Mustafa Adıgüzel:Dünyada örneği var mı?

Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, geçtiğimiz günlerde 3000 metre rakımdaki Kabadüz İlçemize bağlı Gönderiç Dağının zirvesindeki Kırkgöze olarak adlandırılan su kaynaklarına gitmiş ve incelemelerde bulunmuş.

Vekil Haberleri 08.10.2019, 13:27
Mustafa Adıgüzel:Dünyada örneği var mı?

Belediye tarafından suyun kaynağını yok edecek ve bölgeyi susuz bırakacak şekilde su alımını yerinde gören Adıgüzel kimi girişimleriyle suyun tekrar açılmasını sağlasa da benzer girişimlerin devam ettiğini öğrendi ve resmi girişimlerine başladı. 3 ayrı bakanlığa dönük hazırladığı soru önergesinde Adıgüzel bölgenin su tahsisi yapılıp yapılmadığını, yapıldı ise hangi kurum tarafından yapıldığını sordu. Adıgüzel önergesinde şunları belirtti:

“Ordu İlimiz Kabadüz İlçemize bağlı Gönderiç Dağının zirvesindeki Kırkgöze olarak adlandırılan su kaynaklarının tamamını alacak ve bu havzayı susuz bırakacak şekilde Kabadüz Belediyesi tarafından dereden su alımının durdurulması için yaptığımız başvurular OSKİ tarafından dikkate alınmış ve burada dereyi tamamen kapatacak şekilde yapılan set yan tarafından açılarak dere tekrar yatağına bırakılmıştı. Ancak, oradaki boru ve diğer teknik teçhizatın olduğu yerde durduğu ve hatta daha da üst seviyelerden su alımına yönelik hazırlık yapıldığı yönünde vatandaşlardan şikâyetler almaktayız. Bölgede daha önce yaptığımız incelemelerde kaynak suyunun beslediği derenin molozlarla tamamen kapatıldığı ve toprakta kuraklığa ve balıkların ölümüne yol açtığını gözlemlemiştik.

 

Bu bağlamda;

 

1.                  Bir derenin suyundan faydalanmak için belediyenin dereyi tamamen bloke ederek suyunu kestiği bir uygulamanın ülkemizde ya da dünyada örneği var mıdır?

2.                  Su alımıyla ilgili çalışma ve hazırlıkların devam ettiğine dönük şikâyetler doğru mudur? Bu konuda bir çalışma var mıdır? 

3.                  Bugüne kadar yapılan su alımı mevzuata uygun mudur? Kanun ve alt mevzuatın hangi usullerine göre bu çalışmaya izin verilmiştir?

4.                  Yapılan su alımına ilişkin DSİ, İl Özel İdaresi ya da Milli Emlak Genel Müdürlüğünden su tahsisi var mıdır? Şayet var ise şartları nasıl düzenlenmiştir?

5.                  22 obada insanların yaşadığı ve 25bin civarı küçükbaş hayvan ile 3bin büyükbaş hayvanın bulunduğu bölgenin suyunun tamamının bu şekilde alınması mevzuata ve su kullanım ilkelerine uygun mudur?

6.                  Bu uygulamanın bölgede yarattığı doğal hayat yıkımının boyutları ölçülmüş müdür?

7.                  Derelerden suyun bu kadar yüksek rakımlardan alınması yerine farklı kolların birleşerek debisinin de arttığı daha düşük rakımlardan alınması teknik açıdan daha doğru değil midir?

8.                  Kabadüz Belediyesi’nin bu uygulamayı su dağıtımı işini daha ucuza getirmek için yaptığı düşünüldüğünde ekonomik çıkarlar için doğal hayattan vazgeçilebilir mi?

Yorumlar (0)