"Mutfaktaki Yangın, Bütün Bir Evi Sardı: Barınma Krizi Yaşanıyor"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik buhranda fahiş kira artışları ve yüksek konutfiyatlarıyla barınma krizinin yaşandığını söyledi. Enflasyonun mutfakta yarattığı yangının,bütün bir evi sardığını kaydeden Bulut, Meclis’in barınma krizini araştırarak, önlem almasını istedi. 

Vekil Haberleri 04.08.2022, 23:27
"Mutfaktaki Yangın, Bütün Bir Evi Sardı: Barınma Krizi Yaşanıyor"



CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son 1 yıldır ayyuka çıkan barınma krizi ile ilgiliMeclis Araştırma Komisyonu kurulması için MeclisBaşkanlığına önerge verdi. Bulut, ekonomik kriz ortamında, birbiri ardına yapılan fahiş zamlarla birlikte, dolar kurunun önlenemez yükselişine paralel olarak konut kiraları ve ev fiyatlarının da fahiş bir şekilde arttığını bildirdi.
EV ALMAK İMKANSIZ
Son 24 yılın rekorunu kıran enflasyona bağlı olarak alım gücünün mutfakta yarattığı yangının,bütün bir evi sardığını kaydeden Bulut şöyle devam etti:
“Maaşının yarısından fazlasını kiraya ödeyen vatandaşın elinde avucunda bir şey kalmamaktadır.Büyükşehirlerde kira göçü başlamış, geliri giderini karşılamayan vatandaş yaşam maliyetinin daha düşük olduğu bölgelere yönelmiştir.Ekonomik buhranda inşaat girdilerindeki maliyet artışı hem yeni inşa edilen evlerin fiyatlarını yükseltmiş, hem de konut üretiminin azalmasına sebep olarak arzın azalmasına ve mevcut evlerin de fiyatlarının artmasına neden olmuştur. Yılbaşından bu yana satılık konut fiyatları yüzde 185, kiralık konut fiyatları ise yüzde 135 oranında artış göstermiştir. Asgari ücretin 5.500 TL olduğu ülkemizde bir çalışanın ev alması imkânsız hale gelmiştir. 
EV SAHİBİ ORANLARI GERİLEDİ
TÜİK’e göre, ülkemizde halkın yüzde 42’si kiracı iken yüzde 58’i ev sahibidir. Ülkemiz Avrupa ülkeleri içinde kiracı oranının en yüksek olduğu dördüncü ülkedir. Ülkemizde kirada yaşayan hane sayısı son yıllarda hızlı bir biçimde artmaktadır. 2014 yılında yüzde 61,1 olan ev sahipliği oranı, 2020 yılında yüzde 57,8’e gerilemiştir.
EV SAHİBİ İLE KİRACI KARŞI KARŞIYA GELDİ
Barınma krizinin patlak vermesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorununun çözümünde bir arpa boyu yol alınamamıştır. Çözüm diye sunulan yüzde 25 kira artış sınırı ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirmiştir.  Ev sahibi ile kiracı mahkemelik olmuştur. Mahkemelerin dava yükünün yüzde 40’ını kiracı-mal sahibi davaları oluşturmaktadır. Kira tespit ve tahliye davalarındaen erken duruşma tarihi Ocak 2023’e verilmektedir. 
TOKİ 20 YILDA 717 BİN KONUT ÜRETEBİLDİ
İktidarın, konut krizine çözüm olarak yeni konut üretileceği ve düşük gelirlilerin ‘kira öder gibi’ ev sahibi olacağına yönelik içi boş vaadi inandırıcılıktan oldukça uzaktır. Toplu Konut İdaresi’nin orta ve dar gelirliler için son 20 yılda ürettiği toplam sosyal konut sayısı sadece 717 bindir.
YABANCILARA EV SATIŞI ARTTI
Barınma krizinin bir diğer ayağında da yabancılara satılan/ kiralanan konutların hızlı bir biçimde artması bulunmaktadır. Türkiye’de yabancılara satılan evlerin toplam satışlar içinde oranı %5’tir. Ancak İstanbul ve Antalya’da %20’lere kadar ulaşmaktadır. Yabancılara yapılan konut satışları 2021'de önceki yıla göre yüzde 43,5 artarak 58 bin 576 olmuştur.
MECLİS ARAŞTIRMALI
Ülkemizde konut kiraları ve ev fiyatlarının fahiş bir şekilde artışının nedenlerinin belirlenmesi, alınabilecek önlemlerin tespit edilmesi, barınma krizinin önüne geçmek amacıyla Meclis Araştırması açılmalıdır.”

Yorumlar (0)