisinin adını, Giresun Gönüllü Maiyet Müfrezesi olarak değiştirmeyi ve bu kahramanları ölümsüzleştirmeyi düşündünüz mü?

Yorumlar (0)