Lozan Antlaşması’nın yıldönümünde Köyceğiz’de tören düzenlendi

CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay ADD Köyceğiz Şubesi tarafından düzenlenen Lozan Antlaşması’nın 96. yıldönümü etkinliklerine katıldı.

Vekil Haberleri 25.07.2019, 15:00
Lozan Antlaşması’nın yıldönümünde Köyceğiz’de tören düzenlendi

Lozan Antlaşması’nın, Türkiye’nin kuruluş senedi ve cepheden cepheye verilen Milli Mücadele’nin zaferinin masa başında tescil edilmesi olduğunu söyleyen Erbay, “Yokluk ve yoksulluk içinde, dört bir tarafı işgal altında bir ülkede cansiperane bir mücadeleyle bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Lozan Antlaşması da bu zaferin tüm dünya tarafından kabul edilmesidir. Bu zaferi bize armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum.” dedi.

Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 96. yıldönümü nedeniyle Köyceğiz Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay,ADD Ege-Batı Akdeniz Bölge Sorumlusu ve ADD Fethiye Şube Başkanı Haydar Murat Topçu, ADD Köyceğiz Şube Başkanı Selçuk Siber, ADD Marmaris Şube Başkanı Dilay Uçar, ADD Ortaca Şube Başkanı Günnur Karaağaç, Köyceğiz geçmiş dönem Belediye Başkanı Salih Erbay, Eğitim-Sen Köyceğiz Şubesi yöneticileri siyasi parti temsilcileri ile ADD üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

İsmet İnönü’nün büstüne çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yapılan konuşmalarla devam etti.

ADD Ege-Batı Akdeniz Bölge Sorumlusu ve Fethiye Şube Başkanı Haydar Murat Topçu yaptığı konuşmada, Lozan Antlaşması’nın Türkiye’nin tapu senedi olduğunu, Türk Milleti olarak bu toprakları ne olursa olsun sonuna kadar müdafa edeceklerini söyledi.

ADD Köyceğiz Şube Başkanı Selçuk Siber, Lozan Antlaşması’nın önemini ve günümüze etkilerini anlattığı konuşmasının ardından, Ortaca Şube Başkanı Günnur Karaağaç, İsmet İnönü büstünün yapım süreci ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

CHP Muğla Milletvekili Erbay, konuşmasında Milli Mücadele döneminde verilen zorlu mücadeleye değinerek şunları söyledi: “

Bugünlere çok zor şartları aşarak geldik. Yokluk ve yoksulluk içinde, dört bir yanı işgal altında bir ülkede büyük bir mücadele vererek Kurtuluş Savaşı’nı kazandık. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılanMilli Mücadelemizin sonucunda kazanılan askeri zafer, İsmet İnönü liderliğinde 96 yıl önce 24 Temmuz 1923 tarihinde, Lozan'da Türk tarihi açısından önemli bir diplomatik zafer olarak tarihe geçmiş, ezilen mazlum uluslara güven ve umut aşılamıştır.Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’ni tehdit eden kapitülasyonlar ve her türlü sömürüyü ortadan kaldırmıştır.Lozan Anlaşması savaş meydanlarında kazandığımız bu zaferin, masa başında tüm dünyaya kabul ettirilmesidir. Lozan Antlaşması mazlum milletlere umut olmuş, emperyalist güçlerin yenilebileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Savaş meydanlarında üstün başarılar elde eden İsmet İnönü daha sonra büyük bir diplomasi başarısı göstererek, tabiri caizse yedi düvele Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir ülke olduğunu kabul ettirmiştir. Lozan Antlaşması bu ülkenin tapusudur ve bu asla değişmeyecektir. Atatürk’ün dediği gibi bu ülke ilelebet payidar kalacaktır. Bize bu büyük zaferi ve bağımsız bir ülkede, özgür vatandaşlar olarak yaşamayı armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum.”

Çelenk töreni ve konuşmaların ardından ADD tarafından hazırlanan içinde Atatürk, Cumhuriyet ve devrimlerle ilgili sergilerin, İstiklal Madalyası’ndan,10.Yıl Madalyası’na orijinal objelerin, Türkiye’de ve dünyada basılmış Atatürk’le ilgili yayınlardan oluşan basılı malzemenin ve panoların yer aldığı Cumhuriyet Tır’ı ziyaret edildi.

Yorumlar (0)