banner758

MİLLETVEKİLİ KAPLAN’DAN “GAZİANTEP’TE YAŞANAN SON İNTİHARLAR VE ŞAİBELİ ÖLÜMLER İÇİN TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI TEKLİFİ!”

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, son haftalarda Gaziantep’te yaşanan intihar ve şaibeli ölümlerin araştırılması için TBMM’ye Meclis Araştırma Komisyonu açılması teklifinde bulundu.

Vekil Haberleri 11.09.2020, 13:23
MİLLETVEKİLİ KAPLAN’DAN “GAZİANTEP’TE YAŞANAN SON İNTİHARLAR VE ŞAİBELİ ÖLÜMLER İÇİN TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI TEKLİFİ!”

Kaplan’ın öncülüğünde 21 Milletvekili imzasıyla TBMM Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için teklif veren Kaplan, “ivedi olarak TBMM Araştırma Komisyonu kurularak, Gaziantep’te artan intihar ve şaibeli ölümleri aydınlatılmalıdır, tüm yönleriyle araştırmalıdır” dedi.

Kaplan, TBMM’ye sunduğu teklifte 2002’den bu yana ekonomik kriz, artan işsizlik, geçim sıkıntısı, erkek şiddeti ve yoksulluk beraberinde şiddet ve intiharları da kaygı verici boyutta
arttığının altını çizerek rakamların kaygı verici boyutta arttığını belirtti. Teklifin gerekçesinde ise şu açıklamalara yer verdi:
“Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ölüm sayısı 2018 yılında 426 bin 449 iken 2019 yılında 435 bin 941 kişi olmuştur. Ölenlerin %54,6'sını erkekler, %45,4'ünü kadınlar oluşturmaktadır. Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2018 yılında binde 5,2 iken 2019 yılında binde 5,3’e yükselmiştir.2019 yılında 3406 kişi intihara bağlı olarak yaşamına son vermiştir. Kaba intihar hızı olarak adlandırılan yüz bin kişideki intihara bağlı ölüm sayısı ise 4,12 olmuştur. Yine TUİK verilerine göre 2019 yılında 321 kişi geçim
zorluğuna bağlı olarak intihar etmiştir.”
“GAZİANTEP’TE YAŞANAN SON İNTİHARLARIN HEPSİNİN AYNI ŞEKİLDE OLMASI AKILLARDA KAYGI VERİCİ BİR SORU İŞARETİ BIRAKMAKTADIR!”
Milletvekili açıklamasında, Gaziantep’te yaşanan son intiharların hepsinin aynı şekilde olmasının akıllarda soru işareti bıraktığını vurgulayarak, ivedi bir şekilde bir komisyon kurulup tüm yönleriyle bu intiharlar ve şaibeli ölümlerin araştırılması gerektiğini ifade etti.
Kaplan, “Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Gaziantep’te geçtiğimiz 1 hafta içinde dört intihar vakası meydana geldi. 13 Ağustos’ta Duygu Delen iddialara göre balkondan
atlayarak intihar etti. 1 Eylül’de Şahinbey İlçesi, Mavikent mahallesinde bulunan bir binaya yangın merdiveninden 7. kata çıkan vatandaşımızın henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı
intihar etti. 4 Eylül’de, iki çocuk annesi bir kadın kendini 4. kattan atarak intihar ettiği bilgisi kamuoyunda geniş yer buldu. Son olarak Şehitkamil İlçesinin Ertuğrulgazi Mahallesi’nde 40
yaşında bir kadın 3. kattan atlayarak yaşamına son verdi.
Gaziantep’te yaşanan son intiharların hepsinin aynı şekilde olması akıllarda kaygı verici bir soru işareti bırakmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı, şaibeli ölümlerin ve bu intiharların sosyoekonomik ve psikolojik sebeplerinin araştırılması ve bu intiharları önleyebilecek tedbirlerin yerinde ve zamanında alınması amacı ile Anayasa’nın 98. içtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırma açılmasını arz ve teklif ederiz.”

Yorumlar (0)