banner773

MEHMET GÖKER’İN 1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI MESAJI

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, ülkemizde ve tüm dünyada emekçiler tarafından birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanmaktadır.

Vekil Haberleri 30.04.2019, 10:41
MEHMET GÖKER’İN  1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI MESAJI

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, ülkemizde ve tüm dünyada emekçiler tarafından birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanmaktadır. Ancak bu kutlamalar her sene artarak devam eden işçi ölümlerini ve emek sömürüsünü bir türlü sonlandıramamaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütünün verilerine göre dünyada her gün 7 bin işçi iş cinayetleri ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yine aynı rapora göre ülkemiz maalesef iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Son 17 yılda Türkiye’de iş kazaları nedeniyle en az 22 bin işçi hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de günde ortalama 3 ile 5 arası işçi ne yazık ki denetimsizlik nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Yani Türkiye’de ortalama olarak her 4 saatte bir işçi, iş cinayetinde yaşamını yitirmektedir.

Her 10 çocuktan 8’inin kayıt dışı çalışma ortamına zorlandığı, kadın emeğinin yok sayıldığı, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam bürolarıyla modern kölelik koşullarının dayatıldığı ve işsizlik sigortasının gasp edildiği bir dönemden geçmekteyiz. En yüce değer olan emeğin ve emekçinin haklarının yok edilmemesi adına bir an önce kiralık işçilik ve diğer güvencesiz çalışma biçimlerinin ortadan kaldırılması ve insan onuruna yakışan işler için mücadele zemininin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve denetimlerin özerk ve demokratik bir yapıda olması sağlanmalıdır. İş kazaları ve meslek hastalıkları ile mücadele edilmeli, sağlık ve güvenlik alanına yönelik cezalar da caydırıcı nitelikte olmalıdır.

Tüm emekçi vatandaşlarımızın emeklerinin karşılıklarını alabildikleri güzel bir gelecek umuduyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günlerini kutluyorum.

Yorumlar (0)