banner773

"MAMA LÜKS DEĞİL TEMEL İHTİYAÇTIR!"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, %18 KDV oranında olan mama fiyatlarının %1’e indirilmesi için kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 18.01.2022, 11:26
"MAMA LÜKS DEĞİL TEMEL İHTİYAÇTIR!"

Girgin “Anayasanın 73. Maddesinde, ‘Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır’ denmektedir. Bu açıdan,  Kedi ve köpek mamalarının lüks tüketim olarak nitelendirilmesi ve %18 KDV’ye tabi tutulması anayasanın bu maddesine aykırıdır” dedi.

Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

HAYVAN MAMALARINDA KDV  %1 KDV UYGULANSIN!

 “Artan döviz kurları her ürünü olduğu gibi kedi köpek mamalarını da zorluyor. Döviz kurlarındaki yükselişle beraber yaşanan hayat pahalılığından hayvanlar ve hayvan sever vatandaşlarımız da etkilenmektedir.

Temel bir ihtiyaç olan ekmekte KDV %1’dir. Kuş ve balık yemlerinde KDV %1’dir. Bakliyat ürünlerinin birçoğunda %1, Gıda maddelerinde %8, sinema, tiyatro %8, Otel, konaklama %8 ve daha birçok sayabileceğimiz alanda devlet %1 - %8 arası vergi alıyorken, kedi ve köpek mamalarında maalesef % 18 KDV alınmaktadır. Oysa mama lüks değil ihtiyaçtır.”

PIRLANTADAN ALINMAYAN KDV MAMADAN ALINIYOR

“Milyonlarca insanın muzdarip olduğu, mama fiyatlarından alınan %18 KDV oranının düşürülmesi ve zamların durdurulması için "hayvanlar açlıktan ölmeden" müdahale edilmelidir.

Kedi ve köpek mamalarından alınan KDV oranı şu anda %18. Pırlantadan veya tekne mazotundan alınmayan vergi oranının hayvan mamalarından alınması Hayvanların yaşam haklarına olan bir ihlaldir.”

Yorumlar (0)