MAVİ BALİNA'DA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ELİNİ ÇABUK TUTMALI

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 10 Nisan 2019’da TBMM’ye sunduğu Araştırma Önergesi’nde son günlerde Adana dahil bir çok ilde ‘Mavi Balina’ oyununa ilişkin intiharlar gerçekleştiğine işaret etti

Vekil Haberleri 17.04.2019, 16:00
MAVİ BALİNA'DA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ELİNİ ÇABUK TUTMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, tüm dünyada ailelerin ve çocukların korkulu rüyası haline gelen, çocukların intiharına neden olan Mavi Balina (Blue Whale) isimli sanal oyunun ne yazık ki Adana’da ve Türkiye’nin farklı illerinde yaralanmalara ve ölümlere yol açmaya devam ettiğini vurguladı. Konuyla ilgili 10 Nisan 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi sunan Dr. Şevkin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili başlattığı çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

“İNTİHARLAR ENGELLENEMİYOR”
Aileleri derin bir travmaya sürükleyen ölümcül oyunda çocuklara en az 50 gün boyunca verilen korku dolu komutların hayatlarını parçalamaya devam ettiğine işaret eden Dr. Şevkin, “Çeşitli uğraşlar, uyarılar ve öneriler de bu oyun nedeniyle intiharları engelleyememektedir” dedi.Dünya genelinde 200’e yakın çocuğun ‘Mavi Balina’ oyunu nedeniyle intihar ettiğinin bilindiğini ifade eden Dr. Şevkin, Araştırma Komisyonu kurulması isteğini şu gerekçelere dayandırdı:
“Dünya çapında yüzlerce gencin intiharıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyun Türkiye’de de paniğe yol açmaya devam ettiği gibi, son zamanlarda intihar vakalarında bu oyun ile ilgili önemli bulgulara rastlanmıştır. En son Adana da 13 Yaşındaki Emine Karadağ’ın günlüğünde yazdığı yazılardan intiharına Mavi Balina oyununun sebep olduğu ortaya çıkmıştır.

1 NİSAN’DA KARATAŞ’TA İNTİHAR GİRİŞİMİ…
Adana’nın Karataş ilçesinde 1 Nisan 2019’da 11 yaşındaki bir çocuğumuz da ‘Mavi Balina’ oyununda kendisine verilen komutlar nedeniyle bir binanın 5. katından atlayarak ağır yaralanmıştır. Hastanede biraz olsun kendisine gelen ve ilk konuşması ‘Ailemi öldürecekler’ olan küçük çocuğumuz dışında  Van'da, arkadaşlarıyla birlikte piknik yapmaya gittiği tepeden atlayan 14 yaşındaki Sevda isimli çocuğun "Mavi Balina" oyunu nedeniyle intihar ettiği öğrenilmiştir. Yanında bulunan 3 kız arkadaşının da olay yerine gelen kurtarma ekipleri tarafından son anda intihardan vazgeçirildiği öğrenilmiştir. 8 Nisan  2019’da aynı yerde (Toprakkaya Kayalıkları) 17 yaşındaki Suriye uyruklu genç bir kız da bu oyun nedeniyle intihar girişiminde bulunmuş, kurtarıldıktan sonra sinir krizleri geçirmiştir.

BİLGİSAYARLARDA MAVİ BALİNA TEHLİKESİ…
Son günlerdeki olaylar bununla da sınırlı kalmamıştır. Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde, banyoda tüfekle kendini vurarak yaşamına son veren 13 yaşındaki çocuğun intiharıyla ilgili soruşturmada  çocuğun bilgisayarında, 'Mavi Balina' adlı oyun bulunmuştur.  Ülkemizde son zamanlarda artış gösteren üzücü olayların önüne geçmek için meclisimizin acilen önlem alması zorunludur. Ailelerin de çocuklarına sahip çıkması son derece önemlidir.  Mavi Balina isimli sanal oyununun altında yatan intihar ve intihar girişimi gerçeklerinin öğrenilmesi, intihar oyununun yasaklanması ve oynanmasının engellenmesi için meclisimize büyük görev düşmektedir. Tüm bu nedenlerle Anayasamızın 98, içtüzüğümüzün 104 ve 105. Maddeleri gereğine Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

Yorumlar (0)