Mevcut Sağlık Sisteminin Devamlılığı Sağlanmalı

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, tüm hastanelerin pandemi hastanesine dönüşmesiyle diğer hastalıklardan ölümlerin arttığını iddia etti.

Vekil Haberleri 03.04.2020, 13:52 03.04.2020, 14:00
Mevcut Sağlık Sisteminin Devamlılığı Sağlanmalı

Acilen önlem alınmazsa pandemiden çekindiği için hastaneye gitmeyen ve bu nedenle gecikerek hayatını kaybedenlerin sayısının Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısını geçeceğini belirtti. Koronavüsün önemini tekrar vurgulayan Adıgüzel, Covid-19’a bulaşık olmayan hastanelerin olması gerektiğini, eğer olmuyorsa sahra hastaneleri kurularak mevcut sağlık sisteminin devamlılığının sağlanması gerektiğini belirtti. Ölümlerle ilgili rakamlar da veren Adıgüzel şunları belirtti:

“Koronavirüsle mücadelede özel hastaneler dâhil tüm hastanelerin pandemi hastanesi olması ile Covid-19 dışındaki diğer kronik ve acil hastalara sağlık hizmetinde sorunlar yaşıyoruz. İnsanlar dakikaların önemli olduğu, kalp, beyin, sinir, kanser hastalıkları ve çocuk hastalıkları gibi acil müdahale gerektiren durumlarda virüs korkusuyla hastaneye gitmekten imtina etmekte ve günlerce evde kalmaktadır. Pandemi hastanesi olmayan hastane bulamadıklarından ve bu gecikmelerden dolayı ölümler yaşanmaktadır. Bu konuda çok sayıda yardım çağrısı alıyorum.

Şu anda günde 100 vatandaşımızı Koronavirüs nedeniyle kaybediyoruz. Ama verilere göre diğer hastalıklardan da günde 1150 kişi kaybediyoruz. Bunun 800’ü 65 yaş üstündeki vatandaşlarımız. Sadece kalp hastalıklarından kayıplarımız günde 440.  Yani Koronavirüs ile mücadele ederken ihmal edilen olağan sağlık hizmetinin aksaması apayrı bir problemi ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle çözüm olarak Covid-19 dışındaki normal hastaların rahatlıkla gidebileceği Covid-19 hastalarının alınmadığı, her yerleşim yerinde en az 1 hastane ayrılmalıdır. Öte taraftan salgın artışını göz önüne alarak şehir ya da bölge sahra hastanelerinin hayata geçirilmesi hem salgın için hem de salgın dışı hastaların hizmetinin aksamaması için zaruridir.

Bu yolla mevcut sağlık hizmetlerinin devamlılığı sağlanabilir. Eğer bunu yapmazsak korkarım ki, Koronavirüsten ölümlerin dışında kurtarabileceğimiz çok sayıda diğer hastayı da bu karmaşa nedeniyle kaybedeceğiz.”

Yorumlar (0)