'Meyve sebze fiyatları daha da artacak'

Yarkadaş: "AKP'nin üzerinde çalıştığı yeni Meyve Sebze Halleri Yasası, küçük üreticiyi ortadan kaldıracak, yasa yeni bir tekel yaratacak."

Vekil Haberleri 17.12.2018, 12:36 17.12.2018, 12:36
'Meyve sebze fiyatları daha da artacak'

CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP, komisyonculuğu kaldırma gerekçesi adı altında yeni bir meyve sebze tekeli yaratmanın hazırlığını yapıyor. Pazardaki fiyatlar bu yüzden daha da artacak" dedi.

 

"YASA, KÜÇÜK ÜRETİCİYİ VURACAK"

 

CEM TV'de yayımlanan Çevre Gündemi programında Şeyma Dumrul'un sorularını yanıtlayan Barış Yarkadaş, vatandaşın cebini yakacak olan bir hazırlığın ayrıntılarını anlattı. Saray'ın yeni bir  proje üzerinde çalıştığını belirten Yarkadaş "Bakan Berat Albayrak, yeni bir hal yasası hazırlatıyor. Bu yasa taslağı 31 Mart seçimlerinden sonra meclise gelecek. Yasayla birlikte küçük üretici kıskaca alınacak. Hal esnafının tüm kazanımları yok edilecek. Ve yeni bir yandaş sebze meyve tekeli yaratılacak" ifadesini kullandı.

 

ESNAFI DİNLEDİ

 

Anadolu Yakası Komisyoncular Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleriyle buluştuğunu ve komisyoncuların konuya ilişkin kaygılarını dinlediğini de aktaran Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Şu an Türkiye'nin her yerinde komisyoncular toplantı yapıyor. Seslerini duyurmaya çalışan komisyoncu esnafı, itirazlarını dile getirecek bir mecra bulamıyor. Yeni Hal Yasası, meclisten geçerse, küçük üretici, artık tarihe karışıyor; ekonomik bağımsızlığını kaybediyor. Zira; 'Komisyonculuğu kaldırıyoruz' maskesiyle, küçük üretici 'Meyve Sebze Toplama Merkezi' adı verilecek olan yeni tekellerin kurbanı haline getirilecek. Ürününü özgürce satabilme hakkı bile elinden alınacak."

 

"TOPLAMA MERKEZLERİ KURULUYOR"

 

Yeni taslağın, ürünleri 'Toplama Merkezi' adı verilen tekellerde toplayacağını bunun ise maliyeti daha da artıracağını belirten Yarkadaş, "Bu merkezler birkaç ilde olacak. Her ürüne ambalaj zorunluluğu konulacak. Bu, hem ulaşım hem de ambalaj maliyetinin artması demek. Dolayısıyla pazara gelen her malın kilosu en az iki TL daha artacak. Yurttaş, bu yasa geçerse kilosunu beş TL'ye aldığı ürüne artık yedi TL ödeyecek" dedi.

 

"SEBZE MEYVE HALLERİ KAPATILIYOR"

 

Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"AKP, 'Sebze Meyve Hallleri'ni özelleştiriyoruz' adı altında yeni yandaşlar yaratmaya ve sebze meyve ticaretini yandaş tekellere devretmeye hazırlanıyor. Türkiye'de şu an 175 olan hal sayısını 35'e indirmeyi, bu yeni dükkanları da yandaşlara peşkeş çekmeyi tasarlıyorlar. Çünkü artık inşaat sektöründe rant bitti. Kendilerine yeni rant alanları arıyorlar. Sebze meyve alanına da bu yüzden girmek ve ticareti ellerinde tutmak istiyorlar. Hal esnafı ve komisyoncuların tüm kazanılmış haklarını da ortadan kaldıracaklar. Her biri en az iki milyon değerindeki dükkanlar kapatılacak."

 

MALİYETLER ARTACAK

 

Yarkadaş, Iğdır ve Antalya Gaziemir Hali'nin bu kapsamda kapatılacağı örneğini vererek,   "Üretici artık ürününü halde getirip doğrudan satamayacak. Gaziemir'li manav, mal almak için 120 kilometre ötedeki Antalya Hali'ne, Iğdır'daki manav ise 60 kilometre uzaklıktaki Kars'a gitmek zorunda kalacak. Ve bu yüzden tezgaha konulan pırasa da portakal da artık daha pahalı olacak" diye konuştu.

 

TARIMA BİR DARBE DAHA

 

Üzerinde çalışılan taslağın tarıma öldürücü darbeler vuracağını da belirten Yarkadaş, "Üretim yapmak cazibesini kaybedeceği için köylü mevcut tarım alanlarını ekmeyi de bırakacak. Bu ise başka bir felaket demek" ifadesini kullandı.

 

AMBALAJ TEHLİKESİ

 

Yarkadaş, "Her ürüne ambalaj zorunluluğu getirmenin" sakıncalarına da değindi. CHP'li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bazı ürünler plastik ambalaja konulamaz. Çünkü ambalaj o ürünü çürütür. Ayrıca plastik ambalaj çevrenin daha çok kirlenmesine yol açar. AKP, insanlarımızın sağlığını değil, sadece parayı düşünüyor. Umarım bu taslağı meclise getirmez ve halkımızın hem cebi hem de sağlığıyla oynamazlar."

Yorumlar (0)