banner773

MEMURLUKLARA GİRİŞTE 35 YAŞ SINIRI KALDIRILSIN

İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Devlet Memurlar Kanununda sayılan A ve B kadro memurluklara girişte belirlenen otuz beş yaş sınırının kaldırılmasını tbmm kürsüsünden dile getirdi.

Vekil Haberleri 18.02.2020, 13:19
MEMURLUKLARA  GİRİŞTE 35 YAŞ SINIRI KALDIRILSIN

Demokrasi, hesap vermeyen, dediğim dedik, kibirli bir üslupla değil ancak halkına hesap veren, bunu bir sorumluluk haline getirmiş bir anlayışla güçlenebilir.

Bizde bu anlayışla toplumun beklentilerini, bizden istediklerini veya iktidarın duymak bile istemediği bazı konuları dile getirmek amacıyla TBMM ye çeşitli kanun teklifleri ve önergeler veriyoruz. Örneğin Devlet Memurlar Kanununda sayılan A ve B kadro memurluklara girişte belirlenen otuz beş yaş sınırını, Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelerdekine uygun hale getirebilmek, Liyakat sahibi, kamu ve özel sektörde iş tecrübesine sahip kişilerin bu kadrolarda daha fazla istihdamına imkan sağlamak ve terör örgütlerince oluşturulmuş veya eğitim hakkı ihlalleri sebebiyle oluşan mağduriyetleri giderebilmek için yaş sınırının kaldırılması kanun teklifini verdik.

Anayasa’nın kamu hizmetine girme hakkını düzenleyen 70. maddesinin birinci fıkrasında, “Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir.” denilmiş; ikinci fıkrasında ise “Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.” hükmüne yer verilmiştir. Kamu görevlileri hakkında kanunlarda öngörülen kısıtlamaların hizmetin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesi amacına uygun olması gerekmektedir.

Yani kısıtlama ile yürütülen hizmet arasında günün koşullarına ve gerçeklerine uyan ve zorunlu bir neden-sonuç bağının kurulması ve hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak da adalet ve hakkaniyet ölçüsü zedelenmemelidir.

Bundan dolayı, gerek sosyo-kültürel ve ekonomik koşullardaki gelişmeler, gerek emeklilik yaşının yükselmesi göz önüne alınarak bu düzenlemenin hayata geçirilmesi elzemdir.

Yorumlar (0)