Madenlerimiz Ülkemizin Ortak Değeridir

Vekil Haberleri 13.02.2020, 17:45 13.02.2020, 17:48
Madenlerimiz Ülkemizin Ortak Değeridir

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “(KİT)Kamu iktisadi Teşebbüsleri alt komisyonunda Türkiye Kömür İşletmelerinin 2017, 2018 yıllarına ait Sayıştay denetim görüşüldüğü toplantıda; Yer altı zenginliklerimizin çıkarılarak ekonomimize destek sağlaması için, Kömür İşletmeleri Kurumuna önemli görevler düşmektedir. Yeraltındaki kömür hazinesinin çıkarılmasında ve değerlendirilmesinde görevini hassasiyetle yerine getirmesi beklenmektedir. Üretimi artırmak için istihdamı artırın, ithal kömür yerine yer altı kömürlerimizin çıkartılıp işlenmesi önemlidir. Zeybek; “Sayıştay denetimlerinde; bazı firmalara fazla ödemelerin yapıldığı tespitleri yapılmıştır. Kömür İşletmeleri Kurumunun yöneticileri; hesap hataları sonucunda fazla ödeme yapılan firmalardan gerekli tahsilâtların yapıldığını ifade etmelerine rağmen, tahsili yapılan paranın faizinin alınmadığını görmekteyiz. Kurum içerisinde süratle iç denetim biriminin devreye sokulması kaçınılmazdır. Kömür İşletmeleri Kurumu iç denetim birimini
devreye sokmalıdır. Millet adına denetim görevi yapmaktayız, hedefimiz kurumlarımızın daha sağlıklı ve verimli çalışmasını sağlamaktır.”

YENİ ÇELTEK KÖMÜR İŞLETMELERİ GELİRLERİ İLE SOMA HOLDİNG BORÇLARI ÖDENMESİN

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “2014 yılında Soma da meydana gelen patlamada 301 Madencinin hayatını kaybetmesinin gerçek sorumlusu olan Soma Holdingin diğer şirketi Gürmin Enerji’ye Amasya da bulunan Yeni Çeltek Kömür ocağı devredilmiştir. Gürmin Enerji Yeni Çeltek Kömür ocağını işletirken bir yatırım yapmadığı gibi ocağın zenginliklerini de alıp gitmiştir. Gürmin Enerjinin işletme sürecindeki borçların tamamı Yeni Anadolu Madencilik şirketine bırakılmıştır. Yeni Anadolu Madencilik şirketinin Amasya da ki kömür Ocağında 254 kişi, Soma kömür ocaklarında ise 2240 işçinin çalıştığı
bilinmektedir. Yozgat, Sorgundaki ocak kapatılmış, burada çalışan 40 işçi emekli olurken, kalan 90 işçinin Amasya kömür ocağına nakledileceği söylenmektedir. İşsizliğin yoğun olduğu bölgemizde yeni istihdam alanlarının yaratılmasını bekliyoruz.” Zeybek; “Yeni Anadolu Madencilik şirketi yönetim kurulu oluşturulurken de siyasi tercihlerin dikkate alındığını görmekteyiz. Merzifon Belediyesinin %10 hissesi olmasına rağmen yönetim kurulunda neden yer vermediniz.. Amasya İl Özel idaresine bağlı Eski Çeltek Kömür ocağı da Yeni Anadolu Madencilik şirketi bünyesine aktarılmıştır.”
Zeybek; Sayıştay ve TBMM üyeleri denetim görevlerini Millet adına yaparken, eleştiriler yapacak bu eleştiriler bireyleri hedef almamaktadır. Birilerinin açığını aramak yerine daha iyisini nasıl yaparız’ın arayışı içerisindeyiz. Üretimde kalite, çalışmada güvenlik, satışlarda ve tahsilâtlarda verimlilik hedefimiz olmalıdır dedi.”

Yorumlar (0)